Πριν τις γιορτές αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναμόρφωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η κ. Κατσέλη γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο το τμήμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας που αφορά την διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας.

Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη. Στόχος του υπουργείου είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, με γνώμονα ότι οι κάθε είδους επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση του μισθού. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη εφαρμογή που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και στο εισόδημα του εργαζομένου.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση για οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων. Προανήγγειλε όμως ότι θα μελετηθούν χωριστά τα επικουρικά ταμεία και αν κάποια διαφανεί ότι θα έχουν πρόβλημα τα επόμενα 5 χρόνια, θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές μέσα στο 2012 για να εξασφαλιστεί η επικουρικότητα.