Όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιβάλει το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μετά τις ισχυρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην κοινωνία, το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Σε σημερινό τους δημοσίευμα τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή, ειδικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, οδήγησε τον γραμματέα της Χρήστο Παπουτσή να επιχειρήσει να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες, επιτιθέμενος με πρωτοφανή φρασεολογία κατά «αρρωστημένων» εγκεφάλων και «ανόητων» που διακινούν «αυτές τις αθλιότητες» και «αμφισβητούν ότι οι βουλευτές θα στηρίξουμε με την ψήφο μας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».
Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει το μνημόνιο, το οποίο σεβόμαστε, το οποίο ήδη έχουμε υπογράψει. Από εκεί και πέρα εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει κοινωνικός διάλογος, σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων, ώστε μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις να υπάρχει ένα αποτέλεσμα που θα βοηθά τους εργαζόμενους, την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία».
Διατήρησε πάντως κάποιες επιφυλάξεις για το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, εξαρτώντας την τελική στάση της κυβέρνησης από την κατάληξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ας υπάρξει συμφωνία, είπε, «και τότε θα δούμε». Προσθέτοντας παράλληλα ότι «από εκεί και πέρα ό,τι περιλαμβάνει το μνημόνιο θα εφαρμοστεί». Υπενθυμίζεται πάντως, σε σχέση με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ότι το μνημόνιο προνοεί για το πάγωμα των κατώτατων μισθών, και όχι για μισθούς που είναι πάνω από τα όσα προβλέπονται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε αδιευκρίνιστο πάντως το αν η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όποιο και αν είναι αυτό, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το τι θα γίνει στην περίπτωση που είτε οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφορήσουν είτε είναι πάνω από όσα προβλέπει το μνημόνιο.
Προχωράει ο Λοβέρδος
Σε απόσυρση της ρύθμισης μόνο για τη διαιτησία προτίθεται να προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος εάν συμφωνήσουν έως την επόμενη εβδομάδα στο θέμα αυτό οι τέσσερις βασικοί κοινωνικοί εταίροι. Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, ο κ. Λοβέρδος προχωράει στον νόμο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα συζήτησης του Ασφαλιστικού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σε μια μαραθώνια συνεδρίαση ακρόασης των κοινωνικών εταίρων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος αποκάλυψε ότι το ύψος των αυξήσεων που θα ζητήσει η ΓΣΕΕ για το 2011 στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από τον ΣΕΒ στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη είναι της τάξης «του μέσου ευρωπαϊκού πληθωρισμού όπως τον καθορίζει η Εurostat», δηλαδή της τάξης του 1,5%. «Εμείς θέλουμε σύμβαση», υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος «για τεχνάσματα ας πάρει το κόστος η κυβέρνηση, ίσως της αξίζει να το πάρει και με το παραπάνω»!
Η αγωνία για το αν θα δοθούν, κατ΄ αρχάς, αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα- έστω και πενιχρές- ή η κυβέρνηση θα εκδώσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιβάλλοντας το πάγωμα των μισθών για την τριετία 2011-2013 μεγάλωσε, όταν κάποια στιγμή ο Α. Λοβέρδος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ρωτήθηκε αν θα έχει πρόβλημα με το μνημόνιο σε περίπτωση που του φέρουν Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αύξηση της τάξης του 1,5% για το 2011, αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας πως δεν θέλει να παρέμβει στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.