Αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη χαρακτήρισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου την έμπρακτη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού αλλά και του Κοινοβουλίου για την επίλυση του Κυπριακού, μετά την σαρανταπεντάλεπτη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Η πρόεδρος της ελληνικής Βουλής υποστήριξε την επανέναρξη των συνομιλιών, «χωρίς ενέργειες που τορπιλίζουν την ειρηνική και ομαλή συζήτηση, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και κυρίως του ευρωπαϊκού και του διεθνούς κεκτημένου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ανέφερε δε ότι είναι αυτονόητο ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο έμπρακτα θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναλάβει και κάθε απαιτούμενη πρωτοβουλία.
Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε, επίσης, ότι η διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος οδηγεί στην παγίωσή του και ότι η διαρκής αναστολή και αναβολή της επίλυσης «τελικά οδηγεί στο να ριζώνει στις συνειδήσεις το ανεπίλυτο της υπόθεσης». Τόνισε ότι είναι αναγκαίο το Κυπριακό «να αποτελεί γενικότερη υπόμνηση της ανάγκης επιστροφής της Ευρώπης και της ΕΕ στις πανανθρώπινες οικουμενικές και ευρωπαϊκές αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και των κοινωνιών, της κοινωνικής ευημερίας και του απόλυτου και αδιαπραγμάτευτου σεβασμού του κοινωνικού κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, είχε την ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, άκουσε τις προτεραιότητες και τα προτάγματα σε επίπεδο διεκδικήσεων του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η ίδια εξέθεσε τις πρωτοβουλίες του ελληνικού Κοινοβουλίου οι οποίες έχουν άμεση σχέση και συνάφεια και με προτεραιότητες και με τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, ιδίως ενόψει των δοκιμασιών που ταλανίζουν και καταδυναστεύουν τους δυο λαούς, αλλά και άλλους λαούς που έχουν θυματοποιηθεί από τα Μνημόνια.
Ειδικότερα ανέφερε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο πήρε την πρωτοβουλία σύστασης Επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες, αλλά θα επικουρείται και από κοινοβουλευτικά πρόσωπα του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων. «Μια Επιτροπή που πιστεύω ότι θα μπορέσει να παραγάγει πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα που θα επικουρήσουν στη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο του ελληνικού, αλλά θα χορηγήσουν πολύτιμα στοιχεία και σε άλλους λαούς και ιδίως στον κυπριακό λαό» τόνισε.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, σε συνεργασία και με την κυβέρνηση αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για διερεύνηση των ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην πορεία αυτής της διερεύνησης «θα προκύψουν στοιχεία πολύτιμα και για την αποκάλυψη των παραμέτρων που συνέτειναν και των ευθυνών που υπήρξαν για την κυπριακή τραπεζική κρίση».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημασία της αποψινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «η μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή για την αποτίναξη του μνημονιακού ζυγού συνολικά στην Ευρώπη, είναι μια μάχη που αφορά όλους εκείνους που συμμερίζονται τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης των λαών και των κοινωνιών».