Την άποψη ότι πέντε χρόνια μετά την πρώτη διάσωση της Ελλάδας η χώρα παραμένει σε κρίση και η εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε άρθρο του στο Project Syndicate, στο οποίο καταθέτει τις απόψεις του για την κρίση χρέους και την ανάγκη επανασχεδιασμού της ευρωζώνης.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέρχεται στο προσκήνιο με άρθρο που φέρει τον τίτλο: «Αποκλιμακώνοντας την πολιτική πικρίας της Ευρώπης» («Deescalating Europe’s Politics of Resentment») και αναφέρεται εκ νέου στον «χαμό» που προκλήθηκε από το βίντεο στο οποίο φαίνεται να υψώνει το μεσαίο του δάχτυλο προς τους Γερμανού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένας Γερμανός παρουσιαστής τηλεοπτικού προγράμματος παρουσίασε πρόσφατα ένα επεξεργασμένο βίντεο, πριν γίνω υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και στο οποίο εμφανίζομαι να «δείχνω το δάχτυλο» στη Γερμανία. Αυτά που ακολούθησαν δείχνουν τις πιθανές συνέπειες μίας δήθεν χειρονομίας, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης. Όντως ο σαματάς που δημιουργήθηκε μετά την προβολή δεν θα είχε συμβεί πριν από την κρίση του 2008, η οποία εξέθεσε τα μειονεκτήματα της ευρωζώνης και έστρεψε υπερήφανες χώρες την μια ενάντια στην άλλη».


Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επισημαίνει:

«Πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα παραμένει σε κρίση. Η εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της, κυρίως με Έλληνες και Γερμανούς να έχουν βυθιστεί ηθικά, δείχνοντας ο ένας στον άλλο το δάχτυλο και παρουσιάζοντας ανοιχτό ανταγωνισμό.

Αυτό το τοξικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών ευνοεί τους εχθρούς της Ευρώπης. Πρέπει να σταματήσει. Μόνο τότε η Ελλάδα – σαφώς με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, τους οποίους επίσης ενδιαφέρει η ανάκαμψη της χώρας – θα μπορέσει να εφαρμόσει αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης. Αυτό είναι απαραίτητο για να είναι σε θέση η Ελλάδα να εξοφλήσει τα χρέη της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες της.

Σε πρακτικό επίπεδο, η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία προβλέπει παράταση τεσσάρων μηνών για την καταβολή του δανείου, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για πρόοδο. Όπως οι ηγέτες της Ελλάδας συμφώνησαν στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επανασχεδιάσουν τη νομισματική ένωση, έτσι ώστε να υποστηρίζει την ευημερία για όλους, αντί να τροφοδοτεί την αμοιβαία δυσαρέσκεια. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο. Όμως, με μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού, μια κοινή προσέγγιση, και ίσως μια ή δύο θετικές χειρονομίες, αυτό μπορεί να επιτευχθεί».