H κρίση στο Αφγανιστάν θέτει σε επιφυλακή τη διεθνή κοινότητα, καθώς ανατρέπονται οι γεωπολιτικές ισορροπίες και ο κίνδυνος για νέες προσφυγικές ροές, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα τη χώρα μας είναι μεγάλος. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ενισχύει τους διαύλους επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου τα θεσμικά όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες υποστηρικτικές για τους Αφγανούς πολίτες καθώς πλήττονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες τους αλλά και να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν ασύντακτες και άτακτες κινήσεις που θα οδηγήσουν σε ένα νέο μεταναστευτικό πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε απευθείας με τον πρόεδρο της Τουρκίας με στόχο να υπάρχει – κατά το δυνατόν – κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση της νέας προσφυγικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους, με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για να αποφευχθεί μία πιθανή εργαλειοποίηση της έκρυθμης κατάστασης στο Αφγανιστάν.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η επικοινωνία με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε αιφνιδιασμός, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα προηγούμενων ετών – 2015-, όπου μετανάστες εισέβαλλαν ανεξέλεγκτα στη χώρα.
Θωρακίζονται τα σύνορά μας
Την ίδια ώρα, σε ενισχυτικά μέτρα θωράκισης του Έβρου και του Ανατολικού Αιγαίου οδηγούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας να δηλώνουν ότι «τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα». Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται Ένοπλες δυνάμεις και αστυνομία με τις ελληνικές αρχές να προβαίνουν σε σειρά ενεργειών για την προστασία των συνόρων σε Έβρο και νησιά. Επί ποδός βρίσκονται οι δυνάμεις σε Κω, Λέσβο, Χίο και Σάμο, ενώ αναμένεται η μετακίνηση συνοριοφυλάκων από την ηπειρωτική χώρα στα συγκεκριμένα νησιά.
Παράλληλα, επισπεύδεται η διαδικασία οχυρωματικών έργων σε 57 υφιστάμενα φυλάκια και παρατηρητήρια, ενώ άμεσα θα προσληφθούν 250 συνοριοφύλακες και λιμενικοί. Ήδη έχει ληφθεί απόφαση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό δίχτυ αποτροπής, με την εγκατάσταση καμερών κατά μήκος του Έβρου αλλά και την συνεχή επιτήρηση με drones που έχουν την δυνατότητα επιτήρησης σε βάθος 10 χιλιομέτρων στα τουρκικά εδάφη. «Είμαστε προετοιμασμένοι στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα μας, με νέες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό με συνεργασία με ΕΕ και Τουρκία με την οποία είμαστε στην ίδια πλευρά του προβλήματος» διαβεβαίωσε ο υπουργός μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα ξαναβιώσουμε το χάος».
Εντείνεται η διπλωματία
Καθίσταται πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση ρίχνει πλέον το βάρος στο συντονισμό των διπλωματικών της ενεργειών επιχειρώντας να εκπέμψει κοινό μήνυμα με την Άγκυρα προς τους διεθνείς οργανισμούς, τα κράτη – μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ, προκειμένου να μην γίνει όπως διαμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν η χώρα του « αποθήκη ψυχών της Ευρώπης» αλλά και να μην δεχτεί η Ελλάδα ως πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην πορεία των μεταναστών προς την Ευρώπη περισσότερο βάρος από αυτό που της αναλογεί.