Ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ανακοίνωσε δυο σημαντικές παροχές για τα καύσιμα στους αγρότες αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα 2 φορές μέσα στο 2022, είπε ότι είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ξεδίπλωσε το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ειδικά το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει αυτοδυναμία και τάχθηκε σαφώς υπέρ των μονοκομματικών κυβέρνησεων.
Δεν έχει ξεφύγει η πανδημία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το 4ο κύμα της πανδημίας αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους και πως σε σχέση με πέρυσι είμαστε διαφορετικά αφού το 73% των ενηλίκων Ελλήνων έχουν εμβολιαστεί και το 63% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.
«Τώρα που έχουμε εμβόλιο δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε lockdown», είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα είπε ότι είναι κατηγορηματικός γι’ αυτό καθώς «θα ήταν πάρα πολύ άδικο σήμερα να επιβάλουμε συνολικούς περιορισμούς με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό κόστος για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο αφορά σήμερα μία μειοψηφία των Ελλήνων. Όπως βλέπετε, καμία ευρωπαϊκή χώρα ουσιαστικά δεν ακολουθεί αυτή την τακτική».
Για το αν υπάρχει plan b ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες και τόνισε ότι αποδέιδει μεγάλη σημασία στην 3η δόση για τον λόγο ότι ξέρουμε ότι είναι απαραίτητη μετά τους 6 μήνες. «Το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές, ειδικά στους ηλικιωμένους. Και δεύτερον, διότι άνθρωποι οι οποίοι ήδη έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις δεν έχουν κάποια φυσική δυσκολία να πειστούν να κάνουν την Τρίτη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικός το γεγονός ότι με κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης μπορεί να κάνειμία σοβαρή συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων. «Αυτό το οποίο προτείνει ο κ. Φίλης είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αξιολογήσουμε. Είναι κάτι το οποίο το ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή…», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν την 3η δόση.
Το testing δεν είναι τιμωρία για τους ανεμβολίαστους
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα των τεστ είπε ότι τα περισσότερα τεστ που απαιτούνται για τους ανεμβολίαστους είναι για την προστασία τους και επεσήμανε ότι η Ελλάδα σήμερα, είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στο testing με αποτέλεσμα αυτό να σημαίνει ότι έχουμε μια πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας. Αυτός είναι και ένας λόγος που έχουμε περισσότερα κρούσματα, αλλά σχετικά χαμηλότερο δείκτη θετικότητας.
Περιγράφοντας επίσης την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «βρισκόμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε πέρυσι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε αριθμό διασωληνωμένων.Έχουμε δύσκολες συνθήκες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, στις περιοχές εκείνες που έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι να ενισχύουμε το Σύστημα Υγείας διαρκώς, φυσικά μέχρι που να φτάσουμε το ταβάνι των δυνατοτήτων μας».
Εμείς κλείσαμε τις εκκλησίες το 2020
Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε υποχρεωτικό το τεστ για τους πιστούς για το οποία ασκείται δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θέλω να θυμίσω ότι εμείς κλείσαμε εκκλησίες. Δεν κάναμε Πάσχα το 2020. Ήρθαμε σε μια σκληρή σύγκρουση με την Εκκλησία η οποία τελικά πείστηκε, όμως, ότι αυτό ήταν το σωστό. Για να απαντήσω, όμως, στο ερώτημα σας. Ο κ. Τσίπρας, αφού με πέρασε «γενεές δεκατέσσερις», κάτι αρκετά συνηθισμένο και με κατηγόρησε ότι ευθύνομαι για όλα τα στραβά και τα δεινά σε σχέση με την πανδημία, έκανε μια πρόταση. Μια πρόταση μόνο. Και αφορά την υποχρεωτικότητα του τεστ στις εκκλησίες». Τόνισε επίσης ότι δεν είναι εύκολος ο έλεγχος για την είσοδο στις εκκλησίες. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι αν υπήρχε τρόπος να το εφαρμόσει δεν θα ήταν αρνητικός.
Τέλος, όσον αφορά το θέμα αυτό, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πολιτικοποιεί το ζήτημα της πανδημίας προς άγραν ψήφων.
