«Η μείωση του στόχου για το πλεόνασμα θα φέρει αύξηση του αναγκαστικού δανεισμού», εκτίμησε ο κ. Σαμαράς από το βήμα της Βουλής.

«Εθνική αξιοπρέπεια δεν είναι να ζητάς να σου δανείζουν οι άλλοι επ’ άπειρων», τόνισε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα-γέφυρα που ζητά η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς, συνέχισε επαινώντας τη φράση που ακούστηκε από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν διαπραγματευτικό όπλο, καθώς πρόκειται για πλεονάσματα που δημιούργησε η δική του κυβέρνηση, σπεύδοντας να σημειώσει ότι πρόκειται για πλεονάσματα που ο ΣΥΡΙΖΑ «θα εξαφανίσει».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε «επικίνδυνο λάθος ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο», που εξαγγέλλει η νέα κυβέρνηση. Όπως εξήγησε, η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από το ονομαστικό του μέγεθος, τη σχέση με το ΑΕΠ, τους τόκους και πότε λήγει. Η βιωσιμότητα εξαρτάται από ποιον χρωστάς, καθώς αν χρωστάς στους εταίρους ο κίνδυνος για χρεοκοπία είναι πολύ μικρότερος.

«Πήγατε έξω και τους είπατε το προεκλογικό σας ποίημα», είπε ο κ. Σαμαράς επιτιθέμενος στη νέα κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους. Μιλώντας για τα «perpetual bonds» που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ένα αρχαίο εργαλείο που πλέον δεν χρησιμοποιείται από κράτη. «Ανασύρατε από τα βάθη της ιστορίας ένα εργαλείο, που χρησιμοποίησε η Αγγλία από τον 17ο αιώνα», είπε ο Σαμαράς: «Ουάου που θα έλεγε κ ο κ. Βαρουφάκης».

Αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς είπε: «Kάντε όσες εξεταστικές θέλετε, εμείς δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε. Προσέχτε μην είναι πυροτεχνήματα για τα δικά σας αδιέξοδα».

Κατόπιν, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για το θέμα της κατάργησης των φυλακών ασφαλείας: «Πάτε να καταργήσετε τις φυλακές ασφαλείας. Γιατί; Για να είναι πιο εύκολη η απόδραση;», ρώτησε ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Φαίνεται πως ακούμπησα κάποιες ευαίσθητες, λεπτές χονδρές μιας συγκεκριμένης συνιστώσας», είπε ο Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «εντολή για να αλλάξετε τις συμμαχίες της χώρας δεν πήρατε». «Οι προγραμματικές δηλώσεις μαρτυρούν τη σύγχυση και την πρόθεση για σύγκρουση με την ΕΕ».

«Τελικά πού το πάτε; Σε ρήξη; Σε δημοψήφισμα; Ελπίζω όχι, θα μας πάει 100 χρόνια πίσω», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι «αν αλλάξετε την πολιτική σας θα είμαστε δίπλα σας. Όσο αργείτε, τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός».

«Πηγαίνω στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν θα πάω ως αντίπαλός σας. Θα πάω για να στηρίξω την Ελλάδα», τόνισε.

«Εμείς θα σας στηρίξουμε, αρκεί η πυξίδα σας να μην δείχνει τα βράχια», κατέληξε ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας διαμαρτυρίες στις οποίες απάντησε: «Υπάρχει κάτι χειρότερο από την κωλοτούμπα, είναι να πάτε τη χώρα κατευθείαν στα βράχια».