Παράθυρο συνεργασίας με τη ΝΔ, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που δίνει στο newsbeast.gr. Όπως σημειώνει: «Δεν θα πάμε από εκλογές σε εκλογές δεν θα καταστρέψουμε τη χώρα για να κάνει ένα κόμμα το 33%, 35%», ενώ τονίζει ότι Το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει να πειραχτούν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες.
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ευθυμιάδη
Ο κ. Θεοδωράκης τονίζει ακόμη ότι: «Η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν θα δεχτούμε λοιπόν λεονταρισμούς στο θέμα αυτό από κομματικούς υπαλλήλους».
– Στις 26 Ιανουαρίου με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστείτε ή με τη Νέα Δημοκρατία;
Θα συνεργαστούμε με όποιον ή όποιους επιβάλει το εθνικό συμφέρον. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, αυτό που προέχει είναι να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης και στις 26 του μήνα να έχουμε μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Δεν θα πάμε από εκλογές σε εκλογές δεν θα καταστρέψουμε τη χώρα για να κάνει ένα κόμμα το 33%, 35%. Στις 26 Ιανουαρίου λοιπόν, εμείς θα έχουμε μια κυβερνητική πρόταση αφού δούμε βέβαια ποιος θα είναι πρώτος, πόση θα είναι η διαφορά του με τον δεύτερο, πόσο δυνατό θα είναι το Ποτάμι. Γιατί είναι διαφορετικό το Ποτάμι να είναι τρίτη δύναμη με 7% και διαφορετικό να έχει 14%.
– Ποιος είναι ο βασικός σας όρος για μια κυβερνητική συνεργασία;
Το Ποτάμι δεν θα δεχτεί να είναι σε μια κυβέρνηση του 35%, μια κυβέρνηση κομματικών υπαλλήλων. Και η διαπραγμάτευση δεν θα είναι «τόσους εσύ – τόσους εγώ». Το Ποτάμι χωρίς να έχει την άγχος να έχει δικούς του υπουργούς, δικούς του αντιπροέδρους, θα έχει λυμένα τα χέρια του για μια πατριωτική πρόταση. Αν είχαμε αγωνία να βολευτούμε εμείς με κάποια υπουργεία, θα κάναμε μια συντηρητική πρόταση. Αλλά εμείς σκεφτόμαστε πατριωτικά και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια νέα μεγάλη κοινοβουλευτική και κοινωνική πλειοψηφία.
– Μας λέτε ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι θέσεις. Ωστόσο κάποια υπουργεία θα ενδιέφεραν το Ποτάμι περισσότερα από άλλα… Ποιοι είναι οι τομείς που θα προτιμούσατε το Ποτάμι να έχει ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών;
Είναι λογικό αυτό που λέμε να μην μπορεί να γίνει απολύτως κατανοητό ή ακόμα και πιστευτό γιατί γενιές και γενιές έχουν γαλουχηθεί με πολιτικούς που το μόνο που τους ενδιέφερε είναι το μοίρασμα των υπουργείων. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα υπουργεία . Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι πολιτική θα ασκήσουμε σε συγκεκριμένους τομείς και ποιοί είναι οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να την ασκήσουν. Η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν θα δεχτούμε λοιπόν λεονταρισμούς στο θέμα αυτό από κομματικούς υπαλλήλους. Η επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλες τις πραγματικά φτωχές οικογένειες είναι επίσης προτεραιότητας μας. Προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, πρότυπα σχολεία στις γειτονιές και την περιφέρεια της χώρας. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και των εξαγωγών μέσα από μια μεγάλη αναπτυξιακή φορολογική μεταρρύθμιση. Δεν θα επιτρέψουμε κούρεμα ή επιπλέον φορολόγηση των καταθέσεων των Ελλήνων. Δεν θα επιτρέψουμε να πειραχτούν τα λιγοστά χρήματα που έχουν στην τράπεζα για τα παιδιά τους ή για μια αρρώστια. Είμαστε αποφασισμένοι επίσης οι γειτονιές μας να είναι ασφαλείς με πεζές περιπολίες και όχι με φρουρούς μόνο στα σπίτια των πολιτικών. Για αυτά θα συγκρουστούμε και δεν θα κάνουμε πίσω. Και αυτά μπορούν να τα κάνουν πράξη μόνο οι άξιοι και ικανοί που βρίσκονται μακριά από τους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς της συναλλαγής και των ρουσφετιών.
– Ποιος είναι ο στόχος του Ποταμιού στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου; Τρίτο κόμμα αλλά με τι ποσοστό;
Τo τρίτο κόμμα παίρνει τη διερευνητική εντολή και το Ποτάμι ξέρει τι να την κάνει. Έχουμε ανθρώπους, έχουμε προτεραιότητες, έχουμε λύσεις. Τώρα σημαντικό είναι –θα σας το ξαναπώ- και το ποσοστό που θα έχουμε. Άλλες δυνατότητες έχεις με 7% και άλλες με 15% Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός όσο περνάνε οι μέρες και πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών, αυτό θα έχει στο μυαλό του. Την τρίτη δύναμη που θα προστατεύσει τη χώρα.
– Και μια τελευταία ερώτηση. Γιατί να δώσουν οι πολίτες ψήφο στο Ποτάμι;
Τόσα χρόνια μιλάγαμε για το καινούργιο αλλά ψηφίζαμε το παλιό. Τώρα το καινούργιο είναι εδώ. Και μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα χωρίς να την γκρεμίσουμε.