Την πολιτική που θα ασκήσει ο ίδιος και η κυβέρνηση γενικότερα στον τομέα του απόδημου ελληνισμού έδωσε σήμερα ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. Τα μεγάλα του «στοιχήματα» είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ψηφιοποίησης των διπλωματικών υπηρεσιών, να ενεργοποιηθούν οι μέθοδοι Δημόσιας και Θρησκευτικής Διπλωματίας και να προβληθεί το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας.
Όπως τόνισε, «θεωρώ πως ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί κορυφαίο εθνικό κεφάλαιο για την χώρα μας. Μεγαλώνει την πατρίδα μας και πολλαπλασιάζει το εύρος της επιρροής μας. Η Ελλάδα είναι Οικουμενική. Η καρδιά της πάλλεται σε όλον τον κόσμο. Χτυπά δυνατά μέσα από τα δραστήρια ομογενειακά σωματεία αλλά και μέσα από τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά παντού στον κόσμο».
Να σημειώσουμε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή συνεδρίασε με αντικείμενο τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» και του Δήμου Αργοστολίου, για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571),στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.
«Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί κορυφαίο εθνικό κεφάλαιο για την χώρα μας»
Όπως τόνισε ο κ. Κατσανιώτης, «βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας, πρώτη φορά με την νέα μου ιδιότητα του Υφυπουργού Εξωτερικών. Θέση που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω και από το βήμα αυτό. Χαιρετίζοντας την σημερινή συνεδρίαση, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω, πως έχω απόλυτη γνώση του βάρους της ευθύνης που φέρω. Εθνική ευθύνη.
Προσβλέπω λοιπόν σε μια γόνιμη και διαρκή συνεργασία με την Επιτροπή. Και προτείνω στο προεδρείο, να οργανώσουμε το προσεχές διάστημα ειδική συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το σύνολο των δράσεων του Υπουργείου πολλές εκ των οποίων βέβαια ξεκίνησαν από τους προκατόχους μου, τον Αντώνη Διαματάρη και τον Κώστα Βλάση τους οποίους ευχαριστώ.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπογραμμίσω το στίγμα της δικής μου προσέγγισης.
Θεωρώ πως ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί κορυφαίο εθνικό κεφάλαιο για την χώρα μας. Μεγαλώνει την πατρίδα μας και πολλαπλασιάζει το εύρος της επιρροής μας.
Η Ελλάδα είναι Οικουμενική. Η καρδιά της πάλλεται σε όλον τον κόσμο. Χτυπά δυνατά μέσα από τα δραστήρια ομογενειακά σωματεία, όπως ο «Οδυσσέας», αλλά και μέσα από τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά παντού στον κόσμο».
Και συνέχισε: «Η συμπλήρωση 450 ετών από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου συμπίπτει με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821.
Αποτελεί λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία – υποχρέωση θα έλεγα – να αναγνωριστεί από την Πολιτεία η Ελληνική ναυτική ψυχή. Η θυσία των Ελλήνων. Των ηρώων που πολέμησαν σε αυτή τη Ναυμαχία στο πλευρό των Συμμαχικών Χριστιανικών Δυνάμεων και έδωσαν την ζωή τους υπερ των Ελληνικών αξιών και των ευρωπαϊκών ιδανικών.
Τη στιγμή που κρινόταν η τύχη ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, θεμελιώδη ρόλο έπαιξαν τα νησιά του Ιονίου. Κυρίως τα Νότια Επτάνησα. Η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος όπου αγκυροβόλησαν οι ευρωπαϊκοί στόλοι Σήμερα με αφορμή και το σημαντικό πόνημα της κυρίας Λειβαδά – Ντούκα, καλούμαστε να αναγνωρίσουμε την αυτοθυσία αυτών των ανθρώπων. Τον ομοεθνών, ομόθρησκων προγόνων μας.
Να αναδείξουμε την ηρωική τους στάση. Να φωτίσουμε το μέλλον του τόπου με την λάμψη της θυσίας τους. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε για άλλη μια φορά την Ομογένεια στο πλευρό μας. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι «Κεφαλλονίτες θα βρεις σε όποιο μέρος και αν βρεθείς». Η ομογένεια είναι και θα είναι εδώ. Παρούσα για ακόμα μια φορά. Αλλά και εμείς, η Ελληνική Πολιτεία, στεκόμαστε σταθερά αρωγός στο πλευρό της καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της. Παράλληλα, αγωνιζόμαστε αδιάλειπτα για την βελτίωση των υπηρεσιών που της παρέχουμε μέσω των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται οι άρρηκτοι δεσμοί των απανταχού Ελλήνων – Αποδήμων με τις ρίζες, την ιστορία και την χώρα των προγόνων τους».