Λήξαν μέχρι νεωτέρας θεωρείται για τον Αντώνη Σαμαρά το θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία μετά και τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία σημαδεύτηκε από ουκ ολίγα ευτράπελα αλλά και ηχηρές παρεμβάσεις και απουσίες με νόημα.
Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε υιοθετώντας την ίδια ρητορική που είχε και στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής κόντρας, στην κοινοβουλευτική ομάδα, να κλείσει το θέμα πριν καλά καλά ανοίξει, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «40 ημέρες μετά τις εκλογές και αρχίζουν να ομολογούν τα ψέματά τους» σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσει ότι ο δρόμος που ακολούθησε η χώρα επί των ημερών του, ήταν ο μοναδικός.
«Το Συνέδριο αυτή τη στιγμή δεν είναι δώρο στη Νέα Δημοκρατία. Είναι δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου.
Ο χρησμός της απουσίας Καραμανλή Μεϊμαράκη
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας δεν έδωσαν το παρόν οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι είχαν αποχωρήσει με τη λήξη της ομιλίας Σαμαρά, πριν ξεκινήσουν τα «παρατράγουδα» και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας μεσοβδόμαδα. Η στάση τους κατά πολλούς ερμηνεύεται ως στάση ουδετερότητας, δεδομένου ότι απαντες γνώριζαν ότι θα ανέβουν οι τόνοι στην Π.Ε. Ωστόσο, για πολλούς υπάρχει και η άλλη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν έμειναν για να στηρίξουν τον κ. Σαμαρά στην ΠΕ…
Θέμα ηγεσίας και πάλι από τη Ντόρα
Στα highlights της συνεδρίασης μένουν η ηχηρή παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη που ζήτησε εκ νέου έκτακτο συνέδριο θέτοντας θέμα ηγεσίας, η οποία έγινε αποδεκτή τόσο από υποστηρικτές όσο και με… αποδοκιμασίες από μικρή μερίδα των παρευρισκομένων. Η κ. Μπακογιάννη διερωτήθηκε δηκτικά «γιατί να φοβάται ο Αντώνης Σαμαράς ένα συνέδριο» τονίζοντας ότι με αυτό ή θα επαναβεβαιώσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» για να είναι στο τιμόνι του κόμματος, ή θα αποχωρήσει εφόσον δεν κερδίσει τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας.
Υπέρ του συνεδρίου ο Δένδιας
Υπέρ του έκτακτου συνεδρίου τάχθηκε και πάλι και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση τόνισε ότι «ο στόχος μας είναι ένας, η Νέα Δημοκρατία του 27 % να γίνει πάλι η μεγάλη πλειοψηφική παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και για να γίνει αυτό ένας μόνο είναι ο δρόμος: Ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο όπου θα τεθούν όλα από την αρχή».
Στην κούρσα της διαδοχής μπαίνει ο Αβραμόπουλος
Τη δική της σημασία είχε και η παραίτηση του αντιπροέδρου του κόμματος, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος αν και επικαλέστηκε φόρτο εργασίας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, στην ομιλία του εμφανίστηκε ηγετικός και άφησε σαφείς αιχμές στον Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για ανάγκη να «τελειώσουμε σήμερα με τη φοβική Νέα Δημοκρατία». Συνομιλητές του Ευρωπαίου Επιτρόπου δεν θέλησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση να σχολιάσουν την παραίτηση του κ. Αβραμόπουλου από την αντιπροεδρία του κόμματος και κατά πόσο αυτή δρομολογεί εξελίξεις για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για τον προεδρικό θώκο, σημειώνοντας ότι «δεν έχει ανοίξει θέμα ηγεσίας». Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο κ. Αβραμόπουλος ξεκινά την κούρσα της εσωκομματικής διαδοχής, καθώς θεωρείται απίθανο να μην διασαλευθεί η ισορροπία του… τρόμου που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος, με τον κ. Σαμαρά να τελεί στο τιμόνι της ΝΔ μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του συνεδρίου που θα λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Ενδεικτικό της… αναπόφευκτης προσφυγής σε έκτακτο συνέδριο εν ευθέτω χρόνω είναι το γεγονός ότι την ώρα που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής, δήλωνε κατηγορηματικά ότι «το θέμα της ηγεσίας έκλεισε», εφόσον κανείς δεν απάντησε στην πρόκληση την οποία απηύθυνε στην κοινοβουλευτική ομάδα, οι βασικοί εσωκομματικοί αντίπαλοί του δεν έδειξαν να κάνουν βήμα πίσω και συνεχίζουν να «χτυπούν» μέχρι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.
Το σίγουρο είναι ότι θρυαλλίδα εξελίξεων για τα εσωκομματικά της ΝΔ θα αποτελέσει η έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς άπαντες έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις Βρυξέλλες και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.