«Η βαλκανική χερσόνησος έχει πλέον τη δική της θέση στην ενεργειακή μετάβαση της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, μια νέα ενεργειακή πύλη και ένας φάρος που εκπέμπει ένα διπλό σήμα», ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη, κατά την τελετής έναρξης υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στη χώρας μας, που υλοποιείται αυτή την περίοδο από την εταιρεία κοινής ωφέλειας Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου.
«Πρώτον, ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο μπορούμε πλέον να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από τις ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα όμως, η χώρα μας είναι έτοιμη να αναλάβει ένα νέο κομβικό ρόλο σε αυτόν τον νέο ενεργειακή χάρτη της Ευρώπης. Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σχετικά με το φυσικό αέριο καθιστούν πλέον τη συνεργασία της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες, όχι απλά αναγκαία αλλά και κατεπείγουσα. Η χώρα μας έχει φροντίσει πλέον για την δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι έτοιμη να συνδράμει και προς άλλα κράτη, όπως είναι Βουλγαρία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο σημαντικό ρόλο του έργου που αναπτύσσει η Gastrade, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε η νέα πλωτή δεξαμενή της Ρεβυθούσας θα ανεβάσει την δυναμικότητά της κατά 155.000 κυβικά μέτρα και το τερματικό στην Αλεξανδρούπολη θα προσθέσει ακόμα 154.000 κυβικά μέτρα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο που αποτελείται από μια υπεράκτια μονάδα υγροποίησης και αποθήκευσης LNG και από ένα υποθαλάσσιο και έναν χερσαίο αγωγό που θα οδηγούν το αέριο στο εθνικό σύστημα μεταφοράς. Μια υψηλής τεχνολογίας κατασκευή συνολικού κόστους 360 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από το ΕΣΠΑ αλλά κινητοποιεί και ιδιωτικά κεφάλαια από τις χώρες μας και ευχαριστώ όλους τους μετόχους της Gastrade, την Ελμίνα Κοπελούζου, και βέβαια τον Δημήτρη Κοπελούζο που πρώτος οραματίστηκε αυτό το έργο σε καιρούς που η χρησιμότητά του και η σημασία του να μην ήταν τόσο προφανής».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο, όπως είναι η προσθήκη νέου σταθμού στην Κόρινθο, η δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου FSRU στο μέλλον, όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχτεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58, 5 εκατομμύρια μέτρα. Με άλλα λόγια αυτοί οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως όχι μόνο την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και σε συνδυασμό βέβαια με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών, του IGB που είναι τόσο σημαντικός για τη Βουλγαρία όπου έχουμε δουλέψει πολύ με τον φίλο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας ώστε να επιταχύνουμε στο μέγιστο δυνατό την ολοκλήρωση αυτού του αγωγού, αλλά φυσικά και του αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας, και του αγωγού Ελλάδος – Βορείου Μακεδονίας.
Φυσικά, επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας και προς τις αγορές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, ιδιαίτερα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση φροντίσει για την προώθηση και των έργων τα οποία προτείναμε και στην πρωτοβουλία Free Power EU, που αποσκοπούν στην επαύξηση της δυνατότητας αυτών των νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου να οδεύουν προς τις βόρειες χώρες μας. Αυτό το πρόγραμμα δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος, διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες απρόθυμες να στεγαστούν. Δείχνουν όμως και την αξία της διακριτικής συμπόρευσης, αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των πηγών ενέργειας. Το φυσικό αέριο είναι εξαιρετικά σημαντικό καύσιμο μετάβασης για τα επόμενα χρόνια, όμως η τελική προοπτική παραμένει η φθηνή και καθαρή ενέργεια από τη φύση. Γι’ αυτό και η Ελλάδα παραμένει απολύτως προσηλωμένη στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων για την μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 όπου συμβολή σε αυτό θα έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο Τερματικός Σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό έργο για την περιοχή, όχι μόνο γιατί δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενισχύει την τοπική κοινωνία και θωρακίζει το περιβάλλον, αλλά γιατί έχει και μία διάσταση πανελλαδική. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις μας, οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG στην Ελλάδα μπορούν να τριπλασιαστούν έως το τέλος του 2023. Και βέβαια, η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος, η Θράκη, έρχονται και δικαιώνουν την δική τους ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία. Διαμορφώνουν μία ενεργειακή πύλη σε μία ευαίσθητη γωνιά σπουδαία τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την Ευρώπη».
Το παρών στην τελετή εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, έδωσαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ.κ. Ρούμεν Ράντερ και Κίριλ Πέτκοφ αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι υπουργοί Ενέργειας των τεσσάρων χωρών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο απερχόμενος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας Τζέφρυ Πάιατ, που επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, αναμένεται να αναλάβει υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.
Ελμίνα Κοπελούζου: Με τον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα απαντά στην αβεβαιότητα των καιρών μας
«Όταν οραματιστήκαμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, λίγοι πίστευαν ότι ένα τόσο καινοτόμο για την ελληνική πραγματικότητα έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί και ακόμα λιγότεροι προέβλεπαν ότι το έργο αυτό θα ερχόταν να καλύψει σε μία κρίσιμη στιγμή, μία επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη», τόνισε η ιδρύτρια μέτοχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade Α.Ε. Ελμίνα Κοπελούζου στο μήνυμά της κατά την τελετή έναρξης υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, που υλοποιείται στην ακριτική περιοχή από την εν λόγω εταιρεία.
