«Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ αποτελεί μια συμφωνία δίχως ανταλλάγματα που έρχεται προς ψηφοφορία λίγο πριν την δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν στρατιωτικά την Τουρκία Ο κόσμος επανέρχεται με μεγάλη ταχύτητα σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο που μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνος σε σχέση με τον προηγούμενο, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή μας. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει μία επικίνδυνη μετατόπιση, την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη Μεταπολίτευση έως και σήμερα.
Επιλέγει να μας λέει ότι κυρία προτεραιότητα της χώρας είναι να αποτελεί στρατιωτική δύναμη το ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανήκει στη Δύση, αλλά να αποτελεί το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι το συμφέρον της χώρας είναι να πρωτοστατεί στο πλαίσιο των στρατιωτικών σχεδιασμών των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, είτε παραχωρώντας επ’ αόριστον ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είτε αναβαθμίζοντας το ρόλο της Αλεξανδρούπολης, είτε αποστέλλοντας όπλα, δηλαδή παίρνοντας μέρος στη σύγκρουση της Ουκρανίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Κατά τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βλέπουμε σήμερα, με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Τουρκίας που κατέχει επί 48 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου και παρουσιάζεται τώρα ως ειρηνοποιός, ως διαμεσολαβητής, ως δύναμη ειρήνης και ασφάλειας».
Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι απεμπολεί «ένα εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδος που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας και γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση έξι ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία αναφέρει ότι μετά από πέντε χρόνια, θα έχει τη δυνατότητα μία εκ των δύο πλευρών να την καταγγείλει εάν το επιθυμεί. Όσον αφορά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη θέλω να επισημάνω ότι τις παραχωρείται για να χρησιμοποιηθούν στην πρώτη γραμμή των Αμερικανών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην πιο σημαντική και επικίνδυνη αντιπαράθεση των τελευταίων δεκαετιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή μάλιστα που Ρώσοι αξιωματούχοι στοχοποιούν την Αλεξανδρούπολη, βγαίνετε και λέτε ότι δεν θα είναι εμπορικό λιμάνι».