Κριτική στις κινήσεις της κυβέρνησης άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων. Όπως σημείωσε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί εκ του ρόλου του να εμφανιστεί αμετακίνητος προς τα μέσα και συμβιβαστικός προς τα έξω, ενώ έκανε λόγο και για συνεχείς πολιτικές και επικοινωνιακές πιρουέτες του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε επίσης για εμμονή υπουργών που εμφανίζονται ως θεματοφύλακες της προγραμματικής συνέπειας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στην υποδοχή των χθεσινών δηλώσεων Ομπάμα από την κυβέρνηση, παρατήρησε: «αναζητούν καταφύγιο σε οποιαδήποτε συμπαθητική αλλά δυστυχώς αναρμόδια δήλωση».

«Ακούω και διαβάζω πως μπορεί και οι ΗΠΑ να βοηθήσουν. Είναι τεράστιο λάθος, που διπλασιάζεται επειδή είναι σκηνές που έχουμε ζήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ακόμη πρέπει «να ακούμε μεταξύ μας, εφόσον πάμε σε αλλαγή στρατηγικής, ποια είναι τελικά αυτή. Ποια είναι πράγματι η εντολή του λαού για την οποία ενεργεί η κυβέρνηση». Κατά την άποψή του, όπως ανέφερε, η εντολή είναι διαπραγμάτευση αλλά όχι ρήξη, οργανωμένη και ουσιαστική όχι επιπόλαιη, βελτίωση όχι επιδείνωση του πλαισίου που κινείται η χώρα, παραμονή στο ευρώ όχι οριακά παιχνίδια με τεράστιο κίνδυνο.

Μίλησε παράλληλα για «κίνδυνο ενδιάμεσων, κακών και εκβιαστικών καταστάσεων εντός της Ευρώπης που σε κάνουν να ταπεινώνεσαι και να παρακαλείς να βγεις από το ευρώ».

Ακόμη επισήμανε πως η Βουλή δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, καθώς «όλα συντελούνται ερήμην της Βουλής». «Την τελική επίσημη θέση της χώρας δεν την γνωρίζει και δεν καλείται να την εγκρίνει η Βουλή», είπε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως «η στροφή θέλει προσοχή για να μη συμβούν ατυχήματα καθ’ όδόν. Όχι λόγω βούλησης, αλλά λόγω άγνοιας, για λόγους τεχνικούς».

«Η γερμανική κυβέρνηση ήθελε η Ελλάδα να μπει σε νέο μνημόνιο. Η δεύτερη προτίμησή της ήταν μια μεγάλη παράταση. Εμείς ζητήσαμε τη μικρότερη δυνατή τεχνική παράταση. Δεν υπάρχει τώρα νέο δάνειο, υπάρχουν καθυστερήσεις. Η χώρα δεν χρειάζεται περαιτέρω παραμονή στην κατάσταση αυτή είτε την πεις παράταση είτε πρόγραμμα γέφυρα», σημείωσε σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή περί αιτήματος δίμηνης και όχι εξάμηνης παράτασης του προγράμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά πριν τις εκλογές.