Εντολή για πλήρη επίσπευση των διαπραγματευτικών διαδικασιών για την επίτευξη λύσης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την τρίωρη συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας.
Το βλέμμα του κυβερνητικού επιτελείου είναι πλέον στραμμένο στο Brussels Group που ξεκινά εκ νέου σήμερα τις εργασίες του σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά και του Euro Working Group το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη, με τα μέτωπα του ΦΠΑ, του δημοσιονομικού, των εργασιακών (για τα οποία οι πιέσεις είναι πολύ μικρότερες) και του ασφαλιστικού να παραμένουν τα αγκάθια για τη συμφωνία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι βρίσκονται προ των πυλών της συμφωνίας και ότι εφόσον αντέξουν στις πιέσεις των τελευταίων ημερών θα ακολουθήσει η… λύτρωση με τη συμφωνία, καθώς το ενδεχόμενο «ατυχήματος» όταν έχουν φτάσει τόσο κοντά αποτελεί εξίσου μεγάλο «πονοκέφαλο» και για τους ευρωπαίους εταίρους.
Σε αυτό το πλαίσιο των τελευταίων πιέσεων εντάσσουν από την κυβέρνηση και τις φήμες και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα για έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων στις τράπεζες, με το Μαξίμου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποκλείουν εμφατικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στη λογική αυτή στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν μέχρι την ύστατη στιγμή επιθέσεις τέτοιου είδους που σκοπό δεν θα έχουν να βάλουν προσχώματα στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά να αναγκάσουν την κυβέρνηση σε νέο κύμα υποχωρήσεων υπό τη δαμοκλειο σπάθη του ατυχήματος. Αυτό εννόησε εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος σε μία αποστροφή του λόγου του χθες σημείωνε με νόημα αναφερόμενος στα σενάρια περί Grexit, πως «θα βρούμε από κοινού τους πιο σωστούς τρόπους, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση περαιτέρω έρθει στη χώρα μας».
Την ίδια ώρα πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η περαιτέρω σύγκλιση των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο θα δώσει το σύνθημα για πολιτικές παρεμβάσεις τόσο από την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και από τον Φρανσουά Ολάντ, με τους δύο ηγέτες να έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να βρεθεί λύση εντός του ερχόμενου δεκαημέρου ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, ώστε να επισφραγιστεί η πολυπόθητη συμφωνία εντός των δεδομένων χρονικών πλαισίων.
Κύκλοι της κυβέρνησης σημειώνουν ότι στη σύσκεψη έγινε εκτίμηση του τοπίου που διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις και συμφωνήθηκε ο σχεδιασμός εν όψει της συνέχειας των συνομιλιών, ώστε να κλειδώσει σε τεχνικό επίπεδο μία συνολική συμφωνία και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για έκτακτο Eurogroup, το οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου, τρεις ημέρες πριν την πληρωμή της δόσης των 300 εκατ. ευρώ του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημειώνεται ότι, ειδικά για τον ΦΠΑ, δανειστές και κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία επί των τριών συντελεστών (7%, 14%, 22%) που έχει προτείνει η Αθήνα, με την κυβέρνηση να δίνει μάχη, ώστε να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα πρώτης ανάγκης στο χαμηλό συντελεστή.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές αγγίζει το ένα δισ. ευρώ, καθώς η πλευρά των δανειστών το αποτιμά στα δύο δισ. με την ελληνική να εκτιμά ότι κλείνει στο ένα δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι συζητούνται επίσης το τι θέλει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση από μια συνολική συμφωνία, με βάση τους άξονες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες ομιλίες του, δηλαδή το ζήτημα της ρευστότητας,το ζήτημα της διαχείρισης του χρηματοδοτικού κενού και κατ’ επέκταση του χρέους, το ζήτημα του επενδυτικού πακέτου.