Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, λίγο νωρίτερα στη Βουλή, με τον νυν και τον πρώην υπουργό να ανταλλάσσουν βαριές εκφράσεις.
Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι «είναι συνένοχος και συνυπεύθυνος στην υπογραφή των μνημονίων που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» και έκανε λόγο για «πέμπτη φάλαγγα» που λειτουργεί ως υπαλληλία των δανειστών και αντιδρά όταν ακούει για γερμανική Ευρώπη.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος, διαμηνύοντας ότι ο ρωσικός αγωγός για το φυσικό αέριο, θα περάσει από τη χώρα, παρά τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν.
Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος είχε χαρακτηρίσει τον κ. Λαφαζάνη «ως ακραιφνή μαχητή της δραχμής, οπαδό της ρήξης» και υποστήριξε ότι είναι μειοψηφία και το σχέδιο Β που καλεί την κυβέρνηση να ετοιμάσει δεν θα περάσει.
Το κλίμα πυροδοτήθηκε, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Λοβέρδου, όταν κατηγόρησε τον κ. Λαφαζάνη ότι αντιστρατεύεται τις διαμορφωμένες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές ενέργειας, με αποτέλεσμα να στρέφεται εναντίον και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον κ. Λαφαζάνη να απαντήσει αν επιμένει στη θέση την οποία – όπως ανέφερε – στηρίζει και ο υπουργός Εξωτερικών, περί αναπόφευκτης σύγκρουσης της Ελλάδος με την Ε.Ε. για την ενεργειακή πολιτική με αφορμή τη συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Λαφαζάνη, που κατηγόρησε τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ ότι «τελεί σε απόλυτη και πλήρη σύγχυση και αυτά που λέει διαπνέονται από ένα κόκκινο νήμα».
«Είναι η πέμπτη φάλαγγα, η οποία δεν θέλει να ακούσει οποιαδήποτε κριτική στο ευρωπαϊκό κατεστημένο. Είναι η πέμπτη φάλαγγα που λειτουργεί ως υπαλληλία των δανειστών, των διαπλεκόμενων μίντια και επιχειρηματιών Είναι η πέμπτη φάλαγγα που αν ακούσει κάτι για τη γερμανική Ευρώπη το θεωρεί βολή κατά της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:
«Κάποιοι πρέπει να γράψουν ένα βιβλίο που να λέει για συμπεριφορά των καλών πολιτικών απέναντι στους πιστωτές και τους αποικιοκράτες. Πρέπει να γράψουν δύο συνταγές. Η πρώτη που θα λέει ότι τηρώ όλες τις εντολές των δανειστών μου και τις μετατρέπω σε εθνική ανάγκη, και η δεύτερη που θα αναγορεύει οποιαδήποτε κριτική σε επίθεση κατά της χώρας».
Και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης συνέχισε λέγοντας:
«Υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον της χώρας. Αυτή την ώρα η χώρα κάνει διαπραγμάτευση, διαπραγμάτευση συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ σέβομαι και στηρίζω αυτή την προσπάθεια. Και εσείς έρχεστε και λέτε να ζητήσουμε συγνώμη από αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε περιπέτεια. Η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χείλος του γκρεμού και εμείς προσπαθούμε να την κρατήσουμε όρθια».
Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πλήρως την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο».
«Τι έχετε να καταμαρτυρήσετε; Ότι οι κανόνες της ΕΕ πρέπει αλλιώς να εφαρμόζονται για τα ισχυρά βόρεια κράτη και αλλιώς για τα νότια αποικιοκρατικά κράτη; Όχι κ. Λοβέρδε. Δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να λέει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να ξεπουληθεί, η ΡΑΕ θα λειτουργεί ως υπερκυβέρνηση, να αυθαιρετεί και να επιβάλλει αυξήσεις στα ήδη υψηλά τιμολόγια, ή να απαγορεύει να περάσει ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου από τη χώρα. Μπορεί κάποιοι υπερατλαντικά, ή κάποια κέντρα στην Ε.Ε. να ενοχλούνται, αλλά εμείς θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας. Δεν διακινδυνεύουμε τίποτα εμείς. Απλά υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ανεξάρτητη πολιτική. Η χώρα είναι κυρίαρχη δεν είναι ούτε προτεκτοράτο ούτε μπανανία», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.
«Απάντησε ο μαχητής, ο υποστηρικτής της δραχμής, ο οπαδός της πτώχευσης, ο υπερασπιστής της ρήξης», αντέδρασε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε λέγοντας:
«Είστε ο ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής μέσα στην κυβέρνηση. Για αυτό και η κριτική που ασκείτε στον πρωθυπουργό είναι η πιο σκληρή. Είστε ο σκληρότερος κριτής του πρωθυπουργού για τα όσα λέει εκτός Ελλάδος. Είστε μειοψηφία. Το σχέδιο Β, για το οποίο καλείτε την κυβέρνηση να ετοιμαστεί, δεν θα περάσει. Θα το αποτρέψει ο ελληνικός λαός. Ό,τι και αν κάνετε η μάχη σας είναι χαμένη».
«Είστε ο κύριος εκπρόσωπος της δραχμής και όσων κομπραδόρικων συμφερόντων βρίσκονται πίσω από αυτή την άποψη. Όχι βέβαια συνειδητά αλλά ως πολιτική συναρμολόγηση», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.
Ανταπαντώντας ο κ. Λαφαζάνης, έκανε λόγο για παραλήρημα ενοχής του κ. Λοβέρδου γιατί στο πρόσωπό του, όπως είπε, «βλέπουμε την Ελλάδα του μνημονίου και της κρίσης».
«Είστε συνυπεύθυνος γιατί ως υπουργός διαλύσατε τον τομέα της υγείας, της παιδείας, της εργασίας. Είστε συναυτουργός της κρίσης, συνένοχος, συνυπεύθυνος. Ψάχνετε να δείτε ποιου οπαδός είμαι. Πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Είμαι οπαδός της χώρας μου, του ελληνικού λαού, υπερασπιστής του εθνικού δημόσιου συμφέροντος. Μας κάνατε κήρυγμα ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Αυτό λένε τα μνημόνια τα οποία υπογράψατε και όχι οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Μιλάτε για τη ΡΑΕ, ότι πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπάρχει πουθενά να λέει ότι δεν θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα ή θα είναι υπερκυβέρνηση;» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης. Και συμπλήρωσε:
«Αυτή τη στιγμή η χώρα διαπραγματεύεται, με τη στήριξη του ελληνικού λαού για να πετύχει μια συμφωνία συμβατή με τη λαϊκή ετυμηγορία και με το πρόγραμμα μας. Αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης. Εμείς θέλουμε την Ευρώπη της σύγκλισης και όχι της διαίρεσης των λαών, του μεγάλου κεφαλαίου, των πιστωτών, των ισχυρών και των νεοαποικιοκρατούμενων χωρών. Αυτή την Ευρώπη εσείς υπηρετήσατε και ήρθατε να υπερασπιστείτε. Η κυβέρνηση, της οποίος κύριος κορμός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει προσπάθεια η χώρα να σταθεί όρθια με σοσιαλιστικό πρόσωπο».
Και ο κ. Λαφαζάνης κατέληξε λέγοντας:
«Εμείς δεν θα αποκλείσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο να περάσει από τη χώρα όσο και αν κάποιοι αντιδρούν. Εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα ως βασικό ενεργειακό κόμβο. Σε αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε. Το αναγνωρίζει όλος ο ελληνικός λαός ότι κάνουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα έχει αποτελέσματα».