Ότι τελεί σε κατάσταση σύγχυσης καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση αξίζει της στήριξης του ελληνικού λαού γιατί είναι μια πατριωτική κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε για το θέμα της διάρκειας της συμφωνίας διαβάζοντας απόσπασμά της για τα πρακτικά και τονίζοντας ότι η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που ανανεώνεται από το 1990 έχει διάρκεια πέντε ετών εκτός εάν τερματιστεί από κάποιον από τα δυο μέρη με γραπτή ειδοποίηση δυο χρόνια πριν δια της διπλωματικής οδού.
«Για πέντε χρόνια η συμφωνία αυτή ισχύει αλλά αν εσείς θέλετε να την καταγγείλετε θα έρθετε δυο χρόνια πριν και θα την καταγγείλετε. Πως είναι αυτή συμφωνία επ’ αόριστον κ. Τσίπρα; Ελληνικά δεν καταλαβαίνετε;», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτό ακριβώς ψηφίζουμε σήμερα.
Έκλεισε και ο ίδιος με μια ιστορική αναφορά λέγοντας: «Δεν είμαι συγγραφέας αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο το οποίο ουσιαστικά είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Πραγματεύεται τις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις βάσεις. Προσπάθησα, είπε, να αναδείξω στην πράξη αν αυτή η διγλωσσία που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ τότε στην εξωτερική του πολιτική λέγοντας πριν το 1981 «Έξω οι Βάσεις του Θανάτου» και υπογράφοντας τελικά μια συμφωνία το 1983 που κρατούσε τις βάσεις που κατά τα άλλα έδιωχνε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν αυτή η στρατηγική της διγλωσσίας ήταν ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα. Τελικά δεν ήταν γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1983 τα έδωσε όλα για να πετύχει μια διατύπωση στα αγγλικά ήταν η περιβόητη διατύπωση terminable για να έρθει στην Βουλή και ν α ισχυριστεί ότι οι βάσεις φεύγουν ενώ έμεναν. Και δεν ασχολήθηκε καθόλου τότε να διαπραγματευτεί άλλα οφέλη τα οποία θα μπορούσε να είχε κερδίσει τότε η χώρα γιατί το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πως θα ξεμπλέξει από το αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος είχε περιέλθει με όλα τα ασυνάρτητα που έλεγε πριν από τις εκλογές το 1981. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι διαβάζετε πολύ τελευταία επιτρέψτε μου να σας στείλω ένα αντίγραφο του βιβλίου μου να το μελετήσετε».