Με ένα γραφείο να λειτουργεί ήδη στην Ελλάδα η Amazon Web Services, ένας κολοσσός στον τομέα της, ανακοίνωσε χθες από τις ΗΠΑ ότι θα δημιουργήσει τοπικές υποδομές και στην χώρα μας για να παρέχει τις υπηρεσίες της. Με άλλα λόγια, ένας από τους κυρίαρχους στον τομέα του cloud computing θα ενισχύσει την φυσική του παρουσία στην Ελλάδα και από τις αρχές του 2022 θα μπορεί να υποστηρίζει με πιο άμεσο τρόπο και τους εγχώριους πελάτες της οι οποίοι πλέον είναι χιλιάδες.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου στελέχη της Amazon Web Services, με αντικείμενο αυτή την μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα. Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2020 όταν η AWS, προχωρούσε στην ανάπτυξη του Amazon CloudFront Edge στην Αθήνα, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την ένωση της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης με το παγκόσμιο δίκτυό της. Με αυτό τον τρόπο προσέφερε μεγαλύτερες ταχύτητες σε όσους προτιμούσαν τις υποδομές της για να αναπτυχθούν στο «υπολογιστικό νέφος». Η πανδημία έφερε την Ελλάδα και την Amazon ακόμα πιο κοντά, καθώς συνάφθηκαν συμφωνίες και με την κυβέρνηση αφού οι ψηφιακές πλατφόρμες έπρεπε με κάποιο τρόπο να μπουν στην ζωή μας για πράγματα που θεωρούμε πλέον δεδομένα όπως τα ραντεβού μας για τα εμβόλια αλλά και το πως θα καταγράφονταν όσοι ταξιδιώτες έμπαιναν στην χώρα μας.
Η Amazon το χαρακτηρίζει ως μια διαρκή επένδυση στην Ελλάδα. Οι υπηρεσίες που προσφέρει αυτός ο βραχίονας του κολοσσού έχουν ως στόχο την υποστήριξη οργανισμών ανεξαρτήτως μεγέθους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Δεν έχει σχέση με αυτό που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους ως Amazon γιατί η AWS δεν πουλάει προϊόντα αλλά υπηρεσίες. Η AWS παρέχει ασφαλή υπολογιστική ισχύ (computing), αποθήκευση δεδομένων (storage), δικτύωση (networking), βάσεις δεδομένων, αλλά και προηγμένες τεχνολογίες όπως τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και νοηµοσύνης των µηχανών (machine learning) με τη μορφή on-demand ή pay-as-you-go υπηρεσιών στους πελάτες της.
Τι ακριβώς παρέχει η Amazon Web Services
Για να καταλάβει κανείς το τι ακριβώς παρέχει η Amazon Web Services παραθέτουμε ονόματα επιχειρήσεων – κάποιες από αυτές ξεκίνησαν ως startups – και μεταξύ αυτών είναι η Airbnb, το Netflix, αλλά και επιχειρηματικοί γίγαντες όπως η BMW, η Formula 1 και το Twitter. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τις υπηρεσίες της AWS χρησιμοποιούν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η NASA.
Αυτό που υποκαθιστά η AWS με απλά λόγια είναι ότι στον άυλο χώρο που ονομάζεται cloud βρίσκουν οι παραπάνω επιχειρήσεις και οργανισμοί ό,τι χρειάζονται για τα πληροφοριακά τους συστήματα και με αυτό τον τρόπο διατηρούν χαμηλά τα κόστη λειτουργίας τους. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και οι Υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος.