Η κατανομή και ο τρόπος χρήσης των συνολικά 408 ελεύθερων χώρων που διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στα κόμματα για την προεκλογική προβολή τους ενόψει των εθνικών εκλογών απασχόλησε την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

Μετά την πρόταση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, να διατεθεί το 60% των στεγάστρων διπλής όψης στα κόμματα που ήδη εκπροσωπούνται στη Βουλή και το 40% στα νεοεισερχόμενα υπήρξαν αντιπροτάσεις για αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής.

«Με το να λέμε δε θέλουμε τη Χρυσή Αυγή δεν βγάζουμε κέρδος. Δεν αλλάζει με το να τους αποκλείσουμε. Ίσα – ίσα αν δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες θα κάνει λάθη, θα έρθει σε αντιπαράθεση και θα φανεί το βάρβαρο της ιδεολογίας», ανέφερε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο κ.Μπουτάρης.

«Η Χρυσή Αυγή να έχει θέσεις προβολής. Νομίζω ότι το 2014, με την απόφαση που πήραμε ως δημοτικό συμβούλιο και τους αποκλείσαμε, κάναμε λάθος. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα αν δώσουμε δέκα παραπάνω ή παρακάτω αφίσες», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, «Ανοιχτή Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Γειτονιές εν Δράσει» και «Μένουμε Θεσσαλονίκη» ζήτησαν την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής, ενώ ο εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Εντάξει», ζήτησε, να τηρηθεί ο νόμος και αναλογική τοποθέτηση των στεγάστρων.

Ο επικεφαλής της παράταξης της «Χρυσής Αυγής», Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ανέφερε πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ζητά την εξαίρεση από ένα κόμμα που ψηφίστηκε από το 8% του λαού της Θεσσαλονίκης».

Τελικά εγκρίθηκε η εφαρμογή του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η κατανομή θα γίνει μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, αναλογικά με βάση το ποσοστό που κατέκτησαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Εξάλλου, μετά από πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Π. Αβραμόπουλου συμφωνήθηκε η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να αφιερωθεί στον αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης και της διακίνησης των ιδεών, προβάλλοντας παράλληλα το μήνυμα «Je suis Charlie».

«Η ζωή θα είναι άδεια χωρίς τη δυνατότητα να ασκείται κριτική και γιατί όχι και έντονο χιούμορ», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αβραμόπουλος.