Με το πολιτικό θερμόμετρο να βρίσκεται στο «κόκκινο» για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, μετά και τους νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, η σημερινή «μάχη» στη βουλή προμηνύεται σφοδρή.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Και μπορεί το θέμα της προ ημερησίας συζήτησης που προκλήθηκε μετά από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να είναι η ακρίβεια, ωστόσο οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες, η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ και τα νέα μέτρα τροφοδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση. Και ενώ, έχει προηγηθεί ένα πολιτικά «καυτό» Σαββατοκύριακο με μπαράζ ανακοινώσεων από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή δηλώσεις τόσο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, όσο και του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.
Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά του κάνει λόγο για «πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που έχει δημιουργήσει κλίμα ασφυξίας στα νοικοκυριά» και για «ατολμία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης με αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΕΦΚ θέρμανσης και κίνησης καθώς και για επιβολή αυστηρών ελέγχων εναντίον των καρτέλ στην αγορά».
Παράλληλα στηλιτεύει το γεγονός ότι η κυβέρνηση, «εν μέσω βαθιάς ενεργειακής κρίσης, ιδιωτικοποιεί τον ΔΕΔΔΗΕ – ένα από τα μονοπώλια στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Και σημειώνει ότι «το πράττει με αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από την οποία αυθαίρετα αποκλείει το βασικό μέτοχο που είναι το Δημόσιο, αφήνοντας έτσι νοικοκυριά και επιχειρήσεις όμηρους στις κερδοσκοπικές διαθέσεις τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος από ένα καρτέλ ιδιωτών παρόχων».
Το γάντι θα σηκώσει ο πρωθυπουργός
Με συγκεκριμένα στοιχεία για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας για τους ευάλωτους αλλά και να δημιουργηθεί ασπίδα για όλους τους πολίτες κατά της ακρίβειας αναμένεται να μιλήσει στις 12.15 ο πρωθυπουργός στη βουλή, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επαναλάβει ότι πρόκειται για ένα «παγκόσμιο φαινόμενο» που είναι έντονο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων. Θα υπενθυμίσει δε, πως η κυβέρνηση δαπάνησε ήδη παραπάνω από 700 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ρεύματος, αλλιώς «οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν 10 φορές παραπάνω», δεδομένου ότι η ένταση και έκταση του προβλήματος είναι πολύ πιο οξεία σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις πανευρωπαϊκά.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στην διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, η πρώτη κατά 2% από 1/1 και μία δεύτερη εντός του 2022, συμπληρώνοντας ότι – όπως έχει προαναγγείλει – θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα καθώς και για τους νέους αγρότες.