Για εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ήδη γίνει, έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη Βουλή, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα πέτυχε η δική του κυβέρνηση, φροντίζοντας να υπογραμμίσει ότι αρκετά μέτρα που ο ίδιος πήρε, αν και δεν ψηφίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αποτελούν εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης. Στις ίδιες επισημάνσεις προχώρησε και αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, που -όπως είπε- αποτελεί επίτευγμα της δικής του κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα όσα προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση προειδοποιώντας ότι οδηγούμαστε σε νέο Μνημόνιο.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς…

«Δεν θα καταψηφίζουμε τα πάντα»

«Όποιος αγαπάει την πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση, αλλά δεν θα επιστρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό της μέλλον. Δεν θα κάνουμε κ. Τσίπρα αυτά που κάνατε εσείς ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα μηδενίζουμε το έργο σας. Δεν θα καταψηφίζουμε τα πάντα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «κανένα πρόγραμμα δεν είχατε καμία επαφή με την πραγματικότητα. Εκβιάσατε εκλογές. Η συνέπεια στο ψέμα και στην πλάνη δεν είναι αρετή. Αντίθετα αρετή είναι να πεις: μπορεί να με υπονόμευσες αλλά εγώ θα σε στηρίξω γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον της χώρας».

«Βρήκαμε τη χώρα με αξιοπιστία μηδενική. Όταν αναλάβατε είχε εξαλείψει τα ελλείμματα. Μέχρι πριν λίγο αμφισβητούσατε τα πλεονάσματα, τώρα τα αποδέχεστε. Πλεονάσματα εμείς φτιάξαμε και εσείς βρήκατε», συνέχισε.

«Αν στέκεστε είναι γιατί σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια. Και μην προκαλείται για το ποιος στέκεται όρθιος και ποιος σκυφτός στο Eurogroup», ανέφερε ακόμη.

Εξαπέλυσε επίσης επίθεση στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας: «Εσείς ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή λέγατε ότι δεν θα πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα δίνατε την εκπομπή αυτή στον κ. Θεοδωράκη. Λίγο καιρό αργότερα σε άλλη τηλεοπτική συνέντευξη διευκρινίζατε πως δεν θα πληρώσετε έτσι και αλλιώς γιατί δεν έχετε σπίτι στο όνομά σας αλλά πουθενά δεν καλέσατε τον κόσμο να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις και την ίδια ώρα βουλευτές σας καλούσαν δημόσια τον κόσμο να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ»

«Τώρα ξαφνικά τον καλείται να πληρώσει τις υποχρεώσεις για το καλό της πατρίδας. Άλλη ήταν η πατρίδα μας κ. Τσίπρα;», διερωτήθηκε.

«Παραλάβαμε μία δύσκολη κατάσταση και παραδώσαμε χώρα»

«Το 2014 η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη 1% και το 2015 θα έχει ανάπτυξη 2,5%. Μιλάτε για αποτυχία της πολιτικής, ενώ βγάλαμε τη χώρα σε ανάπτυξη και περάσαμε μεταρρυθμίσεις μέσα σε 2,5 χρόνια που είχαμε αντιδράσεις από το κόμμα σας», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

«Δεν έχουμε αύξηση του χρέους. Αφού πάτε γυρεύοντας από τις αποκρατικοποιήσεις κερδίσαμε 7,7 δισ. και ήδη έχουμε εισπράξει πάνω από 3 δισ. ευρώ. Δεν αρνήθηκε κανείς στο εξωτερικό τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση, αλλά μάλλον τώρα θέλετε να γκρεμίσετε ότι έχτισε η δική μας κυβέρνηση. Παραλάβαμε μία δύσκολη κατάσταση και παραδώσαμε χώρα», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας έναν απολογισμό της δικής του θητείας στον πρωθυπουργικό θώκο.

