«Οι πολεμικές φρικαλεότητες στην Μπούκα δείχνουν πόσο επιτακτικό είναι να υπάρξει το συντομότερο κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες για να βρεθεί συμβιβασμός, με ουδετερότητα της Ουκρανίας, όχι ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά διατήρηση του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού, και ταυτόχρονα κοινά αποδεκτή λύση για το Ντονμπάς και την Κριμαία» δηλώνει με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται για την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Γιατί έπρεπε να υπάρξει αυτή η βάρβαρη εισβολή αλλά και οι προσπάθειες να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ; Γιατί η λύση δεν θα μπορούσε να είχε συμφωνηθεί χωρίς πόλεμο πριν χρόνια;» αναρωτιέται. Και προσθέτει: «Πρέπει να νοιαστούμε για το πώς δεν θα ρίχνουμε και άλλο λάδι στη φωτιά. Πρώτα απ` όλους έχει συμφέρον η ΕΕ και η Ελλάδα σε αυτό. Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι κερδίζουν από τον πόλεμο, εμείς όμως αντιμετωπίζουμε ακρίβεια, πληθωρισμό, δραστική μείωση της ανάπτυξης και περικοπή κονδυλίων από το κοινωνικό κράτος για να πάνε σε εξοπλισμούς. Το, δε, υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα μας έρθει από τις ΗΠΑ όχι μόνο θα κοστίζει πιο ακριβά από το ρώσικο, αλλά δεν έχουμε και τις υποδομές για να πετύχει η απεξάρτηση».
Κατά τον ίδιο «πρέπει η ευρωπαϊκή ηγεσία να παίξει αυτόνομο ρόλο, διπλωματικό και φιλειρηνικό, και να μην είναι ουραγός των συμφερόντων των ΗΠΑ. Το συμφέρον μας είναι, επειδή η Ρωσία είναι στη γειτονιά μας και έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τις ενεργειακές της πηγές, να λειτουργήσουμε ως πρωταγωνιστής των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών, αλλά και ως φρένο -τα προηγούμενα χρόνια- της επιθετικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Στο μεταξύ, από τις ΗΠΑ Μπάιντεν ρίχνει και λάδι στη φωτιά, πιέζοντας τον Πούτιν με οικονομικές κυρώσεις να κάτσει στο τραπέζι του συμβιβασμού. Και ο Ζελένσκι αντί να ζητά από τη Δύση περισσότερα όπλα πρέπει να καταλάβει ότι οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ αποδείχθηκαν έπεα πτερόεντα, λέγοντάς του «αυτά που σου τάξαμε δεν τα κάνουμε γιατί σημαίνουν πολύ απλά τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».
«Ντρέπομαι ως Ευρωπαίος και Έλληνας πολίτης που η ΕΕ είναι λιγότερη ενεργή και παρούσα σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση από ό,τι η Τουρκία του Ερντογάν και το Ισραήλ. Είναι οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικός νάνος» τόνισε.
Όσον αφορά την ακρίβεια του πολέμου στην Ελλάδα, είπε πως «ακόμη δεν την έχουμε ζήσει, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ο πληθωρισμός έκλεισε το Μάρτιο στο 8% χωρίς να έχουν περάσει οι συνέπειες του πολέμου στις τιμές. Και σε αυτά τα θέματα η ΕΕ το μόνο που κάνει είναι συστάσεις! Η κα φον ντερ Λάεν λέει «σας είπα πάρτε μέτρα». Πρέπει λοιπόν να δούμε τί κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα αρνείται να το κάνει.