Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον Alpha εξήγησε τον λόγο για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έστειλε αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία.
«Ήταν το ηθικά σωστό γιατί δέχεται επίθεση μία ελεύθερη χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για την αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι για τέτοιες αποφάσεις δεν ζητά την γνώμη της αντιπολίτευσης και πως εκτός από το ΚΙΝΑΛ όλοι ήταν στο ναι μεν αλλά. Έγινε μια συζήτηση στην Βουλή και ενημέρωσα για την κατάσταση. Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Ότι έχουμε να πούμε θα το πούμε στην Βουλή.
Για τους Ρώσους επιχειρηματίες στην Ελλάδα είπε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη λίστα προσώπων και είναι Ρώσοι ολιγάρχες που είναι κοντά στον Πρόεδρο Πούτιν. Αν διαπιστώσουμε ότι έχουν περιουσία στην Ελλάδα θα λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα. Για το αν είναι καλοδεχούμενοι οι υπόλοιποι τόνισε ότι αυτό χωράει συζήτηση. Έτσι κι αλλιώς έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις. Θα υπάρχουν συνέπειες από αυτή την επιλογή της Δύσης να υπερασπιστεί τις αρχές της Δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας».
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε για την Τουρκία πως: «έκανε μια επιλογή και δεν θα τους υποδείξω πως θα κινηθούν. Η αυτοκρατορική τακτική και ο αναθεωρητισμός δεν είναι δημοφιλείς στις μέρες μας. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει».
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο, σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται ζήτημα να σταλούν ελληνικά στρατεύματα ή νατοϊκά στον πόλεμο».
«Αν μας ζητηθεί να στείλουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σε γειτονικές χώρες θα το πράξουμε. Δικαιώνεται η πολιτική μας. Επενδύσαμε στην άμυνα. Θωρακίσαμε αμυντικά την χώρα. Επενδύσαμε στις συμμαχίες μας. Ενισχύσαμε το κύρος της πατρίδας μας. Έγινε η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος και θέσαμε πρώτοι το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών που θα μας δώσει μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία στο μέλλον. Αν δεν μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την ευημερία μας και την ελευθερία μας θα είναι καταστροφικό. Η μεγάλη κατάκτηση για την Ευρώπη είναι ότι θα πρέπει να φτιάξει έναν αμυντικό βραχίονα. Η Γερμανία που καταδιώκεται από βαρύ παρελθόν το αποφάσισε μόνη της. Η Σουηδία, ουδέτερη χώρα και στέλνει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία».