Στη διαγραφή του νέου προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής Σπύρου Δημοσχάκη από τα μητρώα της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε το κυβερνών κόμμα, με την αιτιολογία ότι στις συνδικαλιστικές εκλογές που διενεργήθηκαν προ ημερών, κινήθηκε αποσχιστικά. Να σημειωθεί ότι ο κ. Δημοσχάκης είναι γιος του βουλευτή Έβρου της ΝΔ και επίτιμου αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Τάσου Δημοσχάκη.  

Η διαγραφή έγινε από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μαρινάκη, καθώς από την πρώτη στιγμή είχε γίνει δέκτης του γεγονότος ότι ο εν λόγω υπάλληλος της Βουλής αυτομόλησε από την προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα παράταξη και συνεργάστηκε με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αναλάβει την προεδρία του συλλόγου.

Ειδικότερα, πριν από μια εβδομάδα, οι εκλογές των υπαλλήλων της Βουλής ανέδειξαν πρώτη παράταξη, αυτή της Νέας Δημοκρατίας που κατέλαβε συνολικά 4 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία.

Το ΚΙΝΑΛ έλαβε 2 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 1. Εν συνεχεία, συγκλήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να γίνουν οι αρχαιρεσίες. Ο Σπύρος Δημοσχάκης, που έχει προσληφθεί ως γυμναστής στο γυμναστήριο της Βουλής, διεκδίκησε τη θέση του προέδρου του συλλόγου των υπαλλήλων έχοντας προηγουμένως συνεννοηθεί να στηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να αναδειχθεί πρόεδρος, στερώντας την θέση από τον κ. Γιάννη Σαμπάνη της ΝΔ που καταλάμβανε το αξίωμα εδώ και χρόνια.

Η ανακοίνωση της ΕΚΥΒ

Βουλή

Σε ανακοίνωσή της, η προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα Ενιαία Κίνηση Υπαλλήλων της Βουλής (ΕΚΥΒ) έκανε λόγο για ανταρσία του Σπύρου Δημοσχάκη και παρασκηνιακό αλισβερίσι. Τονιζόταν χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, αισθανόμαστε την υποχρέωση και το καθήκον να σας ενημερώσουμε για τον απαράδεκτο, πραξικοπηματικό και διασπαστικό, της παράταξής μας, τρόπο, με τον οποίον συγκροτήθηκε, τελικώς, το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου μας.

Την υποχρέωση για την ενημέρωση αυτή, που φέρνει στην μνήμη συναλλαγές άλλων εποχών, την κρίνουμε αναγκαία και χρήσιμη απέναντι όχι μόνο σε αυτούς, που με την ψήφο τους τίμησαν το ψηφοδέλτιο της Ενιαίας Κίνησης Υπαλλήλων της Βουλής (ΕΚΥΒ), αλλά γενικότερα απέναντι σε όλα τα μέλη του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής, καθώς αναδεικνύει ζητήματα ηθικής τάξης και εντιμότητας, που ως αρχές πρέπει να διακρίνουν κάθε συνδικαλιστική πρωτοβουλία.

Είμαστε, δυστυχώς, στην δυσάρεστη θέση να αποκαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξε στην πραξικοπηματική διάσπαση της παράταξής μας ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Σπύρος Δημοσχάκης, αλλά και την συμβολή στην αντιδεοντολογική υπόγεια συνδικαλιστική συνδιαλλαγή των εκπροσώπων της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας κ. Φαίης Γιαννάκου, Αντιπροέδρου του Συλλόγου, του κ. Παναγιώτη Σόφιου-Σοφιάδη, Γραμματέα καθώς και της Ενωτικής Δράσης Εργαζομένων Βουλής (ΕΔΕΒ) κ. Δημήτρη Παπά, Ταμία. Πέραν, όμως, της διάσπασης μιας παρατάξεως, ως αποτέλεσμα συνδιαλλαγής που δεν τιμά το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εξελίξεις αυτές έδωσαν την αφορμή και για πολιτικές ερμηνείες.

