Για εντελώς διαφορετική τακτική στο θέμα της Ελλάδας, ανάμεσα στην καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, κάνει λόγο η εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με την Welt η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν βλέπει ως εναλλακτική λύση μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θεωρεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «σοβαρό διαπραγματευτή», ενώ συνυπολογίζει την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
«Δεν θεωρείται το Grexit πραγματική επιλογή στη γερμανική καγκελαρία» γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt στο κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσής της και προσθέτει: «H καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διχασμένοι: H Mέρκελ θέλει εν ανάγκη ήπια προσέγγιση, ο Σόιμπλε το Grexit. Αβέβαιο είναι ποιος θα επικρατήσει. Η Μέρκελ έχει περισσότερη την εξουσία, ο Σόιμπλε έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, το ΔΝΤ. Στην καγκελαρία, όμως, το Grexit δεν θεωρείται πραγματική επιλογή. Ο Τσίπρας είναι ένας αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Και η καγκελαρία τονίζει εδώ και βδομάδες ότι υπάρχει, πάντως, πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Στην καγκελαρία συνεκτιμούν τη στρατηγική σημασία των Ελλήνων. Πρόκειται για μια ισχυρή χώρα της νότιας Ευρώπης».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει με έμφαση ότι «θα ήταν αδιανόητο να αφεθεί η χώρα να κυλήσει εκτός Ευρωζώνης θορυβωδώς, να αφεθεί να βυθιστεί σε ταραχές και στο χάος, ίσως ακόμα και να στραφεί προς τη Ρωσία. Και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα, τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε, επίσης, δισεκατομμύρια στην Ουκρανία για να την προσδέσει στην Ευρώπη».
«Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρατηρούν με προσοχή αν θέλουμε και αν είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματά
μας. Εν ανάγκη και με πάρα πολλά χρήματα» λένε κυβερνητικοί κύκλοι. «Πραγματική δύναμη δείχνει κανείς αν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του. Ήδη το γεγονός της συμμετοχής του ΔΝΤ στη σωτηρία της Ελλάδας δημιούργησε αμφιβολίες επ’ αυτού. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε ξεκάθαρη ένδειξη γι αυτό».
Σύμφωνα με την Welt, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εντελώς διαφορετική άποψη: «Δεν θέλει βέβαια να δει τους Έλληνες να φεύγουν από το ευρώ. Αλλά δεν θέλει και να αποκλείσει μία αποχώρηση. Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η Ευρώπη θα εξασθενούσε σημαντικά τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στην Ελλάδα, εάν απέκλειε ένα Grexit. Και σύμφωνα με τη δική του λογική ακόμη και η αποχώρηση από το ευρώ θα ήταν δυνατή στο τέλος της ημέρας. Γι αυτό ο Σόιμπλε χαιρέτισε την ιδέα ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα».
Ασφαλώς, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η θέση της καγκελαρίου είναι πιο ισχυρή ως προς τη λήψη των αποφάσεων από εκείνη ενός υπουργού. Αλλά ο Σόιμπλε είναι «μία αλεπού της πολιτικής», γι αυτό και αξιοποιεί για λόγους δικής του τακτικής τον ρόλο του ΔΝΤ στην υπόθεση, έτσι ώστε να διατηρεί ανοιχτή τη θύρα της εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε καν να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας. Πριν από το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010 θεωρούσε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να επιλύσει μόνη της το πρόβλημα. Αλλά η Μέρκελ επέβαλε το ΔΝΤ, παρά τη θέληση του υπουργού της. Τώρα η συμμετοχή του ΔΝΤ βολεύει τον Σόιμπλε και φέρνει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο».