Μπορεί να απομένουν περίπου δυόμιση χρόνια μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων ευρωεκλογών, τον Μάιο του 2024, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται από τώρα σκέψεις προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση του εκλογικού νόμου έτσι ώστε οι εκπρόσωποί μας στην Ευρωβουλή να μην αναδεικνύονται με σταυρό προτίμησης αλλά με λίστα. Το θέμα εξετάζεται αυτή την περίοδο από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς
Θυμίζουμε ότι το υπάρχων σύστημα επιλογής ευρωβουλευτών με σταυρό, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014, μέσω ρύθμισης που είχε φέρει στη Βουλή τρεις μήνες πριν στηθούν οι κάλπες εκείνης της χρονιάς, η συγκυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε εξέφραζε ανοικτά τις αντιρρήσεις του, ωστόσο με αυτούς τους όρους του προεκλογικού παιχνιδιού, είχε καταλάβει την πρώτη θέση με ποσοστό 26,56% (που αντιστοιχούσε σε 6 έδρες επί συνόλου 21) έναντι 22,72% της Νέας Δημοκρατίας (που κατέλαβε 5 έδρες).
Στα πλην της σταυροδοσίας όμως, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η μάχη διεξάγεται με άνισους όρους, αφού εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους ψηφοφόρους τα πρόσωπα που διαθέτουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, ακόμη και εάν είναι άσχετοι με το χώρο της πολιτική, όπως για παράδειγμα οι αθλητές, οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές, καθώς επίσης και όλοι όσοι προβάλλονται επανειλημμένως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε επειδή «πουλάνε» είτε επειδή διατηρούν φιλικές σχέσεις με συγκεκριμένα τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς ή έντυπα. Την ίδια ώρα μένουν εκτός νυμφώνος πρόσωπα που μπορεί να έχουν κατάρτιση, να προέρχονται από το χώρο των επιστημών ή να έχουν δομημένο λόγο και φρέσκιες ιδέες που δεν μπορούν ωστόσο να τις κοινωνήσουν εύκολα στο κοινό.
Οπότε προκρίνεται το σενάριο που εφαρμοζόταν ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 1981 που στήθηκαν για πρώτη φορά ευρωπαϊκές κάλπες στη χώρα μας έως και τον Ιούνιο του 2009. Τουτέστιν, με λίστα. Ο πρόεδρος του εκάστοτε κόμματος δηλαδή, καταρτίζει το ψηφοδέλτιο βάζοντας τα πρόσωπα κατά σειρά προτίμησης και όχι αλφαβητικά. Με αυτό τον τρόπο εκλέγονται όσοι θεωρεί ο επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού ότι είναι οι πιο κατάλληλοι.
Η αλλαγή του εν λόγω νόμου είναι σχετικά εύκολη, καθώς για να περάσει απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών – άρα πολύ άνετα μπορεί να επιψηφιστεί για παράδειγμα μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αν και μια τέτοιου είδους αλλαγή βρίσκει όπως όλα δείχνουν σύμφωνα και τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Πάντως αξίζει να επισημανθεί πως όπως σημειώνουν στο Newsbeast οι γνωρίζοντες το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η Κομισιόν άτυπα προκρίνει σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εφαρμόζουν τη σταυροδοσία των υποψηφίων ως πιο αντιπροσωπευτική και αντικειμενική μέθοδο, αλλά μένει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας να εφαρμόσει το σύστημα που κρίνει συμφερότερο, λαμβάνοντας πάντα ως γνώμονα και τους εγχώριους πολιτικούς συσχετισμούς.