Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε: «Μέχρι στιγμής τα προγράμματα των δύο ηγετών δείχνουν ότι δεν συμπίπτει η παρουσία τους. Αν παρατείνει την παρουσία του ο Τούρκος Πρόεδρος και ζητηθεί, τότε θα εξεταστεί διπλωματικά και θα απαντηθεί – νομίζω – θετικά» είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς δε για τον πώς απαντά η Αθήνα απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η στάση της χώρας μας είναι σταθερή και πάγια. Η χώρα μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά».

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε και στις συμφωνίες των ηγετών της med-9, οι οποίες και απεικονίζονται στην Πολιτική Διακήρυξη- σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Όπως τόνισε : «Ομόφωνα οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. κα υπογραμμίζουν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας» και πρόσθεσε: «Συμφωνία υπήρξε και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι 9 ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού ζητήματος και τις οργανωμένες απόπειρες παράνομης εισροής μεταναστών».