«Στην Ευρώπη πάμε καλά, ο Ολυμπιακός πάει στον τελικό» είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα προβλήματα του μνημονίου.
«Το μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα οικονομικό λάθος, ήταν συνειδητή επιλογή. Η πολιτική του μνημονίου ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε σε ύφεση. Το ήξεραν αυτό οι εμπνευστές του μνημονίου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «στα χρόνια του μνημονίου οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα εκτινάχτηκαν. Η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι μισθοί καταποντίστηκαν, το κοινωνικό κράτος σχεδόν κατέρρευσε».
Ωστόσο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές, ήταν οι έλληνες πλούσιοι. Αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό έγκαιρα και αυτοί που συνήθιζαν να φοροδιαφεύγουν στα χρόνια της ανάπτυξης».
«Καμιά από τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου δεν βελτίωσε το φοροεισπρακτικό μηχανισμό που κατέρρευσε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στα όσα κομίζει η νέα κυβέρνηση:
«Η νέα κυβέρνηση φέρνει μια διαφορετική αντίληψη για τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέξουν ώστε να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης. Οι εκλογές του Γενάρη, έδωσαν μια ξεκάθαρη εντολή: την αλλαγή της πολιτικής του μνημονίου που εξόντωσε την κοινωνία. Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα. Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε στο όνομα της μεγάλης πλειοψηφίας των μισθωτών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, αλλά και στο όνομα της δικαιοσύνης».
Κατόπιν, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στο δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση: «Διαπραγματευόμαστε σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές περιβάλλον. Πορευόμαστε σε ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου».
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, είναι συνήθης η φράση περί καμένης γης που. Όμως, «στην περίπτωση μας δεν αποτελεί πλεονασμό. Δεν παραλάβαμε απλά καμένη γη. Παραλάβαμε μια χώρα με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων ένα μήνα μετά τις εκλογές». Τόνισε όμως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και συντάξεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα, είπε ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση όμως, τόνισε πως «η συμφωνία πρέπει να κλείσει» και προϋπόθεση είναι να «έντιμη και επωφελής», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η εμπιστοσύνη των πολιτών αυξήθηκε και για αυτό σημειώθηκε και αύξηση εσόδων στο δημόσια ταμεία.
«Αν νομίζουν ότι θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές, αυτή η αντίληψη θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός και προχώρησε στην απαρίθμηση των όσων έχει κάνει η κυβέρνηση τους πρώτους 4 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της.
«Διαπραγματευόμαστε με επιμονή για μία νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Επιδιώκουμε λύση στο πρόβλημα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα μισθών και συντάξεων.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης, ότι έχουν βρεθεί κοινά σημεία με τους δανειστές που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά παραμένουν ανοικτά τα θέματα για τις απαιτήσεις τους που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. «Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στο ρεαλισμό» ζήτησε ο πρωθυπουργός.
Οι 4 προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας
Συμφωνία λύσης και όχι συμφωνία επανάληψης των αδιεξόδων επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός καλώντας τους εταίρους να σεβαστούν την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου και δείξουν στην απόφαση τον ίδιο σεβασμό που επέδειξε και η Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη έντιμης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας.
«Εμείς η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε για την επίτευξη μιας έντιμης, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους. Μιας συμφωνίας που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα ανοίγει προοπτική αναπτυξιακή για τη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό προϋποθέτει τα εξής τέσσερα σημεία:
«Πρώτον, προϋποθέτει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους κυρίως για τα δύο πρώτα χρόνια, φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Προϋποθέτει δεύτερον, να μην έχουμε υποχρεώσεις δεσμεύσεις σε νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης. Τρίτον, προϋποθέτει την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει καινούργια δάνεια προκειμένου να ξεχρεώνει τα προηγούμενα δάνεια. Και τέταρτο προϋποθέτει ισχυρό πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων».