Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πληρώσει τις συνέπειες από τις πράξεις του.
«Δεν το περιμέναμε, μιλάμε για έναν νέο ψυχρό πόλεμο, που κανείς δεν γνωρίζει πως θα τελειώσει. Ο Πούτιν επέλεξε να παραβιάσει το απαραβίαστο των συνόρων και να επιβάλει τον δικό του τρόπο ζωής σε μία δημοκρατική χώρα», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν θέλει τον πόλεμο. Συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία».
«Τον πόλεμο δεν τον θέλαμε και τον επέλεξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και θα πληρώσει τις συνέπειες. Δυστυχώς θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Όσο για τους Έλληνες στην Μαριούπολη, σημείωσε: «Ο πρέσβης έκανε το παν για να προστατεύσει τους Έλληνες της Μαριούπολης, υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία με τους Ρώσους».
«Γι΄ αυτό στείλαμε αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία»
«Ήταν το ηθικά σωστό γιατί δέχεται επίθεση μία ελεύθερη χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για την αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι για τέτοιες αποφάσεις δεν ζητά την γνώμη της αντιπολίτευσης και πως εκτός από το ΚΙΝΑΛ όλοι ήταν στο ναι μεν αλλά. Έγινε μια συζήτηση στην Βουλή και ενημέρωσα για την κατάσταση. Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Ότι έχουμε να πούμε θα το πούμε στην Βουλή.
Για τους Ρώσους επιχειρηματίες στην Ελλάδα είπε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη λίστα προσώπων και είναι Ρώσοι ολιγάρχες που είναι κοντά στον Πρόεδρο Πούτιν. Αν διαπιστώσουμε ότι έχουν περιουσία στην Ελλάδα θα λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα. Για το αν είναι καλοδεχούμενοι οι υπόλοιποι τόνισε ότι αυτό χωράει συζήτηση. Έτσι κι αλλιώς έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις. Θα υπάρχουν συνέπειες από αυτή την επιλογή της Δύσης να υπερασπιστεί τις αρχές της Δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας».
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε για την Τουρκία πως: «έκανε μια επιλογή και δεν θα τους υποδείξω πως θα κινηθούν. Η αυτοκρατορική τακτική και ο αναθεωρητισμός δεν είναι δημοφιλείς στις μέρες μας. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει».
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο, σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται ζήτημα να σταλούν ελληνικά στρατεύματα ή νατοϊκά στον πόλεμο».
«Αν μας ζητηθεί να στείλουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σε γειτονικές χώρες θα το πράξουμε. Δικαιώνεται η πολιτική μας. Επενδύσαμε στην άμυνα. Θωρακίσαμε αμυντικά την χώρα. Επενδύσαμε στις συμμαχίες μας. Ενισχύσαμε το κύρος της πατρίδας μας. Έγινε η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος και θέσαμε πρώτοι το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών που θα μας δώσει μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία στο μέλλον. Αν δεν μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την ευημερία μας και την ελευθερία μας θα είναι καταστροφικό. Η μεγάλη κατάκτηση για την Ευρώπη είναι ότι θα πρέπει να φτιάξει έναν αμυντικό βραχίονα. Η Γερμανία που καταδιώκεται από βαρύ παρελθόν το αποφάσισε μόνη της. Η Σουηδία, ουδέτερη χώρα και στέλνει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία».
«Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν»
Για συνάντηση με τον Ερντογάν ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει πει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να είναι είδηση η συνάντηση των πρωθυπουργών των δυο χωρών. «Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Είμαστε και οι δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν πιστεύω ότι θα λυθούν τα ζητήματα στα οποία διαφωνούμε αλλά θα μπορούσε να αποτελεί το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων ειδικά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να αναθεωρήσει την τακτική της», κατέληξε.
«Κανείς δεν μας βάζει κανένα μαχαίρι στο λαιμό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν θα δεχθεί μύγα στο σπαθί της. Υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματά μας στον Έβρο. Σήκωσα τρία τηλέφωνα και ήρθαν εδώ οι επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ. Ήταν μια αλλαγή στάσης της Ευρώπης στα θέματα των συνόρων της ΕΕ. Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο πόσο μάλλον τώρα. Δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε λύσει τις διαφορές μας. Μόνο χρήσιμες θα είναι οι συνομιλίες. Υπάρχει ανοικτή ατζέντα σε θέματα τουρισμού και οικονομίας. Υπάρχει μια θετική ατζέντα χωρίς να μπαίνουμε σε καθεστώς έντασης για τις διαφορές μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Θα υπάρξει ακόμα μια έκτακτη στήριξη»
«Θα συνεχίσουμε την επιδότηση των λογαριασμών σε ρεύμα και θέρμανση και η καλύτερη πολιτική στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η μείωση των φόρων. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από τον επόμενο μήνα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Όλη η προσοχή στρέφεται στους αδύναμους. Θα υπάρξει ακόμα μια έκτακτη στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Δεν θα κόψουμε φόρους κατανάλωσης γιατί θα έχει δημοσιονομική επίπτωση. Προτιμώ από το να έχουν όλοι από λίγο όφελος να χρησιμοποιήσω τον χώρο αυτό για να στηρίξουμε εκείνους που έχουν ανάγκη. Θα έχουμε επίσης την δυνατότητα από την Ευρώπη να έχουμε μια πρόσθετη στήριξη».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα ενεργειακά και την πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας: «Θα προσπαθήσω πολύ σύντομα να εξηγήσω ποια είναι η πολιτική μας. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Όχι μόνο γιατί είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Γιατί είναι πιο φτηνές. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι τηλεθεατές μας. Όσο περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουμε, αιολικά και ηλιακά, τόσο πιο φτηνή η ενέργεια την οποία τελικά θα πληρώνουμε.
Αυτό ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις, ας πούμε, να βάλουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά, να συνδέσουν μία γραμμή και να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες, αυτό που ονομάζουμε αυτοπαραγωγή. Άρα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος.
Το φυσικό αέριο ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Φεύγοντας από το λιγνίτη περνάμε από το φυσικό αέριο, για να καταλήξουμε τελικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Το ερώτημα είναι από πού θα το βρούμε. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με περισσότερο φυσικό αέριο το οποίο θα εισάγουμε μέσα από πλοία, το λεγόμενο LNG.
Πώς θα φτάσει αυτό το αέριο μέσα στο ελληνικό σύστημα; Με σταθμούς επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου, όπως αυτός ο οποίος δρομολογείται, παραδείγματος χάρη, στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν και άλλα σχέδια, από άλλους σημαντικούς έλληνες επιχειρηματίες, για νέους τέτοιους σταθμούς.
Κατά συνέπεια αυτή είναι η διαδρομή την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε και έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Είχα σήμερα μία συζήτηση με τον Aιγύπτιο Πρόεδρο, θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδος-Αιγύπτου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να παίρνουμε πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο, που θα παράγεται από τον ήλιο. Η Αίγυπτος μπορεί να παράγει, για ευνόητους λόγους, ακόμα πιο φθηνά αυτή την ενέργεια από ό,τι εμείς.
Αύριο θα γίνουμε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το υδρογόνο, που θα είναι η νέα μορφή ενέργειας πολύ».