Η φράση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου «ποτέ δεν είχαμε δει τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων», συμπυκνώνει την κατάσταση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι μια ημέρα πριν αποχαιρετίσουμε το 2021 στην Ελλάδα.
Η μετάλλαξη Όμικρον έχει κυριαρχήσει με 53.000 ανθρώπους να νοσούν και με το ένα ρεκόρ να καταρρίπτει το άλλο. Κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν συνεχώς τρόπους να περιοριστεί η διασπορά αλλά όπως τονίζεται από τους επιστήμονες η Όμικρον διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι υπερμεταδοτική, ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας, ενώ διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα. Όμως, το ΕΣΥ είναι ήδη υπό πίεση από την φονική μετάλλαξη Δέλτα και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθήσει τα χνάρια της και η Όμικρον. Για τον λόγο αυτό ακούστηκε χθες από κυβερνητικά χείλη και πάλι η λέξη επιστράτευση όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό της χώρας.
Η πιο δύσκολη νύχτα του χρόνου
Μετά από τουλάχιστον 2 χρόνια περιορισμών το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς φάνταζε για πολλούς ως μια ευκαιρία να διασκεδάσουν και να νιώσουν και πάλι όπως παλιά. Όμως, αυτό είναι πλέον πολύ δύσκολο καθώς η Όμικρον παραμονεύει και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει σαφή εντολή σε όλες τις αρμόδιες αρχές να σαρώσουν κάθε περιοχή όπου εκτιμάται ότι θα στηθούν αυτοσχέδια πάρτι είτε σε σπίτια που θα έχουν μισθωθεί μέσω της πλατφόρμας AirBnB, είτε σε κέντρα διασκέδασης που θα επιχειρήσουν να ανοίξουν κάτω από την μύτη των αρχών.
Οι έλεγχοι που θα γίνουν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα ισοδυναμούν με ελέγχους που γίνονται μέσα σε μια εβδομάδα, έλεγαν με νόημα κυβερνητικές πηγές στο Newsbeast. Η αποτροπή των παραπάνω είναι ίσως το πιο κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση.
Το αποτύπωμα του ρεβεγιόν θα φέρει πιο κοντά την υποχρεωτικότητα και την λήξη του πιστοποιητικού
Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να το πει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ότι με το που θα μπει ο νέος χρόνος θα ανακοινωθεί η λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες για όλο τον πληθυσμό που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση. Και έτσι όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Ζήτημα χρόνου είναι και η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, σε ηλικιακές και όχι σε επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού. Έτσι, μετά τους άνω των 60 και οι άνω των 50 θα δουν τον εμβολιασμό να είναι υποχρεωτικός αλλιώς θα απειλούνται με διοικητικά πρόστιμα.
Νέες απαγορεύσεις όμως θα έρθουν και για τους ανεμβολίαστους. Ήδη σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας οι ειδικοί έχουν απαιτήσει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ελευθερίες τους. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι η απαγόρευση της πρόσβασής τους και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Πλέον, θα μπορούν μόνο να πηγαίνουν σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.