Τσουγκρίζοντας ένα ποτήρι σαμπάνια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί επισφράγησαν πάνω στο κατάστρωμα του θωρηκτού Αβέρωφ τη συμφωνία απόκτησης εκ μέρους της Ελλάδας 3 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra (συν μιας προαιρετικά) από τη Naval Group και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από την Dassault.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο φρεγάτες FDIHN θα παραδοθούν το έτος 2025 και τρίτη το 2026, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τορπίλες MU90 και αντίμετρα Canto.
Οι τελικές υπογραφές για την απόκτηση των νέων όπλων μπήκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό πλοίο από τον αντιναύαρχο (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), και τον Pierre Éric Pommellet, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Naval Group, παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Γαλλίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Pommellet, «όλοι εμείς, στη Naval Group και στους εταίρους μας Dassault, MBDA και Thales, αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το νέο κεφάλαιο της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας. Η Ελλάδα επέλεξε τη νεότερη γενιά φρεγατών που συγκεντρώνει τα βέλτιστα στοιχεία της γαλλικής ναυτικής τεχνογνωσίας και θα ισχυροποιήσουν τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα των φρεγατών αποτελεί το πρώτο από μία σειρά βημάτων που περιλαμβάνει η συνεργασία μεταξύ Naval Group και Πολεμικού Ναυτικού και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, των ναυτικών σωμάτων αλλά και των βιομηχανικών κλάδων αυτών, κατά τις προσεχείς δεκαετίες»
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Naval Group, η φρεγάτα FDI HN θα αναπτύξει γρήγορα και βιώσιμα τις δυνατότητες του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού καθώς θα παραδοθούν εντός εξαιρετικά σύντομου χρονοδιαγράμματος, αρχής γενομένης το 2025 (που θα παραδοθούν όπως προαναφέραμε οι δύο πρώτες μονάδες) και εν συνεχεία το 2026 (που θα παραδοθεί η τρίτη για την οποία υπάρχει προαίρεση).
Όπως τονίζει η εταιρεία, «χάρις σε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία (Σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας) προσφέρονται πλείστες ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφορικά με τον βιομηχανικό κλάδο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και δεξιότητες στη χώρα. Ομάδες της Naval Group εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες, προκειμένου να εδραιώσουν συνεργασίες με εγχώριους βιομηχανικούς παίκτες με στόχο να υπογραφούν οι πρώτες σχετικές συμβάσεις κατά τους προσεχείς μήνες.
Περιλαμβάνοντας ένα ικανό κομμάτι που άπτεται της Έρευνας & Ανάπτυξης, το σχέδιο συνεργασίας είναι βιώσιμο και εξυπηρετεί τον στόχο για την ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής, τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης μέσω της ελληνογαλλικής συνεργασίας.
Καινοτόμα φρεγάτα και ασφαλής από κυβερνοεπιθέσεις
Η φρεγάτα FDI HN έχει υψηλές δυνατότητες σε κάθε τύπο μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και την προβολή ειδικών δυνάμεων. Διασφαλίζει την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις από αέρος ή από στεριά με τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Seafire της Thales, που είναι το πρώτο αμιγώς ψηφιακό πολυλειτουργικό ραντάρ με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.
Επίσης, είναι εξοπλισμένη με έναν μονό πλήρως ενσωματωμένο ιστό που διαθέτει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες ώστε να επιτυγχάνεται σε μόνιμη βάση επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που διαθέτει εγγενή προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, είναι εξοπλισμένη με δύο data-center που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου».
Έχει εκτόπισμα 4.500 τόνοι, μήκος περίπου 122 μ., πλάτος 18 μ., μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, φέρει ελικόπτερο 10 τόνων και μη επανδρομένο όχημα VTOL και τα κύρια όπλα του είναι πύραυλοι Aster της MBDA, πύραυλοι Exocet MM40 B3C της MBDA
Πυροβόλο 76 mm. τορπίλες MU 90 της Naval Group, αντίμετρα CANTO της Naval Group, πυραυλικό σύστημα RAM και ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών «Sea Fire».