Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην ΕΕ για να αυξηθούν οι επιλέξιμες εκτάσεις, με βάση τις οποίες θα υποβληθούν οι δηλώσεις των κτηνοτρόφων, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα φθάσουν στα 18 εκατομμύρια, τα στρέμματα επιλεξιμότητας και τόνισε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους οι κτηνοτρόφοι, με όσο γίνεται περισσότερα στρέμματα, ενώ μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρτογράφησης στην οποία θα συμμετέχουν και οι περιφέρειες.
Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο θέμα του φρέσκου γάλακτος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει την χρονική διάρκεια του στα προηγούμενα επίπεδα.
«Το χρωστάμε στους αγελαδοτρόφους να επαναφέρουμε το φρέσκο γάλα των 5 ημερών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξ άλλου, δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα τεθεί το θέμα του γάλακτος ώστε να υπάρχει πάνω στο προϊόν η χώρα προέλευσης λέγοντας ότι αν δεν ληφθούν προστατευτικά μέτρα θα έχουμε πιθανότατα αθρόες εισαγωγές και πιο φθηνές τιμές.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων του 2008-09 που κρίθηκαν ως ασυμβίβαστες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητήθηκε η επιστροφή τους, λέγοντας ότι μετά από προσφυγή της χώρας μας, οι ανακτήσεις που αφορούσαν 725.000 αγρότες με οφειλόμενο ποσό τα 421 εκατ μειώθηκαν στους 188.000 αγρότες και στα 326 εκατ ευρώ μέχρι στιγμής.
Όπως είπε, η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε παράταση λίγων μηνών, ώστε να παρουσιάσει μια δική της συνολική πρόταση η οποία θα συνδεθεί και με άλλες παράνομες ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων, όπως για παράδειγμα τις επιχορηγήσεις συνεταιριστικών οργανώσεων, οι ανακτήσεις των οποίων φθάνουν στα 460 εκ ευρώ.
Οι συνολικές ανακτήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, αγγίζουν το ποσό του 1 δισ. 25 εκ ευρώ και κάλεσε όλα τα κόμματα να συμβάλουν ώστε η ελληνική πλευρά να καταθέσει μια συνολική τεκμηριωμένη πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει αποδεκτή και θα μειώνει όσο γίνεται περισσότερο, το ποσό των απαιτήσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στη σκληρή μάχη που δίνει η Ελλάδα στο θέμα της φέτας, ιδιαίτερα μετά την συμφωνία στην οποία προχώρησε η ΕΕ με τον Καναδά.
Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, η συμφωνία έχει μονογραφηθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενώ έχει δημιουργηθεί η εικόνα αδυναμίας του Συμβουλίου να υπερασπιστεί τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση μέχρι τέλη Μαϊου θα έχει ετοιμάσει την πρόταση της για το πλαίσιο που θα διέπει τους συνεταιρισμούς η οποία θα δοθεί για διαβούλευση με στόχο να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν το καλοκαίρι.