Ο κ. Δημοσχάκης μέχρι την Τρίτη, 5 Απριλίου 2022, είχε απολύτως συμπαραταχθεί με την ΕΚΥΒ. Αιφνιδίως, όμως, και ενώ γνώριζε ότι θα συνερχόταν το 7μελές Δ.Σ. για την εκλογή Προεδρείου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την θέση του Προέδρου. Όταν συνήλθε η παράταξη της ΕΚΥΒ για την συζήτηση του θέματος που είχε προκύψει εξαιτίας της διασπαστικής πρωτοβουλίας Δημοσχάκη, ο τελευταίος συνέχισε να επιμένει αμετάπειστος στην ικανοποίηση της μωροφιλόδοξης αρχηγικής του επιδίωξης, για την οποία απετόλμησε, ως προέκυψε από τα γεγονότα, υπόγειες συνδιαλλαγές με τις άλλες παρατάξεις.

Η ηθική διάσταση του ζητήματος αναδεικνύεται από το γεγονός ότι όταν συνήλθε η παράταξη της ΕΚΥΒ στις 12 Απριλίου 2022 υπήρξε συμφωνία βάσει της οποίας θα εξελέγετο Πρόεδρος η Μ. Δρακουλάκου. Ο Γ. Σιαμπάνης -o οποίος μάλιστα είχε διαβεβαιώσει ότι θα ήταν η τελευταία θητεία ως Προέδρου- θα κατείχε την θέση του Αντιπροέδρου και ο Σπ. Δημοσχάκης την θέση του Γραμματέως και ο Απ. Καλαματιανός την θέση του Ταμία.

Παρά το γεγονός ότι, όπως προέκυπτε από την συμφωνία αυτή -την οποία είχαν δεχθεί όλα τα μέλη της ΕΚΥΒ- ο κ. Δημοσχάκης αθέτησε την συμφωνία και έφερε τον Σύλλογο σε νέο αδιέξοδο. Αθέτησε δε την συμφωνία παραπλανώντας προηγουμένως τους συναδέλφους του της ίδιας παράταξης, καθώς μάλιστα δέχτηκε να φωτογραφηθεί με την νέα, υποτίθεται, σύνθεση του προεδρείου στην οποία και ο ίδιος είχε συναινέσει!

Ο κ. Δημοσχάκης οφείλει μια εξήγηση τόσο για την υπαναχώρησή του όσο και για την εξαπάτηση την συναδέλφων του με τους οποίους, επίσης υποτίθεται ότι τους ενώνει κοινή ιδεολογική ταυτότητα. Διότι η εξαπάτηση αυτή αποτέλεσε τελικώς τον βατήρα της δικής του ανάδειξης στην θέση του Προέδρου του Συλλόγου με την στήριξη των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ο δε τρόπος που εξελίχθη η διαδικασία ανάδειξης του κ. Δημοσχάκη κάθε άλλο παραπέμπει σε συναινετικές λύσεις που αποτελούν, κατά τα άλλα την δημοκρατική λύση όταν προκύπτουν αδιέξοδα σε διαδικασίες αρχαιρεσιών.

Θεωρούμε ότι ο κ. Δημοσχάκης πρόδωσε τους συναδέλφους του, που τον επέλεξαν. Ενέπαιξε το σύνολο των συναδέλφων, που εψήφισαν την συνδικαλιστική παράταξη της ΕΚΥΒ. Ως προερχόμενος από αυτή διέβρωσε τις αρχές της. Εισήγαγε νέα ήθη στον συνδικαλισμό. Ανέδειξε τις προσωπικές φιλοδοξίες ως υψίστη αρχή πίσω από τις οποίες πρέπει να συντάσσεται ακόμη και η ιδεολογία κάποιου, καθώς φρόντισε να σχηματιστεί υπ’ αυτόν Προεδρείο με τις μειοψηφούσες παρατάξεις αντί της παράταξης που πλειοψήφησε κατά τις αρχαιρεσίες και από την οποία και ό ίδιος προερχόταν! Διότι πλέον η παράταξή μας τον έχει αποβάλει.