«Μας οδηγείτε σε ένα νέο Μνημόνιο»

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι επί της δικής του κυβέρνησης, «βγήκαμε με επιτυχία στις αγορές» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση που κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν διαπραγματεύτηκε. «Μας λέτε για το mail Χαρδούβελη, μάλλον δεν το χετε διαβάσει, εκεί υπήρχαν μέτρα που εμείς είχαμε απορρίψει», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Πιάσαμε τους στόχους, μοιράσαμε κοινωνικό μέρισμα», είπε, τονίζοντας ότι «δεν πήραμε κανένα μέτρο που μας ζητούσαν και πιάσαμε το στόχο για το 2014».

Αναφερόμενος στη φράση του κ. Βαρουφάκη για το «70%» των σωστών ρυθμίσεων που περιείχε το πρόγραμμα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «τις μεταρρυθμίσεις αυτές εσείς τις λοιδορούσατε». «Ποια από αυτά τα 70% τα σωστά τα ψηφίσατε εσείς στη Βουλή; Δεν νιώθετε την ανάγκη να πείτε ένα συγγνώμη για όσα συκοφαντικά λέγατε σε βάρος μας», αναρωτήθηκε μιλώντας για «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σύρατε τη χώρα σε εκλογές», είπε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι «είχαμε βγει στις αγορές». Ωστόσο, «με την πολιτική αβεβαιότητα σκαρφάλωσαν τα spreads» και βγήκαμε ξανά εκτός αγορών.

«Εσείς μας οδηγείτε σε ένα νέο Μνημόνιο. Ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Εσείς ο ίδιος μας λέγατε να μην τολμήσουμε να ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου», δήλωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα. «Θεωρούσατε καταστροφική την παράταση και τώρα λέτε ότι ζητάτε παράταση μόνο για 2 μήνες. Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια».

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. «Εμείς ζητώντας παράταση ετοιμάζαμε το επόμενο βήμα για τον τόπο. Κανείς δεν ξέρει το δικό σας επόμενο βήμα, ακόμα το ψάχνετε», σημείωσε.

«Εύχομαι να μην μείνετε μόνοι στις Βρυξέλλες»

Το κίνδυνο να μείνει η Ελλάδα μόνη της στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε πως: «καταστρέφετε τα πάντα χωρίς λόγο».

«Η Ελλάδα πέρασε μια σοβαρότατη κρίση. Δεν υπάρχει πουθενά το μαγικό κουμπί που θα αρχίσουν να τρέχουν τα λεφτά στους δρόμους. Αλλά τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται. Οι πέτσινες παροχές σας οδηγούν σε νέα μέτρα.

Και τώρα τι θα γίνει χωρίς κούρεμα; Σας προειδοποιούσαμε πως χρέος έγινε το 2012. Τότε ήταν σε ιδιωτικά χέρια. Τώρα βρίσκεται στα χέρια των κρατών.

Αυτές τις ημέρες αποκαλύφθηκε πως πάτε για διαπραγμάτευση από το μηδέν αλλά χωρίς σχέδιο. Μιλάτε με γενικότατες και κάπου εδώ αρχίζουν οι παρεξηγήσεις».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Νομίζετε πως η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι αδύνατη; Νομικά μπορεί να είναι αδύνατη. Μπορούν, όμως, να σε αναγκάσουν όμως. Σημασία έχει να μην συμβεί το κακό στη χώρα. Αυτό που για εκείνους μπορεί να είναι δυσάρεστο για εμάς είναι ολέθριο.

Ψάχνατε να βρείτε συμμάχους άλλα όλοι σας είπαν να τα βρείτε με τους εταίρους. Νομίζατε ότι θα τα βρείτε με το Νότο άλλα και εκεί πέσατε έξω. Καταστρέφετε τα πάντα χωρίς λόγο».

Επιπλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως: «μόνο μια οικονομία που αναπτύσσετε μπορεί να αποφύγει όλα αυτά. Στην ομιλία σας προχθές κ. Τσίπρα ουδεμία φορά δεν αναφερθήκατε στην ανάπτυξη. Ούτε μια φορά. Αυτά που πολεμάτε, επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις κλπ, δεν είναι λιτότητα. Εύχομαι να σας ακούσουν με προσοχή στο εξωτερικό. Εύχομαι να μην μείνετε μόνοι σας.

