Τη διενέργεια του… επόμενου συνεδρίου ενώ άπαντες στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για το έκτακτο συνέδριο του Κινήματος ζητά με κείμενο – παρέμβασή του ο πρώην κραταιός υπουργός του κόμματος, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Ο κ. Παπαιωάννου σε άρθρο του με τίτλο «Η ανάταξη του ΠΑΣΟΚ. Το χρέος μίασυλλογικής προσπάθειας» ζητά από τη νέα ηγεσία του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη να δρομολογήσει άμεσα τις εξελίξεις για ένα τακτικό συνέδριο.
«Ένα νέο συνέδριο,που θα πρέπει να είναι η αφετηρία ανάταξης ενός ιστορικού κόμματος που τώρα πνέει τα λοίσθια» αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να ακολουθήσει πολιτικές ασύμβατες με την ιδεολογία του λόγω του «εθνικού συμφέροντος».
Διαβάστε το άρθρο του Μιλτιάδη Παπαιωάννου
«Η ανάταξη του ΠΑΣΟΚ. Το χρέος μιας συλλογικής προσπάθειας»
Το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ συνέρχεται στην πλέον κρίσιμη περίοδο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Οι στιγμές είναι ιστορικές. Η κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας καλούνται να δώσουν θετικές απαντήσεις στις αγωνίες όλων των Ελλήνων για μια αδιάκοπη και συνεχή πορεία της χώρας προς τα εμπρός. Την ώρα που υπαρκτός είναι ο κίνδυνος η Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον, να μην περιλαμβάνεται στο διεθνή χάρτη των αναπτυγμένων χωρών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η θεματολογία του Συνεδρίου πρέπει να εστιασθεί στη σημερινή πολιτική κατάσταση. Στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση της κρίσης, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Με εισήγηση τον μεστό λόγο του Προέδρου Β. Βενιζέλου και τις μέχρι σήμερα θέσεις μας για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης. Για το πώς η Ελλάδα από τη σημερινή κατάσταση των «μνημονίων» θα γίνει, το δυνατό συντομότερο, μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Για την ανάγκη και τις προϋποθέσεις της εθνικής συνεννόησης. Ο συνεδριακός διάλογος πρέπει να οδηγήσει στη διαμόρφωση συλλογικών αποφάσεων για την συνολική πορεία της χώρας. Πολιτικές αποφάσεις δεσμευτικές και για την νέα ηγεσία του Κινήματος. Έτσι θα καταγραφεί ως ένα σημαντικό πολιτικό Συνέδριο εθνικής ευθύνης και προοπτικής. Οι στιγμές δεν επιτρέπουν να ασχοληθεί με τα μεγάλα του εσωκομματικά προβλήματα.
Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα μου, είναι σήμερα, με απόφαση του ελληνικού λαού, ένα μικρό κόμμα. Με μεγάλο όμως ιστορικό φορτίο. Με ξεχωριστή προσφορά στη χώρα και το λαό. Η συρρίκνωσή του οφείλεται κυρίως στο ότι στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών έχει χρεωθεί τις μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κρίση. Η χρέωση είναι, σ’ ένα μεγάλο βαθμό, άδικη. Ανεξάρτητα από τα λάθη του, τα λάθη μας. Έχει χρεωθεί επίσης μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς παλαιών στελεχών του. Τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα. Και είναι αυτός ο λόγος που ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανακοίνωσε την παραίτησή του από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Και αυτό τον τιμά. Στη συνέχεια δρομολόγησε τις εξελίξεις για ένα έκτακτο Συνέδριο του κόμματος και προσδιόρισε τον χρόνο εκλογής του νέου Προέδρου, με τη σημείωση ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται για άλλη μια φορά μπροστά σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει με ουσιαστική συμμετοχή της οργανωμένης του βάσης, αλλά κυρίως των πολιτών που εξακολουθούν να το εμπιστεύονται να δώσει, μετά από ουσιαστικό διάλογο, ολοκληρωμένες απαντήσεις σε πολλά θέματα. Θέματα που να θέτουν τα θεμέλια για μια νέα αρχή στην όλη παρουσία του στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Μια νέα αρχή που θα σηματοδοτηθεί και με την εκλογή του νέου του Προέδρου. Εστιάζω τη θέση μου για μια νέα αρχή, αφού ο παραδοσιακός πολιτικός του κύκλος έκλεισε. Ένα ολοκληρωμένο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει διάλογο βάσης και στη συνέχεια κορυφής, για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων αποφάσεων πάνω στα κρίσιμα θέματα, όπως είναι:
Τα αίτια της εθνικής μας κρίσης, πού είναι πολλά. Ανάγονται στην αναζήτηση και καταγραφή πολιτικών ευθυνών στο εσωτερικό. Στις ευθύνες των ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η εθνική αυτογνωσία είναι όρος για την ανορθωτική πορεία της χώρας.
