Γεύμα προς τιμήν του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, παρέθεσε στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προηγήθηκε η συμμετοχή των παραπάνω στην εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, όπου όλοι τους εμφανίστηκαν να συμφωνούν στο ότι το έργο αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Βούτσιτς: Φιλική η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη
Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση που είχε στην Αλεξανδρούπολη με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο ίδιος έγραψε, συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Instgram:
«Φιλική, και θα τολμούσα να πω, σχεδόν αδελφική συνομιλία (σ.σ. είχαμε) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όλα τα σημαντικά θέματα και τις διμερείς σχέσεις των χωρών μας. Τον περιμένω σύντομα στο Βελιγράδι».
Ο Βούτσιτς συνόδευσε την ανάρτηση αυτή με μία φωτογραφία από την συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της Σερβίας μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη χώρα του, οι οποίοι ταξίδεψαν μαζί του, ανέφερε ότι τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απασχόλησε και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας επισημαίνοντας ότι έχει την στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. «Είμαι ευγνώμων στον κ. Μητσοτάκη για την στήριξη του και δεν αναμένω αρνητικές εκπλήξεις βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ.Βούτσιτς.
Αναφερόμενος στον νέο τερματικό σταθμό LNG που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη και στα εγκαίνια του οποίου παρευρέθη, ο κ.Βούτσιτς εκτίμησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα επιτρέψει την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για τις χώρες της περιοχής και την Σερβία.
Προέβλεψε ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος διότι, όπως ανέφερε, θα περάσει πάνω από ένα χρόνος για να μπορέσει να φτάσει το αέριο από την Αλεξανδρούπολη στην Σερβία. Αυτό το διάστημα, προσέθεσε, η Σερβία θα συνεχίσει να καλύπτει το 99% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Τέλος, ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα επιδείξει κατανόηση και θα εξαιρέσει την Σερβία από τις κυρώσεις για τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με δεδομένο ότι δεν έχει άλλες πηγές προμήθειας.