Με την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Σταύρο Θεοδωράκη για θέματα παιδείας έκανε πρεμιέρα η Ώρα του πρωθυπουργού.
«Θα χρειαστεί μια μεγάλη συμμαχία για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Επαναφέρω την πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» ανέφερε ο Σταύρος Θοδωράκης.
«Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας του χθες που αντιστέκεται» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και τόνισε «σας καλώ να αποκοπείτε. Θα σας πάρει μαζί στο βυθό. Εμείς παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση δεν φοβηθήκαμε με ανοιχτά χαρτιά να τοποθετηθούμε. Ήρθα μέσα σε 3 μήνες στη Βουλή περισσότερες φορές από όσες είχε ο Αντώνης Σαμαράς σε 2,5 χρόνια».
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και απέρριψε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τονίζοντας: «Μιλήσατε για σύσκεψη με τους άλλους δύο μνημονιακούς. Δεν είναι ανάγκη να ταλαιπωρούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να το κάνετε». Όπως είπε: «Εγώ σας καλώ στις κόκκινες γραμμές άμυνας απέναντι στο ασφαλιστικό που διαλύθηκε από το κούρεμα. Στο δικαίωμα των εργαζόμενων να διαπραγματεύονται για συλλογικές συμβάσεις».
Η συζήτηση για την Παιδεία
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αλλαγές που έρχονται στην παιδεία και τόνισε ότι η διαμαρτυρία του Ποταμιού είναι χωρίς περιεχόμενο.
«Βλέπω μια διαμαρτυρία χωρίς περιεχόμενο για δήθεν κατάργηση προτύπων. Δεν ισχύει. Η κυβέρνηση διαχωρίζει τα πρότυπα από τα πειραματικά όπως ίσχυε επί δεκαετίες. Στα πειραματικά είναι αντιεπιστημονικό να επιλέγεις με κλήρωση. Πειραματικά είναι γιατί πειραματίζονται. Με εξετάσεις θα παίρνουν τους μαθητές τα πρότυπα σχολεία, όχι τα πειραματικά» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ταυτόχρονα για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια σημείωσε ότι καταργούνται τα συμβούλια των ιδρυμάτων γιατί εφάρμοζαν πολιτική αποδόμησης του πανεπιστημίου.
Ο κ. Τσίπρας ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την απόφαση για επαναφορά των αιώνιων φοιτητών τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στο Ποτάμι και στον Χάρη Θεοχάρη τονίζοντας: «Βλέπω ότι συμβουλεύεστε τον κ. Θεοχάρη. Ο κ. Θεοχάρης ως γενικός γραμματέας έπαιρνε τα e-mail για να διορίζει εφοριακούς. Είναι στις τάξεις σας. Και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση». Η αναφορά αυτή του Αέξη Τσίπρα έγινε όταν ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε για κομματικό κράτος της κυβέρνηση για τους περιφερειακούς διευθυντές όπου τόνισε ότι 11 διορίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δύο από τους ΑΝΕΛ.
«Μόνο όταν βλέπουμε κάποιους να εμπλέκονται σε δικαστικές αποφάσεις τους ζητάμε να παραιτηθούν», τόνισε αναφερόμενος στις κατηγορίες περί κομματικού κράτους.
Νωρίτερα ο κ. Θεοδωράκης είχε κάνει λόγο για πελατειακό κράτος, ενώ τόνισε ότι «σας είχαν ετοιμάσει μια ομιλία. Δεν απαντήσατε στην ουσία. Να απαντάται σε αυτά που εγώ λέω και όχι σε αυτά που οι σύμβουλοι σας, σας λένε. Μιλήσατε έξι λεπτά για κάτι που εγώ δεν είπα».
«Πείτε μας συγκεκριμένα ποιους διόρισε ο Θεοχάρης» απάντησε ο κ. Θεοδωράκης μετά τις καταγγελίες του πρωθυπουργού.
«Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής»
Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερώτηση του κ. Νικολόπουλου για το θέμα της διαπλοκής και των ΜΜΕ.
«Γιατί καθυστερεί και δεν αποκαθηλώνει το καθεστώς των νταβατζήδων;», ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ.
«Μείζον θέμα είναι η διαπλοκή και αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Τα ΜΜΕ πρέπει να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό. Η ελευθερία του λόγου είναι βασική μας αρχή και η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση είναι αρχή της δημοκρατίας. Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ξεκάθαρο και αν ρυθμίζεται κάθε φορά με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι τότε εκεί ορίζεται ο ορισμός της διαπλοκής.
Είχα μιλήσει προεκλογικά για το τρίγωνο της αμαρτίας, πολιτικό σύστημα σάπιο στην άλλη κορυφή τα ΜΜΕ και στην τρίτη κορυφή τις τράπεζες.
Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν τον κόσμο. Τα ΜΜΕ στήριζαν τις κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις ασκούσαν πλημμελή έλεγχο στις τράπεζες. Εμείς έχουμε αποφασίσει αυτόν τον κύκλο της διαπλοκής να τον κόψουμε!
Αν κάποιος κατέχει νόμιμα την άδεια να εκπέμπει, αν έχει πληρώσει όσα οφείλει στο δημόσιο, αν είναι μία υγιή επιχείρηση τότε δεν έχει κανέναν λόγο να αυτολογοκρίνεται», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της διαπλοκής στη χώρα.
«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα κριθεί απ’ την ικανότητά του να φέρει σε πέρας τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μεγάλη ευθύνη -και γι’ αυτήν του την ευθύνη θα κριθεί» ανέφερε, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑνΕλ Νίκου Νικολόπουλου, με τη οποία ζητούσε από τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει τις προθέσεις του απέναντι στους “ολιγάρχες” των μέσων ενημέρωσης και γενικότερα τη διαπλοκή πολιτικής, ενημέρωσης και οικονομικών συμφερόντων.
«Απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν, τούτες τις κρίσιμες ώρες, ένα πολύ σημαντικό έργο με ευθύνη, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους με βάση το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι, ή αν έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση δεν διέπεται από διαθέσεις ρεβανσισμού.
«Η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, θα φωτίσει όλες τις πτυχές του, και όπου υπάρχουν ενδείξεις γα μη πολιτικές ευθύνες, πιστεύω πως η Επιτροπή δεν θα διστάσει να φέρει το θέμα στην Ολομέλεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Έχω μία σαφή λαϊκή εντολή. Όποιος την παραβιάσει θα κριθεί από την ιστορία. Δεν ζητάμε να μας στηρίξουν στη διαπραγμάτευση αυτοί που στήριζαν τα μνημονιακά συμφέροντα. Βεβαίως είμαστε μία κυβέρνηση που για πρώτη φορά έχει πυρήνα την Αριστερά. Είμαστε ανοικτοί σε όλους. Κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για την επίτευξη συμφωνίας, υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης», ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται εν εξελίξει με τους δανειστές.