Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «τινάξει στον αέρα» την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. Εκδηλώνονται σύνθετες απειλές ασφαλείας και σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ακόμη περισσότερο νόημα η προσπάθεια ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.
Για τα εξοπλιστικά, πρόσθεσε ότι εκτός από την υπογραφή των συμβάσεων για την απόκτηση των φρεγατών Belharra και των έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (24/3), γίνονται παράλληλα και «λιγότερο ορατές προσπάθειες για τη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων» των Ενόπλων Δυνάμεων. «Είχαμε χάσει έδαφος», είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και συμπλήρωσε: «Τρέχουμε να το καλύψουμε».
«Γίνεται», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «προσπάθεια ώστε η χώρα να κάνει αυτά που πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αλλά και να σταθεί επάξια ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. θα ήθελα να εκπέμψω εδώ ένα καθησυχαστικό μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς και πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς γιατί ανήκουμε σε ισχυρές συμμαχίες, τόσο στην στρατιωτική και αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ όσο και σε αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα σαφώς και υπάρχουν βέβαια σχέδια για οποιαδήποτε, να το πω έτσι, έκτακτη κατάσταση και οι ένοπλες δυνάμεις ξέρουν και το καθήκον και τη δουλειά τους».
Για τις κινήσεις του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι η Συμμαχία «ενισχύει τη θωράκιση της νότιας πτέρυγας» ενώ επισήμανε ότι παρατηρείται «μεγαλύτερη παρουσία αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων», αλλά επίσης και γαλλικών και βρετανικών.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι το ΝΑΤΟ «είναι μια συμμαχία με αμυντικό προσανατολισμό».
«Βιώνουμε», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «τις συνέπειες μιας ευρύτατης γεωπολιτικής αναταραχής στην αγορά ενέργειας και τροφίμων» ενώ συνέχισε: «Ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης θα έχει εντονότερες συνέπειες».
Για τις υβριδικές επιθέσεις και την κυβερνο-ασφάλεια, τόνισε ότι υπάρχει «ειδικό κεφάλαιο και στη Στρατηγική Πυξίδα της Ε.Ε.» ενώ πρόσθεσε: «Οι υβριδικές επιθέσεις στοχεύουν στις υποδομές και κάθε χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να τις αντιμετωπίσει».
Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι μετά την παραγωγική συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν «θα μπορούσε η παρούσα συγκυρία να αποτελέσει μια αρχή προσέγγισης για κάποιου είδους συνεννόηση για τις διμερείς μας διαφορές».
«Απαιτείται», ξεκαθάρισε, ωστόσο, «ειλικρίνεια και απτά δείγματα συμπεριφοράς». Με «εκτόνωση κάθε έντασης και πιο ήρεμο κλίμα στο Αιγαίο». «Πάνω από όλα, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτά» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.