«Ο κρατικός προϋπολογισμός καταρτίστηκε με την παραδοχή ότι στις αρχές του 2022 δεν θα υπάρχει πανδημία. Αυτό από μόνο του νομίζω ότι τα λέει όλα. Όμως η πραγματικότητα είναι εδώ και είναι αμείλικτη: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορυφώνεται και είμαστε χειρότερα από κάθε άλλη στιγμή της πανδημίας, από όταν δεν είχαμε εμβόλια και από όταν δεν είμασταν προετοιμασμένοι για αυτό. Έχουμε περίπου 100 νεκρούς την ημέρα, χθες 130. Έχουν καταγραφεί 19.475 θάνατοι μέχρι σήμερα και εκατοντάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Τα ξέρει η κυβέρνηση αυτά; Τα ξέρει. Και τα ξέρει πολύ καλά, διότι δεν μπορεί να μην τα ξέρει. Όμως, παρά την πανδημία και παρά την κρίση ακρίβειας, η Κυβέρνηση ήδη από τον Ιούνιο έχει δεσμευτεί με το μεσοπρόθεσμο για δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων, αντίστοιχη δημοσιονομική προσαρμογή με το 2013 που ήταν το σκληρότερο έτος των μνημονίων! Και βεβαίως, μέσα σε αυτή τη λογική προφανώς οι αναγκαίες δαπάνες βαπτίζονται αχρείαστες» τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό.
Όπως είπε, η κυβέρνηση «περικόπτει 821 εκατομμύρια από το Υπουργείο Υγείας και καταργεί τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αφού η πανδημία «τελείωσε». Και ταυτόχρονα, ο «ερασιτέχνης εντατικολόγος» Πρωθυπουργός δηλώνει ότι: «όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, δεν κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με αυτούς οι οποίοι νοσηλεύονται εντός των μονάδων». Αυτό το σχόλιο, αν δεν λέει αρκετά για τον Πρωθυπουργό, προφανώς λέει πολλά για τις ΜΕΘ. Και γιατί το λέει αυτό το ψέμα ο κος Μητσοτάκης; Γιατί δεν ξέρει; Με την μελέτη που αποκαλύφθηκε χθες ότι την έχει στα χέρια του από τον Μάιο, από τους κκ. Λύτρα και Τσιόδρα, σύμφωνα με την οποία η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα! Και βεβαίως με 40% αυξημένη επίσης θνητότητα στις μονάδες εκτός ΜΕΘ, θα είχαν ζήσει δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι εάν είχαν τη σωστή φροντίδα».
Σύμφωνα με τη βουλευτή Άρτας, «οι πολίτες στερούνται το δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή. Στερούνται την αξιοπρεπή περίθαλψη σε απλές κλίνες και την πρόσβαση σε εντατικές μονάδες όταν είναι απαραίτητο. Το ΕΣΥ έχει γονατίσει, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι στην τύχη της, τα χειρουργεία σε μεγάλο βαθμό είναι σε αναστολή, το υγειονομικό προσωπικό μειωμένο και εξουθενωμένο. Στην κυβερνητική αντι-επιστημονικότητα, βεβαίως, ουκ έστιν τέλος: Στην αρχή της πανδημίας η Κυβέρνηση μας έλεγε, σας θυμίζω, ότι δεν χρειάζονται μάσκες (επειδή τότε δεν είχαμε, στη συνέχεια βέβαια άρχισαν οι αναθέσεις, άρα χρειαζόταν). Μετά, η Κυβέρνηση είπε το αδιανόητο ότι: «αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε, λέει, περισσότερες απώλειες ανθρώπων». Και βέβαια ότι «στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν κολλάει», «στις ΜΕΘ δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά ‘διαλογή’» και άλλα ευφάνταστα». Έτσι μας λένε».