Όπως είπε η κυρία Κοπελούζου: «Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει. Σήμερα προστίθεται ένας νέος σημαντικός κόμβος, η Αλεξανδρούπολη. Εδώ, στην ακριτική αυτή πόλη που τόσο αγκάλιασε το έργο μας, και ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους τους πολίτες της, ανοίγεται μία νέα ενεργειακή πύλη όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε βέβαιοι πως η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακό σημείο αναφοράς στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στην διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με οφέλη για εκατομμύρια πολίτες σε τόσες διαφορετικές χώρες. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα της Gastrade, που παρά τις δυσκολίες της πανδημίας συνέχισε με την ίδια αποφασιστικότητα να υλοποιεί ένα σχέδιο που κυριολεκτικά αλλάζει τα δεδομένα για την Ελλάδα. Και τέλος, δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τον πατέρα μου, τον Δημήτρη Κοπελούζο, που πρώτος οραματίστηκε το 2009 και έβαλε τις βάσεις για αυτό το τόσο σπουδαίο εγχείρημα. Σήμερα, με όλη τη ρευστότητα στο ενεργειακό και γεωπολιτικό τοπίο, η Ελλάδα δείχνει στην Ευρώπη πως μπορεί να απαντήσει με σταθερά, στρατηγικά βήματα, στην αβεβαιότητα των καιρών και μέσα από την ανάπτυξη να προσφέρει λύσεις από τις οποίες όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι».
Κ. Σιφναίος: Ένα έργο που αποτελεί σημαντικό κρίκο στην ενεργειακή στρατηγική όχι μόνο της Ελλάδος αλλά ολόκληρης της Ευρώπης
«Χαιρετίζουμε την έναρξη της υλοποίησης του σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης και δείχνουμε πώς ένα τόσο σημαντικό έργο, μπορεί να φέρει κοντά τις χώρες σε αυτή τη γειτονιά της Ευρώπης, να προάγει τη συνεννόηση, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τελικά την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος κατά την τελετή έναρξης υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στη χώρας μας, που υλοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Κοπελούζο γιατί το δικό του όραμα είναι αυτό που έδωσε σάρκα και οστά στο έργο που σήμερα αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην ενεργειακή στρατηγική όχι μόνο της Ελλάδος αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Ένα έργο καινοτόμο, πρωτοποριακό για την εποχή του που για να υλοποιηθεί, ιδιαίτερα στα πρώτα του βήματα, χρειάστηκε να ξεπεράσει τις δύσκαμπτες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και νομικές αγκυλώσεις», πρόσθεσε ο κ. Σιφναίος. Ολόκληρη την ομιλία του μπορείτε να τη διαβάστε εδώ.
Δείτε το βίντεο από την τελετή έναρξης υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης…
Το έργο της Gastrade
Η υπεράκτια πλωτή μονάδα μήκους περίπου 300 μέτρων, θα βρίσκεται σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδέεται με τον Τερματικό Σταθμό, μέσω αγωγού μήκους 28 χλμ. Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται, θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας ώστε να καταλήξει στους τελικούς καταναλωτές. Η συνολική χωρητικότητα θα φτάνει τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως (οι συνολικές ανάγκες της χώρας μας ανέρχονται κάθε χρόνο περίπου στα 7 δισ. κυβικά μέτρα).
Κατά συνέπεια, η χωροθέτηση του Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης από την Gastrade θα δημιουργήσει εν μέσω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε, έναν νέο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία σε πρώτη φάση και εν συνεχεία στη Ρουμανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η ενεργειακή απεξάρτηση όχι μόνο από το ρωσικό ορυκτό καύσιμο αλλά και από τους αγωγούς που διατρέχουν την Τουρκία, τονώνοντας έτσι τη δυναμική ανάπτυξη του Έβρου και ενισχύοντας βέβαια τη θέση της χώρας μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο, αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της ανάπτυξης Κάθετου Διαδρόμου και έχει ενταχθεί στην επικαιροποιημένη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI). Ήδη δεκάδες εταιρείες από τα γειτονικά κράτη αλλά και παραγωγοί φυσικού αερίου που ενδιαφέρονται να πουλήσουν το μείγμα κορεσμένων υδρογονανθράκων στα Βαλκάνια, σπεύδουν να κλείσουν χωρητικότητα στην Σταθμό, που προγραμματίζεται να λειτουργήσει πλήρως το 2023. Μάλιστα με την υλοποίηση και της δεύτερης υποδομής FSRU στο Θρακικό πέλαγος από το 2024, οι ποσότητες μεταφοράς φυσικού αερίου αναμένεται να διπλασιαστούν.
Στο project, που αναπτύσσεται από την Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου, συμμετέχουν επίσης η Gaslog Investments, (100% θυγατρική της εταιρείας Gaslog που κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 35 πλοία μεταφοράς LNG), η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz EAD (BTG) που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και ο ΔΕΣΦΑ.