«Βρισκόμαστε σε νέα έξαρση της πανδημίας με την εικόνα το περασμένο διήμερο να είναι δραματική. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται έχουν να κάνουν, αφενός με την πρόληψη (ιχνηλάτηση, εμβολιασμός μέτρα υγιεινής, αποστάσεις) και βεβαίως με την αντιμετώπιση, δηλαδή με ενίσχυση του συστήματος Υγείας που καλείται ξανά να αντιμετωπίσει πέρα από τα υπόλοιπα περιστατικά, τα περιστατικά νοσηλείας ελαφρύτερης ή βαρύτερης νόσησης covid. Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με ταυτόχρονη προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων σε μεγάλο αριθμό δόσεων, πράγμα που μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνήθηκε σταθερά να το κάνει. Αυτά όλα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και συντονισμένα» δήλωσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο Kontra Channel.
Παράλληλα θεωρεί απαραίτητη την τρίτη δόση του εμβολίου, λέγοντας πως «σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, έξι μήνες μετά τη 2η δόση του εμβολίου τα επίπεδα ανοσίας φθίνουν υπερβολικά. Επομένως, η τρίτη δόση είναι απολύτως απαραίτητη. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μεν ένα σταθερό σημείο αναφοράς όμως δεν αρκεί ώστε να εφησυχάσει κανείς, όχι ως προς το πόσο βαριά θα νοσήσει ο ίδιος αλλά ως προς το ότι είναι και ο ίδιος κρίκος της διασποράς».
Η βουλευτής Άρτας πρόσθεσε ακόμη, ότι «το 25% των κρουσμάτων είναι κάτω των 18 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία οι εμβολιασμοί είναι λίγοι. Ποιες οι δραστηριότητες αυτών των ηλικιών; Εκπαίδευση, φροντιστήρια κ.λπ., συγχρωτισμός δηλαδή, σε κλειστούς χώρους. Έχει λάβει ένα μέτρο η κυβέρνηση για την διασφάλιση αποστάσεων σε αυτούς τους χώρους; Η απάντηση είναι όχι. Τουναντίον φρόντισαν και να αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και πρόσφατα να προβούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων σχολείων με αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Εν μέσω πανδημίας! Και όσοι διατηρούμε επαφή με την πραγματική ζωή, γνωρίζουμε τι συμβαίνει επίσης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Έλαβε η κυβέρνηση κάποιο μέτρο για το συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς; Η απάντηση είναι όχι! Προσλήψεις προσωπικού, και παρατάσεις συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία θα γίνουν; Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς την ώρα της έξαρσης της πανδημίας; Έχει ανακοινωθεί κάτι από την κυβέρνηση για τα παραπάνω; Η απάντηση είναι όχι».
Κατά την ίδια, «χρειάζεται αυστηροποίηση σε πολλά μέτρα. Είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη όπως έχουμε κάνει από την αρχή της πανδημίας. Ο εμβολιασμένος αλήθεια μεταδίδει τη νόσο; Η απάντηση είναι ναι. Γιατί λοιπόν απολαμβάνει ελευθέρας στα πάντα; Δεν πρέπει να κάνει τεστ για να μπει σε κλειστό χώρο; Θέτω ερωτήματα στα θέματα, δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση και αρνείται σταθερά να το κάνει, παρόλες τις προτάσεις και αντιπολίτευσης και της επιστημονικής κοινότητας. Συμφωνήσαμε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών. Όχι όμως επί ποινή αφανισμού των ίδιων και των οικογενειών τους. Υπάρχει μερίδα υγειονομικών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους και εργάζονται σήμερα κανονικά με δύο rapid test/εβδομάδα, χωρίς να έχουν επιφέρει προβλήματα στο σύστημα υγείας. Τα παραπάνω τα αναφέρω για ένα λόγο: διότι το ζητούμενο είναι να πρυτανεύσει η λογική και ο στρατηγικός, συνολικός σχεδιασμός με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, τους οποίους όμως επανειλημμένως έχει απαξιώσει η κυβέρνηση και προσφάτως δια στόματος του Αντιπροέδρου της τον οποίο και δεν διέψευσε ο κ. Μητσοτάκης».
Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι από την πρώτη φάση της πανδημίας «μιλήσαμε για συνεννόηση και συνεργασία για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Το ύψιστο είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Η πολιτική αντιπαράθεση έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο οι δράσεις που αποφασίζει η κυβέρνηση είναι πολιτικές ενέργειες. Εξ ου και τα λόγια του κ. Γεωργιάδη ότι «η κυβέρνηση αποφασίζει, οι επιστήμονες εισηγούνται». Άρα οι αποφάσεις είναι «πολιτικές» υπό την έννοια ότι σταθμίζουν τη σχέση πολιτικού κόστους και οφέλους. Στη βόρεια Ελλάδα εντοπίζεται το 50% των κρουσμάτων. Εκεί ο εμβολιασμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν είδαμε από την κυβέρνηση να επεξεργάζεται και να υλοποιεί στοχευμένη καμπάνια πειθούς στο συγκεκριμένο κοινό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (δυσπιστίας, άρνησης). Δεν έγινε αυτό. Εξ ου και απέτυχε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Κακώς ονομάστηκε «Ελευθερία» διότι μετέφερε λάθος μήνυμα. Ανακριβές. Έτσι ενισχύεται η δυσπιστία των επιφυλακτικών. Δεν είναι «ελεύθερος» ο εμβολιασμένος. Είναι πολύ πιο προστατευμένος ως προς τη ζωή του και λιγότερο επικίνδυνος για τους γύρω του».
Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση επέλεξε να έχει όλη την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας. Ανέλαβε την ευθύνη, απορρίπτοντας κάθε χείρα βοηθείας που της απευθύναμε, να βγάλει τη χώρα από την πανδημία με το λιγότερο δυνατό κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στην υγεία των πολιτών μέσα σε μία δίνη οικονομικής κρίσης και ενόψει ενός χειμώνα που έρχεται με καλπάζουσα ακρίβεια στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, καύσιμα) και στα βασικά αγαθά. Ανέλαβε την ευθύνη και απέτυχε. Και προφανώς θα ασκούμε κριτική. Άλλο πράγμα να συναινούμε όπως και κάναμε ώστε να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και άλλο πράγμα η δυσανεξία της κυβέρνησης σε κάθε είδους πρόταση ή κριτική. Συγχωροχάρτι δεν θα λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ πίστωσε στην κυβέρνηση την επιτυχία της έτσι και τώρα πρέπει να φανεί ώριμη να αποδεχτεί την αποτυχία της. Πρόκειται για πολυεπίπεδη αποτυχία και στην οικονομία και στην υγεία. Ήρθε η ώρα να σοβαρευτεί η κυβέρνηση και να εγκαταλείψει την καταστροφική της αυταρέσκεια.
Εν κατακλείδι: Η πανδημία είναι μπροστά μας. Η πρόβλεψη των επιστημόνων αυτή τη στιγμή είναι ότι για το επόμενο τρίμηνο, ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας θα μολυνθούν. Πρέπει λοιπόν, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης να μιλάμε επί της ουσίας. Εξ ου και αναφέρθηκα στα μέτρα τα οποία δεν έχει λάβει η κυβέρνηση, εξ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την επέκταση των μέτρων προστασίας και στους πιστούς. Ο συνωστισμός και στις εκκλησίες εν προκειμένω χρειάζεται έλεγχο. Το κράτος οφείλει να δράσει ενισχύοντας για παράδειγμα τους Δήμους και δημιουργώντας έναν ελεγκτικό μηχανισμό. Η εκκλησία πρέπει επίσης να κληθεί να συνεργαστεί, να πειστεί, να πείσει και να ελέγξει.
Τέλος, ερωτηθείσα για το κύμα ακρίβειας που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η κ. Γεροβασίλη είπε πως «η ακρίβεια που όντως δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, έχει σειρά αιτιών, όμως η κάθε κυβέρνηση υλοποιεί μία εθνική πολιτική για την αντιμετώπισή της ώστε να βοηθήσει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα, τους ανέργους και τους μη έχοντες εισοδήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεσμευμένη από μνημόνια, με γεμάτα ταμεία, και με χαλαρότητα από την πλευρά της Ευρώπης ως προς το τι μπορεί να ξοδέψει λόγω των ειδικών συνθηκών- δεν ακολουθεί τα μέτρα που εισηγήθηκε η Ευρώπη προς τις χώρες. Κάναμε την πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Τα απέρριψε όλα ο κ. Μητσοτάκης. Εν τω μεταξύ αυτά τα Χριστούγεννα η μέση ελληνική οικογένεια δε θα μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ και πάρα πολλές οικογένειες δε θα μπορούν να θερμανθούν μέσα το χειμώνα. Εν τω μεταξύ υπουργός της κυβέρνησης δήλωσε ότι παρακολουθούν με ανησυχία. Στ’ αλήθεια σε μία κυβέρνηση αναλογεί κάτι παραπάνω από την εκπεφρασμένη ανησυχία στελεχών της, ειδικά σε ένα διάστημα το οποίο είναι εξόχως δύσκολο και από την άποψη της πανδημίας και από εκείνη της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης».