«Για να σωθεί η Ευρώπη, η Γερμανία πρέπει να κάνει επενδύσεις», υπογραμμίζει η Suddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έχει δίκιο ότι έπειτα από επτά χρόνια κρίσης η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια νέα συμφωνία για περισσότερη ανάπτυξη.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο η Γερμανία είναι η μοναδική μεγάλη χώρα της ευρωζώνης που διαθέτει αρκετά χρήματα για να υποστηρίξει οικονομικά μέτρα στήριξης σε μεγάλη κλίμακα. Γι’ αυτό τώρα το Βερολίνο πρέπει να κάνει επενδύσεις.
Κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 στη Δρέσδη μια χώρα θα υποστηρίξει την άποψη του κ. Βαρουφάκη: οι ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον επικρίνει εδώ και καιρό τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την κρίση και, κατά τη γνώμη των Αμερικανών, γι’ αυτό ευθύνονται κυρίως οι Γερμανοί, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung.
Πριν από πέντε χρόνια ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του στο Βερολίνο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του είχε ζητήσει να λυθεί η κρίση στην Ελλάδα γρήγορα και αποφασιστικά. Η Γερμανία θα έπρεπε, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, να πάψει να επιβάλει στις άλλες χώρες αυστηρά μέτρα λιτότητας και ως η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να υποστηρίξει την ανάπτυξη.
Όμως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε βλέπουν διαφορετικά την κατάσταση. Η Μέρκελ εξακολουθεί να λέει ότι επιθυμεί να δημιουργήσει «μια νέα κουλτούρα σταθερότητας στην Ευρώπη». Στην πράξη η οικονομική πολιτική του Σόιμπλε είναι επιτυχής, ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα κράτη.
Προϋπόθεση γι’ αυτό, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, είναι να μην λαμβάνονται απλώς μέτρα λιτότητας, αλλά αυξανόμενα έσοδα που να βασίζονται στην ανάπτυξη, αυτά λείπουν από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.
Αν το Βερολίνο έδινε στις επιχειρήσεις και τις χρηματαγορές περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις, θα επωφελούνταν ολόκληρη η γερμανική οικονομία. Και αυτό επειδή είναι τόσο μεγάλη και συνδεδεμένη με τη διεθνή οικονομία, που αυτό θα βοηθήσει τόσο την Ευρώπη όσο και τον κόσμο. Το Βερολίνο πρέπει να υποστηρίξει τις κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και οι δύο είναι πολύ μικρές για τα διεθνή μέτρα, υπογραμμίζει στο άρθρο της η εφημερίδα.
Αν θα υπάρξει στην Ευρώπη ένα New Deal εξαρτάται από τη γερμανική κυβέρνηση. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να αποτελέσει ένα μέρος του. Όμως για όσο διάστημα ο Σόιμπλε αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεν θα υπάρξει κανένας επενδυτής που θα δώσει χρήματα σε ελληνικά σχέδια, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung.
Από την άλλη η Ελλάδα πρέπει, και εδώ έχουν δίκιο οι Αμερικανοί, συνεχίζει το άρθρο, να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Κυρίως για πολιτικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.
Οι πιστωτές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα, ώστε να της δοθεί περαιτέρω βοήθεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, τότε θα μπορούσε να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ως το φθινόπωρο. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα και για μια ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανάπτυξη, καταλήγει η εφημερίδα.