Με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ) εγκρίθηκε επί της αρχής, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο προσαρμόζεται στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική απόφαση για την ενίσχυση της Eurojust (Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας) προκειμένου να βελτιωθούν τα μέτρα καταπολέμησης των σοβαρών μορφών εγκλήματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ενημέρωσε για τις σχετικές αποφάσεις – πλαίσιο της ΕΕ και τόνισε πως ενδυναμώνεται ο επιχειρησιακός ρόλος των εθνικών αντιπροσώπων δικαστών και εισαγγελέων από όλα τα κράτη – μέλη στη δίωξη του διασυνοριακού εγκλήματος.

Οι εισηγητές της ΝΔ Γ. Βλαχογιάννης και του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος χαιρέτισαν το νομοσχέδιο, ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) ζήτησε να εξετασθεί το πνεύμα και όχι το γράμμα του νόμου, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ) αν και συμφώνησε επί της αρχής, επιφυλάχθηκε να δει το τελικό κείμενο.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και χαρακτήρισε «μνημείο ανευθυνότητας» το νομοσχέδιο, επειδή δεν εναρμονίζεται καν με τα πρόσφατα συναφή εθνικά νομοθετήματα, ενώ δεν έχει προγραμματισθεί η ακρόαση φορέων, του Έλληνα εισαγγελέα, ή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων…

Καταψηφίζοντας επί της αρχής από το ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής έκανε λόγο για ένα αντιδραστικό εργαλείο που στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των λαϊκών αγώνων…

Επιφύλαξη εξέφρασε ο Δ. Κουκούτσης εκ μέρους της ΧΑ.