Φοβάμαι, όμως, πως θα καταφέρετε να ενώσετε τον Ευρωπαϊκό βορρά και τον Ευρωπαϊκό νότο εναντίον σας» και συμπλήρωσε: «Λάθος η αύξηση του κατώτατου μισθού. Πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να απολύσουν για να κάνουν αυξήσεις σε όσους κρατήσουν».

«Η μείωση του στόχου για το πλεόνασμα θα φέρει αύξηση του αναγκαστικού δανεισμού», εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.

«Εθνική αξιοπρέπεια δεν είναι να ζητάς να σου δανείζουν οι άλλοι επ’ άπειρων», τόνισε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα-γέφυρα που ζητά η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς, συνέχισε επαινώντας τη φράση που ακούστηκε από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν διαπραγματευτικό όπλο, καθώς πρόκειται για πλεονάσματα που δημιούργησε η δική του κυβέρνηση, σπεύδοντας να σημειώσει ότι πρόκειται για πλεονάσματα που ο ΣΥΡΙΖΑ «θα εξαφανίσει».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε «επικίνδυνο λάθος ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο», που εξαγγέλλει η νέα κυβέρνηση. Όπως εξήγησε, η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από το ονομαστικό του μέγεθος, τη σχέση με το ΑΕΠ, τους τόκους και πότε λήγει. Η βιωσιμότητα εξαρτάται από ποιον χρωστάς, καθώς αν χρωστάς στους εταίρους ο κίνδυνος για χρεοκοπία είναι πολύ μικρότερος.

«Θα σας στηρίξουμε, αρκεί η πυξίδα σας να μην δείχνει τα βράχια»

«Πήγατε έξω και τους είπατε το προεκλογικό σας ποίημα», είπε ο κ. Σαμαράς επιτιθέμενος στη νέα κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους. Μιλώντας για τα «perpetual bonds» που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ένα αρχαίο εργαλείο που πλέον δεν χρησιμοποιείται από κράτη. «Ανασύρατε από τα βάθη της ιστορίας ένα εργαλείο, που χρησιμοποίησε η Αγγλία από τον 17ο αιώνα», είπε ο Σαμαράς: «Ουάου που θα έλεγε κ ο κ. Βαρουφάκης».

Αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς είπε: «Kάντε όσες εξεταστικές θέλετε, εμείς δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε. Προσέχτε μην είναι πυροτεχνήματα για τα δικά σας αδιέξοδα».

Κατόπιν, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για το θέμα της κατάργησης των φυλακών ασφαλείας: «Πάτε να καταργήσετε τις φυλακές ασφαλείας. Γιατί; Για να είναι πιο εύκολη η απόδραση;», ρώτησε ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Φαίνεται πως ακούμπησα κάποιες ευαίσθητες, λεπτές χονδρές μιας συγκεκριμένης συνιστώσας», είπε ο Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «εντολή για να αλλάξετε τις συμμαχίες της χώρας δεν πήρατε». «Οι προγραμματικές δηλώσεις μαρτυρούν τη σύγχυση και την πρόθεση για σύγκρουση με την ΕΕ».

«Τελικά πού το πάτε; Σε ρήξη; Σε δημοψήφισμα; Ελπίζω όχι, θα μας πάει 100 χρόνια πίσω», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι «αν αλλάξετε την πολιτική σας θα είμαστε δίπλα σας. Όσο αργείτε, τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός».

«Πηγαίνω στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν θα πάω ως αντίπαλός σας. Θα πάω για να στηρίξω την Ελλάδα», τόνισε.

«Εμείς θα σας στηρίξουμε, αρκεί η πυξίδα σας να μην δείχνει τα βράχια», κατέληξε ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας διαμαρτυρίες στις οποίες απάντησε: «Υπάρχει κάτι χειρότερο από την κωλοτούμπα, είναι να πάτε τη χώρα κατευθείαν στα βράχια».