«Το τρένο το χάσαμε τα χρόνια της ανάπτυξης και τώρα ζητάμε συστράτευση και αντ αυτού βλέπουμε μια εσωτερική Τρόικα να μας ενημερώνει για εκείνα που δεν μας λένε οι έξω» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό», επισημαίνοντας πως «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες»…
Για το αν τα μνημόνια έφεραν την κρίση ή η ελληνική κρίση τα μνημόνια καθώς και στους λόγους για τους οποίους σε αυτή την ύστατη στιγμή δεν γίνεται μια συνεννόηση ώστε να πάει σύσσωμη η πολιτική δύναμη της χώρας να διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ένα φάρμακο, το μνημόνιο, που επιδείνωσε την ασθένεια» καθώς και για μια Τρόικα Εσωτερικού που δυσχεραίνει τις προσπάθειες.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως «τα μνημόνια ήταν το φάρμακο που έκανε τον ασθενή χειρότερα από την ίδια την ασθένεια. Δεν είμαι από εκείνους που θεωρούν πως φταίνε οι ξένοι για τα πάντα. Όμως το φάρμακο μας έκανε τρεις φορές χειρότερα. Διότι, η ελληνική οικονομία είναι έτσι διαρθρωμένη που ενώ σε άλλες χώρες τα μνημόνια κατάφεραν να δημιουργήσουν ανταγωνισμό, στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης που λέγεται μνημόνιο, το μόνο που κατάφερε είναι να μας βάλει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης- λιτότητας, λιτότητας ύφεσης. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί κανείς να κάνει μεταρρυθμίσεις την ώρα που υπάρχει πτώση του βιοτικού επιπέδου. Το τρένο το χάσαμε τα χρόνια της ανάπτυξης. Τότε έπρεπε να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όταν ο κ. Σημίτης εξήγγειλε τον εκσυγχρονισμό που δεν έκανε».
«Τα πράγματα που δεν μπορούν να μου τα πουν οι έξω, μου τα λένε οι μέσα, η εσωτερική τρόικα».
Όσο για το λόγο για τον οποίο δεν πάνε όλοι στη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά «ζητάω συστράτευση σε μια κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση για να κερδίσουμε περισσότερα και αντί αυτού βλέπω ότι πράγματα που δεν μπορούν να μου τα πουν οι έξω, μου τα λένε οι μέσα, η εσωτερική τρόικα. Δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι βρίσκονται στα κόμματα του χθες ,που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια κρατούν την ίδια στάση. Δεν το πιστεύω αυτό. Θεωρώ ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, θεωρώ ότι υπάρχουν δυνάμεις που δυσανασχετούν με αυτή τη στάση και την τακτική που κρατά σήμερα η αντιπολίτευση, δυνάμεις που ενδεχομένως θα ήθελαν μια διαφορετική προσέγγιση».
«Το θέμα των αιώνιων φοιτητών είναι ένα αιώνια ανύπαρκτο θέμα»
«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πάρα πολλά προβλήματα εκτός από το να καταστρατηγείται η δημοκρατία από μειοψηφικές ομάδες χωρίς τη συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας τα οποία προκαλούν φαινόμενα εκτροπής από το δημοκρατικό πλαίσιο. Τέτοια είναι για παράδειγμα η χαμηλή χρηματοδότηση και μάλιστα την ώρα που έχουν να επιδείξουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Εγώ θεωρώ πως το να βρίσκεται κανείς στις λίστες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν κοστίζει κάτι. Μεγαλύτερο πρόβλημα δημιούργησαν τα ρουσφέτια του κ. Λοβέρδου που έκλεισε τις σχολές και δεν είχαν κόλλα για να γράψουν τα μαθήματά τους οι φοιτητές. Για εμάς το γεγονός ότι υπάρχουν εγγεγραμμένοι στις σχολές σημαίνει πως για κάποιους προσωπικούς λόγους σταμάτησαν και θέλουμε να έχουν την ευκαιρία αν επιθυμήσουν να επιστρέψουν. Γι’ αυτούς του λόγους λέω πως το θέμα των αιώνιων φοιτητών είναι ένα αιώνιο ανύπαρκτο θέμα
Όσο για το θέμα του ασύλου ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά : «θα σας εκπλήξω αν σας πω ποιος εισηγήθηκε πρώτος να ξαναδούμε το θέμα του ασύλου. Ο κ. Πανούσης ήταν που είπε πρώτος να βάλουμε κάποιους κανόνες ώστε να αποκτήσει την ευθύνη για το σπίτι του ο ιδιοκτήτης του σπιτιού κι όχι να πετάει το μπαλάκι στην αστυνομία».
