Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τίμησε το Κανάλι της Βουλής με μια ζωντανή εκπομπή έντονου συμβολισμού, καθώς η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Αντιπρόεδρος κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδου, με συντονίστρια τη Δημοσιογράφο Άντζελα Τσιφτσή, υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι κυρίες Δέσποινα Κωστοπούλου, Γεωργία Οικονόμου, Αντωνία Λαμπροπούλου, Άννα Χρυσικοπούλου και Δήμητρα Μανώλη συμμετείχαν στην εκπομπή, εκπροσωπώντας όλες τις απολυμένες καθαρίστριες και μίλησαν για τον αγώνα τους, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, αποτίμησαν τις δύσκολες αλλά και τις όμορφες στιγμές που έζησαν και κατέθεσαν τις προσωπικές εμπειρίες που χαράχθηκαν στη μνήμη τους.
Η Πρόεδρος της Βουλής υποδεχόμενη την αντιπροσωπεία των απολυμένων καθαριστριών, τόνισε:
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που όλες οι κυρίες, μαζί με την Γ’ Αντιπρόεδρο Δέσποινα Χαραλαμπίδου, δέχθηκαν να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Τις γνωρίζω μία προς μία από τα πεδία των μαχών και χαίρομαι που σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να τις γνωρίσουν και οι πολίτες.
Την Ημέρα της Γυναίκας έχει περισσότερο απ’ όλα σημασία να τιμούμε γυναίκες που με το παράδειγμά τους αποδεικνύουν ότι κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος και με το υπόδειγμά τους καταδεικνύουν ότι και σήμερα οι αγώνες για εργασιακά δικαιώματα και για αξιοπρέπεια είναι επίκαιροι όσο ποτέ.
Είναι για μένα προσωπικά πηγή έμπνευσης και εμψύχωσης ο αγώνας που οι γυναίκες αυτές, οι 595 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα με πείσμα, με αυταπάρνηση- διότι άφησαν τις οικογένειες και τα σπίτια τους και βρέθηκαν μαζί στο πεδίο της διεκδίκησης- με φοβερή αξιοπρέπεια αλλά και με μεγάλη αποφασιστικότητα να υπερβούν κάθε δοκιμασία και ιδίως αυτή τη δοκιμασία της διαθεσιμότητας και της ανεργίας την οποία βίωσαν.
Τώρα που φτάσαμε στο τέλος του αγώνα έχει περισσότερο από ποτέ σημασία να τις τιμήσουμε και αυτό γιατί κάπως έτσι ξεκίνησαν οι αγώνες των γυναικών διαχρονικά. Να μην ξεχνάμε ότι η 8η Μαρτίου ήταν η ημέρα που ξεσηκώθηκαν με μια πολύ μεγάλη διαδήλωση οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, το 1857. Μια διαδήλωση που καταπνίγηκε από την βίαιη καταστολή της αστυνομίας. Την 8η Μαρτίου, η ανθρωπότητα αποφάσισε να την γιορτάσει πάνω 50 χρόνια μετά.
Είναι σημαντικό και δεν πρέπει να ξεχνάμε, γιατί το βιώνουμε και το βιώσαμε ιδίως την τελευταία περίοδο, ότι τα δικαιώματα, ακόμα και τα κεκτημένα και πιο εμπεδωμένα, αν τα αφήσεις, κάποιοι θα θελήσουν να τα συρρικνώσουν. Είναι αυτό που συνέβη επί μνημονιακής περιόδου: η βίαιη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και σε καθαυτή την εργασία κι έτσι νομίζω ότι η υπενθύμιση των αγώνων και η κατάδειξη του νικητήριου αποτελέσματος, που περιμένουμε την ολοκλήρωσή του, έχει πολλαπλή σημασία».
