«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στη χώρα που πήρε από την Ελλάδα το νήμα της Δημοκρατίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με το γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στην ιστορία της Γαλλίας και το ρόλο που καλείται να παίξει σήμερα στην ενωμένη Ευρώπη.
Η Γαλλία, «με τη γαλλική επανάσταση προσδιόρισε τις αρχές τις σύγχρονης δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και κατόπιν αναφέρθηκε στο Διαφωτισμό: «Βρίσκομαι στη χώρα του Διαφωτισμού, αναζητώντας τις αρχές στη σύγχρονη Ευρώπη», είπε και κατόπιν εξήγησε ότι ο ορθολογισμός έχει εκλείψει σήμερα στην Ευρώπη. «Η κοινή λογική έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ιδεοληψία», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «σε αυτήν την Ευρώπη οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» και κάλεσε τη Γαλλία να λειτουργήσει σαν «παράγοντας σταθερότητας».
Επισήμανε ότι είναι «αναγκαία η αλλαγή πολιτικής» με μια «αποφασιστική στροφή προς την ανάπτυξη».
Εξήγησε ότι «χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, μια νέα συμφωνία για επιστροφή στην ανάπτυξη, ενίσχυση της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής», ενώ επισήμανε ότι γι’ αυτή τη νέα συμφωνία «χρειαζόμαστε τη Γαλλία ως εγγυητή της νέας Ευρώπης, εγγυητή στη νέα προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής».
Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές, σημειώνοντας ότι «η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν είναι απειλή, αλλά ευκαιρία για την Ευρώπη».
Αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα για νέα συμφωνία με την Ελλάδα».
«Έχουμε συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο στη βάση του οποίου διαβουλευόμαστε με τους εταίρους μας», τόνισε.
Μιλώντας για τις επαφές που είχε σήμερα με ευρωπαίους αξιωματούχος, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κοινώς αποδεκτό, βιώσιμο αποτέλεσμα», ενώ σημείωσε ότι ζητάει «μια συμφωνία που θα δώσει ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση, που θα δώσει χρόνο να κάνουμε το κράτος αξιόπιστο και να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη».
«Ο ελληνικός λαός έκανε πολλές θυσίες, κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και προωθεί η κυβέρνηση, όπως η φορολογική δικαιοσύνη και το τέλος του πελατειακού κράτους.
«Καταθέσαμε προτάσεις ρεαλιστικές και για το θέμα του χρέους που πρέπει να γίνει βιώσιμο», υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός. «Είμαι σίγουρος ότι έχουμε βρει ανοιχτά ώτα στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει», κατέληξε.