Σε ερώτηση που δέχτηκε όσον αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν είναι κάτι απλό «θέλει χρόνο και απαιτεί σίγουρα να είναι κανείς συνεπής. Εγώ θέλω να σας πω ότι παρά το γεγονός ότι εμείς ερχόμαστε μέσα από μια έντονη κριτική με πολλά μνημονιακά μέτρα δεν διαφωνούμε όπως είχε αναφέρει κι ο κ. Βαρουφάκης, με μια μικρή υπερβολή ως προς το ποσοστό».
«Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ το 2016, αν δεν πιάσουμε τους στόχους»
Αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είχε σχεδιαστεί με άλλα δεδομένα, τα οποία δεν βρήκαμε όταν αναλάβαμε την εξουσία, άρα είναι λογικό να υπάρχουν αυξομειώσεις στα όσα είχαμε εξαγγείλει.
Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε. Συνεπώς η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Μέχρι τις 9 του μήνα θα έχουμε συμφωνία, ώστε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα να κάνει αυτό που υποχρεούται»
Στην συνεχή αναφορά στην έλλειψη ρευστότητας με αποτέλεσμα την μη πληρωμή μισθών και συντάξεων αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «εδώ και τρεις μήνες ακούγεται ότι δεν θα πληρώσουμε μισθούς συντάξεις αλλά έχουν βρεθεί τα χρήματα. Ναι ισχύει πως έχουμε πρόβλημα ρευστότητας αλλά πιστεύω πως μέχρι τις 9 του μήνα θα έχουμε συμφωνία ώστε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα να κάνει αυτό που υποχρεούται να κάνει»
«Πολιτική σκοπιμότητα η στοχοποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου»
Εκτός από τον κ. Βαρουφάκη ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε και για την επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρο της Βουλής. Απαντώντας, ανέφερε πως παρόλο που «έχει προκαλέσει αντιδράσεις», ο ίδιος θεωρεί πως «κάνει καλά την δουλειά της παρόλο που πολλές φορές υπερβάλλει. Εχει όμως ως στόχο να τηρήσει τον κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί ο κανόνας να είναι η μη τήρηση του κανονισμού, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος».
Χαρακτηρίζοντας την αυστηρή διευκρίνισε πως αυτός είναι ο ρόλος της και έτσι πρέπει να κάνει ακόμα κι αν η αυστηρότητά της απευθύνεται και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Η στοχοποίηση που γίνεται στο πρόσωπό της τον τελευταίο καιρό είναι πολιτική σκοπιμότητα. Το να με καλέσουν για την περίπτωση του βενζινάδικου, πάει πολύ» ανέφερε σε έντονους τόνους ο κ. Τσίπρας.
«Αν υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες θα τις αποδώσουμε όσο ψηλά κι αν βρίσκονται εκείνοι που τους βαραίνουν»
Τέλος ερωτήθηκε και για την συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου λίγο πριν το ξεκίνημα της εξεταστικής επιτροπής πράγμα για το οποίο υπήρξαν έντονες αρνητικές κριτικές. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «η εξεταστική δεν γίνεται γιατί εγώ θέλω να εκδικηθώ πολιτικούς αντιπάλους. Τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδει ο λαός. Την κάνουμε για να φωτίσουμε σκοτεινές πτυχές, αλλά αν υπάρξουν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες θα τις αποδώσουμε όσο ψηλά κι αν βρίσκονται εκείνοι που τους βαραίνουν».