Λαμβάνοντας το λόγο η Γ’ Αντιπρόεδρος Δέσποινα Χαραλαμπίδου επισήμανε τον συμβολισμό του γεγονότος: «Η Βουλή για πρώτη φορά ανοίγει τις πόρτες της σε ένα κομμάτι του Εργατικού Κινήματος, που είναι οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν τιμά η Βουλή τα κορίτσια αλλά η παρουσία των κοριτσιών σήμερα εδώ τιμά την ίδια τη Βουλή. Ο αγώνας και η ιστορία που ζήσανε και ζήσαμε κι εμείς και η κοινωνία μαζί τους ήταν συγκλονιστική. Το αποτύπωμα που άφησε ο αγώνας των κοριτσιών στην κοινωνία είναι μεγάλο. Όταν ξεκίνησε ο αγώνας των καθαριστριών, το Εργατικό Κίνημα βρισκόταν σε μία μεγάλη κάμψη και ουσιαστικά ο αγώνας που ανέδειξε την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και τις άδικες πολιτικές των απολύσεων ήταν ο αγώνας των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είχαμε άλλον αγώνα, αυτό το διάστημα, με τόση ένταση, με παλμό και με αποφασιστικότητα. Υπήρξε απουσία αγώνων και ευτυχώς ο αγώνας των καθαριστριών έβγαλε ασπροπρόσωπο το Εργατικό Κίνημα. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε και πιστεύω πως θα το αποτιμήσει και η Ιστορία».
Η Αλληλεγγύη, η Συναδελφικότητα, , η Διεκδίκηση, η Πίστη, ο Αγώνας, η Επιμονή, η Αναμέτρηση, η Αυτοπεποίθηση, η Αισιοδοξία, η Αξιοπρέπεια, η Αγάπη, η Ελπίδα ήταν μερικά από τα βιώματα των απολυμένων καθαριστριών, όπως τα έζησαν κατά τον πολύμηνο αγώνα τους και τα οποία εξέπεμψαν ως μηνύματα, κάθε μία ξεχωριστά, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Πρόεδρος της Βουλής κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «πρέπει να δουν αυτή τη συζήτηση ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Νταίσελμπλουμ, ο κ. Σόιμπλε, όλοι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει περιθώριο στην Ελλάδα και για άλλη δυστυχία και για άλλες περικοπές, εκείνοι όλοι που δεν έχουν ίσως καταλάβει ποια ήταν τα θύματα των πολιτικών που οι ίδιοι επέλεξαν και οι ίδιοι χάραξαν.
Ειπώθηκε από τον κ. Γιουνκέρ πριν από λίγο καιρό ότι στην περίπτωση της Ελλάδας από πλευράς Ευρώπης διαπράχθηκε ύβρις και αυτό νομίζω ότι ήταν μια πολύ εύστοχη δήλωση. Πράγματι είναι ύβρις αυτό που συνέβη στις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι ύβρις αυτή η βίαιη αφαίρεση της εργασίας και η προσπάθεια αφαίρεσης της αξιοπρέπειας.
Από την άλλη είναι κάθαρση η αποκατάστασή αυτών των εργασιακών σχέσεων και είναι έμπνευση και τιμή για όλους και όλες μας το παράδειγμα των κοριτσιών. Πάντοτε θα τις αποκαλώ «κορίτσια» και πάντοτε θα με λένε Ζωή. Ο αγώνας τους ενέπνευσε πολλούς, εμψύχωσε και ενέπνευσε πολλές άλλες γυναίκες. Με το παράδειγμά τους τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο και τη γυναικεία υπόσταση, που δεν είναι μόνον έμφυλη, αλλά έχει πολλές άλλες διαστάσεις και παραμέτρους». Τέλος, απευθυνόμενη στις απολυμένες καθαρίστριες η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς που υπάρχετε, που δώσατε αυτό τον αγώνα, που το κάνατε με τόση αξιοπρέπεια, που δε λυγίσατε ούτε στιγμή και αποδείξατε ότι όλα είναι εφικτά αρκεί να το πιστέψεις. Παλεύοντας για τη ζωή σου δίνεις προοπτική και στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το μήνυμα του αγώνα των καθαριστριών, που κάποιοι τους έλεγαν ότι ο αγώνας είναι μάταιος. Όταν οι άνθρωποι διεκδικούν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα».