Το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτες στην Ελλάδα φέρνει με επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης.
Με αφορμή «τις καταστροφικές αυτές πυρκαγιές και τα ανάλογα πρόσφατα φαινόμενα σε ολόκληρη την Ευρώπη (πυρκαγιές σε Ιταλία, Γαλλία, Κύπρο και Ρουμανία, πλημμύρες σε Βέλγιο και Γερμανία, κλπ.)», ο ευρωβουλευτής ρωτά την Κομισιόν «ποια συγκεκριμένα μέτρα και ποιες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει “ώστε η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και η καταβολή των διαθέσιμων κονδυλίων για αποκατάσταση των πληγέντων, να πραγματοποιηθούν δίχως γραφειοκρατικές καθυστερήσεις”».
Ειδικότερα για τη χώρα μας, θέτει το ερώτημα αναφορικά με το «πότε υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το αίτημα συνδρομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και για ποιες περιοχές», ζητώντας περαιτέρω πληροφόρηση για «τους ρυθμούς και τα μέσα με τα οποία ανταποκρίθηκε η ΕΕ και τα κράτη μέλη» σε αυτό το αίτημα της Ελλάδας.
«Η ραγδαία εντεινόμενη κλιματική κρίση είναι εδώ και η ΕΕ οφείλει να αναπροσαρμόσει άμεσα τον τρόπο σκέψης, δράσης και αντίδρασής της. Η ένταση και έκταση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη επιβάλλουν ενεργότερο ευρωπαϊκό μηχανισμό με ταχύτερο αντανακλαστικά. Παράλληλα, απαιτείται η ενίσχυση, με όλα τα δυνατά μέσα και περιθώρια, των κονδυλίων για την αποτελεσματικότερη πρόληψη των καταστροφών και την ταχύτερη αποκατάσταση των πληγέντων» δήλώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Παπαδημούλης: Η επείγουσα ερώτηση
Θέμα: Κλιματική κρίση και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα
Οι καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εν μέσω του χειρότερου καύσωνα των τελευταίων 30 ετών, έχουν καταστρέψει ολόκληρες περιοχές, οικίες, επιχειρήσεις, χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, και έχουν οδηγήσει στην εκκένωση πολλών περιοχών της χώρας.
Οι καταστροφικές αυτές πυρκαγιές και τα ανάλογα, πρόσφατα φαινόμενα στην Ευρώπη (πυρκαγιές σε Ιταλία, Γαλλία, Κύπρο, Ρουμανία, πλημμύρες σε Βέλγιο και Γερμανία, κλπ.), αναδεικνύουν ακόμη μια φορά την κλιμακούμενη κλιματική κρίση και την επιτακτική ανάγκη για ισχυρότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με ενίσχυση των διαθέσιμων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, ταχύτερα αντανακλαστικά και αποτελεσματικότερο ευρωπαϊκό συντονισμό.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πότε υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το αίτημα συνδρομής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για ποιες περιοχές και με τι ρυθμούς και μέσα ανταποκρίθηκε η ΕΕ και τα κράτη μέλη;
Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να αναλάβει η Επιτροπή και ποιες ενέργειες απαιτούνται ώστε η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και η καταβολή των διαθέσιμων κονδυλίων για αποκατάσταση των πληγέντων, να πραγματοποιηθούν δίχως γραφειοκρατικές καθυστερήσεις;