Εθνική παραφωνία σε μια κρίσιμη συγκυρία για την χώρα, αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του στην Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε στην αξιωματική αντιπολίτευση τις συμφωνίες που έχει καταψηφίσει ή έχει δηλώσει «παρών».

Στην συμφωνία με την Αίγυπτο, με την Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες της χώρας αλλά και το παρών στο σημερινό νομοσχέδιο.

«Θα καταψηφίσετε και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ η οποία θα έρθει για κύρωση εντός του επόμενου μήνα. Είστε εθνική παραφωνία για μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την χώρα», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Το παρών είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης»

«Αναφερθήκατε ότι είχατε προχωρήσει ως κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο φρεγατών Belharra», τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.

« Δεν είχατε καν αποστείλει την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος. Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις του τότε υπουργού άμυνας κ. Καμμένου. Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν είχατε κάνει» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Όλοι αναγνωρίζαμε ότι το ΠΝ χρειαζόταν να αποκτήσει καινούργιες φρεγάτες. Το Ναυτικό προέκρινε πάντα τις φρεγάτες Belharra ώς επιχειρησιακά πιο κατάλληλες. Υπήρχε ένα ζήτημα σε σχέση με το αρχικό κόστος. Λέτε πολύ σωστά κ. Κατρίνη ότι πρέπει να ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, αυτό κάναμε και εμείς. Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν αθροίσει κανείς όλα τα αιτήματα από τα επιτελεία καταλήγει σε λίστα που προσομοιάζει με κατάλογο χριστουγεννιάτικων δώρων. Φτάσαμε στο σημείο να βρούμε μία ευκαιρία πολύ σημαντική και να αποκτήσουμε τρείς φρεγάτες Belharra στην τιμή των δύο».

«Το πρώτο πλοίο θα το παραλάβουμε το 2025 και με ελάχιστες προσαρμογές θα είναι ίδια και ναι πήραμε την απόφαση και τα τρία αυτά πλοία να ναυπηγηθούν στην Γαλλία για να παραδοθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε συμφωνήσει και στο κόστος. Υπάρχει προστιθέμενη αξία. 50 Έλληνες προμηθευτές θα συμμετέχουν στην κατασκευή τους», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε την ΕΑΒ σε τραγική κατάσταση και δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει το συμβόλαιο για την αναβάθμιση των F16 αν δεν είχαν γίνει παρεμβάσεις. Κλείνουμε ουσιαστικά όλες τις εκκρεμότητες στην Πολεμική Αεροπορία, τόνισε.

«Το παρών είναι απών, δεν υπάρχει παρών όταν μιλάμε για την αμυντική ενίσχυση της χώρας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός. «Είναι υπεύθυνη στάση αυτή;», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Το παρών είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης, σημείωσε ακόμα.