Υπόλογοι, βεβαίως, για τον συνδικαλιστικό τους αμοραλισμό είναι και οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας που στον βωμό της εξυπηρέτησης ενός αρχολίπαρου συναδέλφου θυσίασαν κάθε έννοια δημοκρατικών θεσμών, δημοκρατικής διαδικασίας και αρχών αξιοκρατίας και συναλλακτικής εντιμότητας».

Τι απαντά ο Δημοσχάκης

Ο Σπύρος Δημοσχάξκης σε δική του δήλωση αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, ο Σύλλογός μας αλλάζει σελίδα και μπαίνει σε νέα τροχιά. Στις εποχές των απανωτών κρίσεων (αξιακή, οικονομική, κλιματική, υγειονομική, ενεργειακή), των ασύμμετρων απειλών, της ταχύτητας και πυκνότητας των εξελίξεων, η μόνη λύση αντιμετώπισης μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων είναι η επικοινωνία στη βάση μιας κοινής γλώσσας, οι συγκλίσεις απόψεων/θέσεων, η εύρεση κοινών στόχων και τελικά οι συνεργασίες. Το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει στην πολιτική ζωή και δεν θα το εφαρμόσουμε εμείς μέσα στον Σύλλογό μας, όπου το συμφέρον μας είναι ένα και είναι κοινό;

Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι έχουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις. Αυτό δεν αποτυπώνεται σε πλαστικές κάρτες μέλους και εγγραφή σε μητρώα κομμάτων, αλλά με την υιοθέτηση των αρχών, των αξιών και των πιστεύω κάθε πολιτικού κόμματος. Το να είμαστε ταμπουρωμένοι πίσω από πολιτικά αναχώματα δεν μας οδηγεί σε πρόοδο. Δεν ξεχνάμε την πολιτική μας ταυτότητα, ωστόσο καλούμαστε να συνεργαστούμε, να συνδυάσουμε απόψεις και αντιλήψεις και να πορευτούμε ενωμένοι για το ένα και μοναδικό κοινό συμφέρον, με σεβασμό τόσο απέναντι στο πρόσωπό μας όσο και απέναντι στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε και να κάνουμε πράξη στα κοινά του Συλλόγου μας το σύνθημα της Ε.Ε. “United in Diversity” (Ενωμένοι μέσα στη διαφορετικότητα).

Απέναντι στη λάσπη, την αδιαφάνεια, το κατεστημένο, τα ψέματα, τις φρούδες ελπίδες και τις πελατειακές σχέσεις, να αντιτάξουμε την αλήθεια, την καθαρότητα των θέσεών μας και την ανιδιοτελή αγάπη για να πάει ο Σύλλογός μας μπροστά, σηματοδοτώντας μία νέα αρχή.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλό Πάσχα και η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει στις καρδιές όλων μας την ελπίδα για καλύτερες ημέρες.

Συναδελφικά, ο Πρόεδρος του ΣΥΒ Δημοσχάκης Σπυρίδων».

Η ανακοίνωση Μαρινάκη

Παύλος Μαρινάκης

Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία μέσω του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλου Μαρινάκη, τον διέγραψε από το κόμμα. Η σχετική ολιγόλογη ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, έχοντας υπόψη 1. Το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, 2. Το από 10.12.2021 Πρακτικό και Απόφαση Εκλογής του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, 3. Τις ιδεολογικές αρχές και θέσεις του Κόμματος, αποφασίζει τη διαγραφή του Σπυρίδωνος Δημοσχάκη του Αναστασίου από μέλος της Νέας Δημοκρατίας και την απώλεια των δικαιωμάτων και αξιωμάτων που απορρέουν από αυτήν».