Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση το νέο σχήμα «Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης» η οποία απαρτίζεται κυρίως από ανένταχτα στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς που επιθυμούν να καλύψουν το κενό που εκτιμούν ότι αφήνει στον ευρύτερο αριστερό χώρο η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο κέντρο.

Έτσι στη συμπρωτεύουσα αναμένεται να ανηφορήσουν μεταξύ άλλων πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως είναι ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Νίκος Χουντής, ο Κώστας Λαπαβίτσας, η Μάνια Παπαδημητρίου, η Γιώτα Σταθά και ο Κώστας Ήσυχος, καθώς επίσης και δημοσιογράφοι που στηρίζουν την πρωτοβουλία, όπως είναι ο Άρης Χατζηστεφάνου και ο Δημήτρης Καλτσώνης.

Στην ιδρυτική της διακήρυξη η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης τονίζει μεταξύ άλλων πως «είναι πιθανόν κάποιοι να σκέφτονται ότι επαναλαμβάνουμε παλιές τακτικές σαν εκείνες που έφεραν στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οικτρή στη συνέχεια κατάληξή του. Κάνουν μεγάλο λάθος. Εμείς θα απαντήσουμε όπως απαιτούν οι σημερινές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες.

Το 2021 η παγκόσμια οικονομία και η ιδεολογική αντιπαράθεση που τη συνοδεύει δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Η κρίση του κορονοϊού έφερε βίαια το έθνος-κράτος στο προσκήνιο, με δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα χωρίς προηγούμενο. Φάνηκε ότι η παγκοσμιοποίηση και η χρηματιστικοποίηση του καπιταλισμού, που γιγαντώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, έχουν φτάσει στα ιστορικά τους όρια. Η καθαρότερη έκφραση αυτής της εξέλιξης είναι η όξυνση της διαπάλης για την παγκόσμια ηγεμονία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα που έχει μια πολύ διαφορετική μορφή καπιταλισμού. Αντιμέτωπη με την κινεζική απειλή, η αμερικανική ελίτ έκανε πρωτοφανή βήματα περιορίζοντας τον νεοφιλελευθερισμό».