Συνεχίζει τη σκληρή γραμμή η κυβέρνηση τηρώντας απαρέγκλιτα το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς και επιχειρώντας να ξεπεράσει τα προβλήματα που ανακύπτουν στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ.
Είναι σαφές ότι στο χώρο της υγείας μετά και τις 6.412 μέχρι στιγμής αναστολές εργασίας που έχουν επιδοθεί επικρατεί αναστάτωση, καθώς οι εμβολιασμένοι καλούνται να καλύψουν τα κενά σε πρώτη φάση, μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις των συμβασιούχων, ενώ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην περιφέρεια. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες ενώ η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 15:00.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Το θέμα όμως έχει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς σε καθημερινή βάση δεν λείπουν οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στο μέτρο της υποχρεωτικότητας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «αντί να ενισχύσει το σύστημα υγείας οδηγεί στα όρια το ανθρώπινο δυναμικό».
Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης προανήγγειλε την επέκταση των κυρώσεων και στους ιδιώτες γιατρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί με τροπολογία που θα έρθει στη βουλή την προσεχή εβδομάδα, ενώ δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους υγειονομικούς μπουν στην εμβολιαστική διαδικασία και κάνουν την πρώτη δόση, να επιστρέψουν άμεσα στο πόστο τους και όχι όταν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και με την παρέλευση 14 ημερών.
Στα «μαχαίρια» Πλεύρης-Πολάκης
Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στη βουλή με αφορμή το μέτρο της υποχρεωτικότητας, με τον υπουργό Υγείας να επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία το μέτρο λειτούργησε, καθώς πολλοί δύσπιστοι έσπευσαν να εμβολιαστούν. «Έχει αποτελέσματα η υποχρεωτικότητα! Θα το δείτε από τα στοιχεία: Υπήρχε νοσοκομείο με 35% εμβολιασμένους και πλέον έχει φτάσει στο 87%» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι : «το 4ο κύμα είναι προ των πυλών με μετάλλαξη που τα δεδομένα, δείχνουν ότι δεν καλύπτεται (από εμβολιασμό). Δε θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά η επιδημιολογική εικόνα σε λίγο καιρό θα προσομοιάζει με το Ισραήλ που χθες είχε 16.800 κρούσματα και σε αυτό το δεδομένο, αντί να ρίξετε το βάρος της δουλειάς και της προσπάθειάς σας, εσείς σε ιδεοληπτική εμμονή ότι για όλα θα μας σώσει το εμβόλιο βγάζετε σε αναστολή υγειονομικούς που δεν περισσεύει κανένας».
Τα «καρφιά» συνεχίστηκαν με τον Θανάση Πλεύρη να απαντά: « Όταν επιλέγεις να είσαι υγειονομικός, θα πρέπει να ξέρεις ότι προέχει η Δημόσια Υγεία. Καταλαβαίνω τον κύριο Πολάκη ότι την επόμενη εβδομάδα με τις κυρώσεις που θα ψηφιστούν θα έχει επιπλέον κυρώσεις, δεν θα υπάρξει εξαίρεση για βουλευτές. Όσοι γιατροί, όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιάζονται δεν μπορούν να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν μπορούν να κάνουν πράξη σε ιδιωτικές κλινικές».
Δοκιμάζονται τα νοσοκομεία
Ένα ομολογουμένως δύσκολο παζλ καλούνται να συμπληρώσουν οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς πολλοί ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχουν ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών δημιουργώντας μπέρδεμα στα μητρώα, ενώ συνεχίζεται κανονικά η επίδοση των διοικητικών πράξεων της αναστολής εργασίας. Μάλιστα σε όσους αρνούνται να υπογράψουν την αναστολή, τα έγγραφα τους επιδίδονται με δικαστικούς επιμελητές.
Η ατμόσφαιρα στο ΕΣΥ είναι άκρως ηλεκτρισμένη και δεν λείπουν οι εντάσεις, ενώ η εικόνα διαφέρει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, τη στιγμή που το ΕΚΑΒ έχει ήδη 500 άτομα σε αναστολή εκ των οποίων τα 400 είναι πληρώματος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αριστοτέλους.
Crash test το άνοιγμα των σχολείων
Ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών θα αποτελέσει το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς ενάμιση εκατομμύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστέψουν τις αίθουσες μετά από μήνες τηλεκπαίδευσης. Τα νέα πρωτόκολλα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για τους αναπόφευκτους συγχρωτισμούς που θα φέρει η δια ζώσης εκπαίδευση, καθότι η μετάλλαξη Delta είναι υπερμεταδοτική.