Εξαιρετικά κρίσιμη είναι πολιτικά (και όχι μόνο) αυτή η εβδομάδα, αρχής γενομένης από τα αποψινά ραντεβού του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντήσει το απόγευμα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μπαρόσο έχοντας στην κορυφή της ατζέντας το ζήτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και της πρότασής του για τη δημιουργία ευρωομολόγου, σε «απάντηση» των σκληρών γερμανικών προτάσεων για την ελεγχόμενη πτώχευση. Δεδομένης και της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, η αναζήτηση συμμαχιών στο πρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη αποσπάσει το αρχικό «ναι» για το ευρωομόλογο.
Την ίδια στιγμή, στο περιθώριο του Eurogroup που συνεδριάζει το βράδυ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει τετ-α-τετ με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος αύριο έρχεται στην Αθήνα και θα μιλήσει και στη Βουλή. Στο επίκεντρο της συνάντησης επίσης θα είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και το ελληνικό αίτημα θα υποβληθεί επισήμως στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στην Αθήνα θα βρεθεί την Πέμπτη και ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Όλι Ρεν και η επίσκεψή του δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού την ίδια μέρα το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και να μην αναγκαστεί να αποφασίσει ερήμην τους και γι’ αυτό στο παρασκήνιο προετοιμάζεται το έδαφος, ώστε να πάρει και το παιχνίδι πάνω του ο πρωθυπουργός. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, των συνδικαλιστών είναι έντονες μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης των μισθών και έτσι η κυβέρνηση έχει κάτι παραπάνω από 48 ώρες για να κάμψει τις αντιδράσεις τους…