Νέα δημοσκόπηση για τη διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης σχετικά με την διαπραγμάτευση, τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, την ικανοποίηση των πολιτών από τους μέχρι τώρα χειρισμούς της καθώς και την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε περίπτωση ανάγκης, πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και παρουσιάστηκε στην εκπομπή Ίντριγκα της Έλλης Στάη.
Σε δείγμα 1000 ατόμων μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων τα αποτελέσματα ήταν τα εξής για τις παρακάτω ερωτήσεις:
Στην ερώτηση πως αξιολογεί μέχρι στιγμής η κοινή γνώμη την πορεία της κυβέρνησης, το 59,8% απάντησε θετικά, ενώ το 37,7 εξέφρασε αρνητική γνώμη. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό των ικανοποιημένων παρουσιάζεται μειωμένο κατά 23 μονάδες από εκείνο της δημοσκόπησης στις 13 Φεβρουαρίου.
Στην ερώτηση πόσο ικανοποιημένη είναι η κοινή γνώμη από την διαπραγμάτευση και τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης το 59,8% δήλωσε πως είναι ικανοποιημένοι ενώ το 38,8% δεν παρουσιάζεται ικανοποιημένο από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, γεγονός που αποδεικνύει πως η εικόνα της κυβέρνησης εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από την έκβαση της διαπραγμάτευσης.
Όσον αφορά το αν θα πρέπει να προκύψει κάποιος συμβιβασμός ή να προβούμε σε οριστική ρήξη, έστω κι αν αυτό σημαίνει επιστροφή στην δραχμή, το 70,7% δήλωσε πως προτιμά μια λύση κοινής αποδοχής ενώ μόνο το 36,6 % προτείνει την οριστική ρήξη με τους εταίρους.
Όσον αφορά το πώς κρίνουν οι Έλληνες πολίτες τις προθέσεις των εταίρων και ποιο αποτέλεσμα πιστεύουν πως επιθυμούν τα λοιπά μέλη της ευρωζώνης να έχουν οι διαπραγματεύσεις, το 68,6% των Ελλήνων θεωρεί πως οι εταίροι επιδιώκουν μια συμβιβαστική λύση ενώ μόνο το 25,7% πιστεύει πως με τις κινήσεις τους δείχνουν πως αποβλέπουν σε μια οριστική ρήξη. Στην αντίστοιχη ερώτηση για την ελληνική κυβέρνηση το 80,3% θεωρεί πως η κυβέρνηση εργάζεται για την εύρεση λύσης κοινής αποδοχής ενώ μόνο το 11,5% πιστεύει πως με την στάση της επιδιώκει την ρήξη.
Αισιόδοξη παρουσιάζεται και η κοινή γνώμη όσον αφορά την εύρεση λύσης, με το 81,4% να πιστεύει πως θα καταλήξουμε τελικά σε συμφωνία σε αντίθεση με το 12,4% που θεωρεί πιο πιθανό να οδηγηθούμε σε ρήξη.
Μοιρασμένη στα δύο φάνηκε η κοινή γνώμη στο ερώτημα«αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο και απαιτηθεί να παρθούν μνημονιακά μέτρα, θα πρέπει η κυβέρνηση να προβεί σε δημοψήφισμα»;
Το 51,2% τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος ενώ 43,5% κατά του δημοψηφίσματος.
Όσοι επέλεξαν την λύση του δημοψηφίσματος προέρχονταν κυρίως από τον Σύριζα, την Χρυσή Αυτή, το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ καταψήφισαν το δημοψήφισμα οι ψηφοφόροι της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Βέβαια ακόμα και σε περίπτωση δημοψηφίσματος το 61,2% δήλωσε πως θα ψήφιζε την παραμονή στην ευρωζώνη ακόμα και με μνημονιακά μέτρα ενώ το 32,54% θα επέλεγε την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή
Όσον αφορά την δημοτικότητες των μελών της κυβέρνηση, εκείνη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκη, φτάνει στο 66,2% μεγαλύτερη από αυτή της ίδιας της κυβέρνησης αλλά όχι και από την δημοτικότητα του υπουργού Οικονομικών, η οποία φτάνει στο 63,3%( με ένα 35,5% όμως να έχει αρνητική γνώμη)
Τέλος η δημοσκόπηση έδειξε πως το 94,2% των πολιτών λέει όχι σε πρόωρες εκλογές, άποψη που υποστηρίζει και το 96,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ .
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών τα ποσοστά των κομμάτων θα διαμορφώνονταν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 40,2%
Νέα Δημοκρατία: 21%
ΚΚΕ: 4,9% με 4,8%
Χ.Α.: 4,8% με 4,7%
ΑΝ.ΕΛ.: 4,5%
ΠΟΤΑΜΙ: 4,6% με 4,3%
ΠΑΣΟΚ: 2,5% με 2,8%