Να μην υπάρξει εφησυχασμός και να επιδιωχθεί η διαβούλευση και η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή του ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί και υπάρχει διεθνώς η αίσθηση ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, κάτι που οφείλεται, όπως είπε, στην προσπάθεια που έκανε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία με κόπο και πόνο.
«Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικούμε με καλύτερες προϋποθέσεις τα δίκαιά μας», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος, ωστόσο, άφησε εκ νέου αιχμές κατά της ΝΔ για τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σχετικά με το έλλειμμα και τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας.
«Τα όσα καταφέραμε μέχρι τώρα, δείχνουν το μέγεθος των ικανοτήτων μας και της βούλησής μας», είπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στα κυβερνητικά στελέχη, ζητώντας τους ομαδική και μεθοδική δουλειά, με αποφασιστικότητα και πίστη στο έργο της κυβέρνησης.
«Έχουμε βέβαια δρόμο μπροστά μας. Μπορούμε όμως να χτίζουμε κάθε μέρα και να βάζουμε ένα λιθαράκι αισιοδοξίας για τη χώρα. Και η επιβράβευση των προσπαθειών μας θα δημιουργήσει όλο και ευνοϊκότερες συνθήκες για το μέλλον. Έχουμε πολλή δουλειά το προσεχές διάστημα, ιδιαίτερα τον κρίσιμο επόμενο χρόνο.
Είναι έτος μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, να διορθώσουμε μεγάλα προβλήματα με τα οποία είχαμε συμβιβαστεί για δεκαετίες και να αλλάξουμε το ίδιο το παραγωγικό μας πρότυπο, βάζοντας νέες βάσεις για το κοινωνικό κράτος και την ευνομία», φέρεται να κατέληξε στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα των ευρύτερων συναινέσεων, είτε σε θέματα οικονομικής είτε κοινωνικής είτε εργασιακής πολιτικής.
Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, ευχαρίστησε τους υπουργούς του για τις προτάσεις τους και χαρακτήρισε την κρίση «ευκαιρία καθημερινής επαναξιολόγησης όλων εκείνων που θεωρούσαμε ως ευκταία για την κοινωνία και τον εαυτό μας».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε θετική εξέλιξη και προοπτική που θα διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια δανεισμού της χώρας, περιορίζοντας τις δανειακές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια και δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί και πάλι με κανονικό τρόπο από τις αγορές, αλλά και για να ρίξει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Επέμεινε ιδιαίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι χαριστική, αλλά «αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλει ο ελληνικός λαός», παρότι, όπως φέρεται να είπε, η απόφαση ακόμη δεν είναι τελική.
Στο υπουργικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε τελικά το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των πετρελαϊκών πόρων, λόγω της απουσίας της αρμόδιας υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη στο εξωτερικό.