Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία παρότι δήθεν επιδιώκει το διάλογο με τη χώρα μας με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγέλλει για αύριο συνάντησή του στις ΗΠΑ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα. Η τουρκική στάση δημιουργεί νέες εστίες έντασης, καθώς χθες 22 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 17 παραβιάσεις στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μετά από ένα διάστημα «ηρεμίας» καταγράφηκαν και 7 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά F-16.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ελληνοτουρκικά: Ετοιμότητα αλλά και ανοιχτοί δίαυλοι
Από την πλευρά του, ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σημειώνοντας: «είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ένταση» τόσο επί του πεδίου όσο και διπλωματικά. Πρόσθεσε δε ότι: « Η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες. Πάντοτε τα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός, με μια επιφύλαξη. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης κατ’ ελάχιστον σε ό,τι αφορά στη βάση του συλλογισμού μας. Εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει μια κοινή κατανόηση, προχωράμε επί τη βάση του διεθνούς δικαίου που είναι μια γενική, οικουμενική παραδοχή, και βεβαίως και θα πρέπει να συναντηθούμε».
Διαβήματα διαμαρτυρίας από την Αθήνα
«Έδωσα οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη». Στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο κ. Δένδιας έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση και δεύτερου διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων παρενοχλώντας τα ελληνικά αλιευτικά. «Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ζυμώσεις και παρασκήνιο για πιθανό τετ α τετ
Μετά την ανακοίνωση του ραντεβού Κορυφής από πλευράς του Τούρκου Προέδρου για «κλειδωμένη» συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό έντονη ήταν η κινητοποίηση του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, εφόσον κατατεθεί αίτημα και επίσημα. Το Μαξίμου απαντά ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα και ότι την ώρα που θα φεύγει από τη Νέα Υόρκη ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφτάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ωστόσο το παρασκήνιο είναι έντονο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει ότι «δεν έχει αλλάξει προς ώρας αυτό» (το ότι δεν υπάρχει ραντεβού) αφήνοντας όμως ανοιχτό ότι «αν υποβληθεί αίτημα της Άγκυρας θα εξεταστεί διπλωματικά και πιθανότατα θα απαντηθεί θετικά». Το σίγουρο πάντως είναι ότι παραμένει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο Μαξίμου και την τουρκική προεδρία, δηλαδή μεταξύ της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του εξ απόρρητων του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, ενώ οποιαδήποτε εξέλιξη προϋποθέτει αλλαγή του προγράμματος της τουρκικής προεδρίας, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να βρεθεί νωρίτερα στις ΗΠΑ.