Δεν είναι αποδοτική η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών
Για το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δοκιμάστηκε στους υγειονομικούς. «Η αλήθεια είναι ότι χτυπήσαμε ένα σκληρό τείχος κάποιων συμπολιτών μας οι οποίοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει τελικά αυτούς τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Και μην ξεχνάτε ότι οποιαδήποτε διεύρυνση της υποχρεωτικότητας σημαίνει ταυτόχρονα ότι πρέπει να προβλέψουμε πώς θα λειτουργήσουμε όταν αυτοί οι άνθρωποι μπουν σε διαθεσιμότητα. Κρίναμε, λοιπόν, ότιη υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας».
Τόνισε ακόμα ότι δεν συζητάει θέμα υποχρεωτικότητας στα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό.
Εκλογές στο τέλος της 4ετίας
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και μένοντας πιστός στις απόψεις του για την αποτελεσματικότητα των σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, εξηγώντας ότι επιτρέπει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, γεγονός που δεν δημιουργεί πολιτική αστάθεια, ενώ αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική επανέλαβε ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει αυτοδυναμία και εάν δεν επιτευχθεί αυτό τότε εκτίμησε ότι η χώρα θα πάει σε δεύτερη κάλπη. Έθεσε μάλιστα και το εκλογικό δίλημμα, κάνοντας λόγο για σταθερότητα και ανάπτυξη που εκφράζει η κυβέρνησή του ή ανασφάλεια και περιπέτειες, που θα έφερνε μια άλλη πολιτική επιλογή, θυμίζοντας ότι τα 4 χρόνια διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα έδειξαν στους πολίτες τα αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ενώ για την πιθανότητα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «στρατηγική ήττας», καθώς – όπως είπε- το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα « δεν θα συγκινούσε το εκλογικό σώμα», ενώ δεν εκτιμά ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Νέες θέσεις εργασίας μέσα από την απολιγνιτοποίηση
Για το θέμα της Κλιματικής αλλαγής και του σχεδίου για την πράσινη μετάβαση ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην απολιγνιτποίηση λέγοντας: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πράσινη μετάβαση στις πλάτες των πολιτών και ειδικά των πιο ευάλωτων. Γιατί αν το κάναμε αυτό τότε θα υπονομευόταν όλη η πολιτική προσπάθεια να πείσουμε για την ορθότητα αυτής της πολιτικής. Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία έχουμε στη διάθεση μας, μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο λιγνίτης θα αντικατασταθεί από μια σειρά από επενδύσεις που θα δημιουργήσουν τελικά περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Γιατί δεν νομίζω ότι τα νέα παιδιά στην Κοζάνη φαντάζονται το μέλλον τους να δουλεύουν σε ένα λιγνιτωρυχείο. Δεν είναι η καλύτερη δουλειά την οποία μπορώ να φανταστώ για έναν νέο σήμερα. Θα δημιουργήσουμε, λοιπόν, πολλές, καλύτερες θέσεις εργασίας από αυτές».
Τόνισε ότι καθώς θα κλείνουν τα λιγνιτωρυχεία θα χρειαστεί να κάνουμε αποκατάσταση εδαφών. «Στην αποκατάσταση των εδαφών θα αξιοποιήσουμε πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι σήμερα δουλεύουν στα λιγνιτωρυχεία», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν έχω σταματήσει να μιλάω με τον Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία είπε ότι «Αν καταφέρουμε να τα βρούμε εμείς με την Τουρκία αυτό δεν θα το οφείλουμε σε κανέναν τρίτο. Θα το οφείλουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, πιστεύω στο ανώτατο επίπεδο.
Γι’ αυτό και εγώ δεν έχω κόψει ποτέ τις επικοινωνίες με τον κ. Ερντογάν, για να μπορέσουμε να καθίσουμε να συζητήσουμε πώς θα επιλύσουμε το μείζον ζήτημα το οποίο μας απασχολεί 40 χρόνια τώρα, που είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Παγκόσμιο φαινόμενο η ακρίβεια
Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το 2022 εκτίμησε ο πρωθυπουργός και θύμισε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει παραπάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούςτου ηλεκτρικού ρεύματος.
Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν δέκα φορές παραπάνω από αυτό το οποίο θα αυξηθούν, από τα 3 ή 4 ευρώ που μπορεί να δουν αύξηση οι πολίτες αν δεν υπήρχε η παρέμβαση.