Το πώς έφθασε το ΠΑΣΟΚ ως εδώ. Πρέπει να προσδιορισθούν τα αίτια και οι ευθύνες όλων μας και κυρίως των ηγεσιών. Με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο. Με γνήσια αυτοκριτική. Η συγκυρία την επιβάλει περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η αυτογνωσία είναι προϋπόθεση για τη διόρθωση, για την μη επανάληψη κακών επιλογών, συμπεριφορών και δράσεων.
Η αναζήτηση της νέας σύγχρονης ταυτότητας ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού, χωρίς δογματισμούς. Με σταθερή αναφορά στις αρχές που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Η σωστή ανάλυση της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας. Η διαμόρφωση νέων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους άνεργους, τους φτωχούς, τους αδύναμους, αλλά και την μεσαία τάξη. Ένα έργο δύσκολο σε μια περίοδο βαθειάς κρίσης και απονομιμοποίησης της πολιτικής. Έργο που γίνεται δυσκολότερο από το γεγονός της πρόσφατης συνεργασίας μας με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ. Μια συνεργασία τακτικού χαρακτήρα που έγινε κάτω από έκτακτες και δραματικές συνθήκες. Η στροφή στην κοινωνία είναι το σημείο «κλειδί» για την αναγέννηση της παράταξης. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται το ξεκίνημα ενός νέου εθνικού, δημοκρατικού και κοινωνικού διαλόγου με τους ίδιους τους πολίτες. Η αφετηρία ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ και ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης ξεκινάει με όρους κοινωνίας. Οι επιθυμίες «ιστορικών στελεχών» για διεκδίκηση ρόλων και αξιωμάτων δεν οδηγούν πουθενά. Περιπλέκουν τα πράγματα. Ο κοινωνικός διάλογος προηγείται του πολιτικού διαλόγου και των πολιτικών αποφάσεων.
Η αναζήτηση των προϋποθέσεων διαμόρφωσης ενός σταθερού πολιτικού συνασπισμού εξουσίας στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για το μέλλον της χώρας. Σ’ αυτή την ενότητα πρέπει να προσδιοριστεί με σαφήνεια ποιος είναι ο ρόλος, ενδεχομένως και η τύχη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Εκλογική συνεργασία με άλλες όμορες πολιτικές δυνάμεις, η αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία νέου πολιτικού φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης; Μιας Παράταξης που για πολλές δεκαετίες εξέφρασε αυθεντικά το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ένα νέο ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων για την πραγμάτωση του συγκεκριμένου στόχου. Σήμερα υπάρχει συσσωρευμένη θετική και αρνητική εμπειρία στα ζητήματα του διαλόγου, της συνεννόησης, της διαμόρφωσης και της συνεργασίας στο στόχο ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης.
Ο προσδιορισμός των σχέσεων μας με την Κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.
Οι όροι διαμόρφωσης ενός νέου σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. Οι εκθέσεις ιδεών που κατατέθηκαν στο παρελθόν δεν είναι η καλύτερη συνταγή.
Οι νέοι όροι οργανωτικής δομής και διαφορετικής πολιτικής λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ ή του νέου φορέα της σοσιαλδημοκρατίας. Η χώρα έχει ανάγκη από δημοκρατικά οργανωμένα κόμματα. Με ουσιαστική σύνδεση με την κοινωνία και ανοιχτή δημοκρατική δράση.
Η βαθειά ανανέωση που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Όλα αυτά δεν μπορεί, νηφάλια και ψύχραιμα, να συζητηθούν σήμερα. Σε όλα αυτά πρέπει να δώσει θετικές απαντήσεις ένα τακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ που πρέπει να δρομολογηθεί με ευθύνη της νέας ηγεσίας. Με βάση τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες. Ένα νέο Συνέδριο που θα πρέπει να είναι η αφετηρία ανάταξης ενός ιστορικού κόμματος που τώρα πνέει τα λοίσθια. Ενός κόμματος που στο βήμα του εθνικού καθήκοντος αναγκάστηκε, στο κοινωνικό πεδίο, να ακολουθήσει, τα τελευταία χρόνια, μια διαδρομή ασύμβατη με την ιδεολογία και την ιστορική του πορεία.
Κλειδί επιτυχίας του φιλόδοξου αυτού στόχου είναι ότι από σήμερα, κυρίως κατά την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να πρυτανεύσει, σε όσους έμειναν στο ΠΑΣΟΚ, ενωτικό κλίμα. Ανάδειξη της θέλησης για κοινή πορεία. Με αναφορές στην ιστορική προσφορά. Με το βλέμμα όμως μπροστά. Ο νέος Πρόεδρος, οφείλει να λειτουργήσει με βάση την αρχή ότι τα κόμματα είναι συλλογικοί θεσμοί. Ότι οι «αρχηγισμοί» έβλαψαν τον τόπο και την παράταξη. Ότι ένας από τους σημαντικούς λόγους κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το κόμμα τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είχε ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία. Ότι το μήνυμα της ενότητας και της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, καθώς και της πίστης για την ανασυγκρότησης της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να είναι ισχυρό.
Επίσης ισχυρό πρέπει να είναι και το μήνυμα της ανανέωσης στα πρόσωπα. Η χώρα και το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται «νέους παίχτες». Κυρίως νέους σε ηλικία. Με γνώσεις και ήθος. Με πολιτική αντίληψη. Να έχουν επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα. Η δυναμική των αλλαγών μόνον από αυτούς μπορεί να πραγματοποιηθεί. Γιατί αυτοί δεν κουβαλούν τις βλαβερές συνήθειες του παρελθόντος. Μπορεί να προσαρμοστούν πιο εύκολα στο νέο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.
Το προσεχές Συνέδριο δεν μπορεί αντικειμενικά να δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις στα παραπάνω μεγάλα ζητούμενα. Δεν έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Έλειψε ο προσυνεδριακός διάλογος. Δεν έχει εντολή καταστατικών αλλαγών. Ένας επιπλέον σοβαρός λόγος είναι ότι αυτή την περίοδο της μεγάλης ανασφάλειας και φόβου, που διαπερνά το σύνολο σχεδόν των πολιτών «για το τι τους ξημερώνει αύριο», τα κομματικά προβλήματα τους αφήνουν έως αδιάφορους. Ένα Συνέδριο ΠΑΣΟΚ πρέπει να προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών. Ιδιαίτερα εκείνων που για χρόνια συμπορεύτηκαν μαζί του.
Γνωρίζω ότι το εγχείρημα ανάταξης του ΠΑΣΟΚ είναι ένα εγχείρημα δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Η συμμετοχή μου, ο λόγος μου, είναι ένα χρέος στην ιστορία μας, στη χώρα μας, στη νέα γενιά.